24 Temmuz Basın Bayramı

24 Temmuz Basın Bayramı

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Kolaylı: - "15 Temmuz'da demokrasi adına verilen önemli sınavdan alnının akıyla çıkan medya mutlaka desteklenmeli ve sektörümüzde yaşanan sorunlar çözülerek daha özgür ortamda yayıncılık yapılması sağlanmal

BURSA (AA) - Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, "15 Temmuz'da demokrasi adına verilen önemli sınavdan alnının akıyla çıkan medya mutlaka desteklenmeli ve sektörümüzde yaşanan sorunlar çözülerek daha özgür ortamda yayıncılık yapılması sağlanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kolaylı, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, basın özgürlüğünün önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunların demokratik hukuk sistemi içinde çözüleceğini vurgulayan Kolaylı, şu görüşlere yer verdi:

"Özgür ve tarafsız basının demokrasimiz için taşıdığı büyük önem, geçtiğimiz yıl 15 Temmuz'da yaşadığımız darbe girişiminde açıkça ortaya çıktı. Darbe girişimine tüm gücüyle karşı duran medya kuruluşları, halkın özgür haber alma hakkını sonuna kadar savundu ve darbecilerin müdahalelerine rağmen yayınlarını sürdürerek bu hain çabanın engellenmesinde başrol oynadı. 15 Temmuz'da demokrasi adına verilen önemli sınavdan alnının akıyla çıkan medya mutlaka desteklenmeli ve sektörümüzde yaşanan sorunlar çözülerek daha özgür ortamda yayıncılık yapılması sağlanmalıdır."

Kolaylı, her 24 Temmuz’da vurgulanan sansürün gazetecilerin 24 Temmuz 1908'de gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalktığına ancak aradan geçen süreçte yapılan çeşitli yasal düzenleme ve baskılarla yeniden gündeme geldiğine değindi.

Medya sektörünün hem Türkiye'de hem de birkaç istisna hariç tüm dünya genelinde özgür olma, bağımsız haber yapabilme mücadelesi verdiğini aktaran Kolaylı, şunları kaydetti:

"Ülkemizde özellikle 12 Eylül döneminde medya kurumları üzerinde büyük baskılar yaşanmıştır. Günümüzde de maalesef ifade özgürlüğünü engelleyen yasal kısıtlamalar vardır. Gazeteciler yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanmakta, tutuklanmakta, mahkum olmaktadır. Bu durumun sona erdirilmesi, gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve ülkemizde basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması gerekmektedir. Beklentimiz, yasama, yürütme ve yargı ile dördüncü kuvvet olan medyanın özgürlükle ilgili sorunlarının zaman geçirilmeden çözümlenmesi, bunu sağlayacak düzenlemelerin bir an önce uygulamaya konulmasıdır."

Basın-medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye öncelikle ihtiyaç duyulduğunu belirten Kolaylı, "Basın özgürlüğünden ve sansürden çalışma koşullarına, mesleki düzenleme zorunluluğundan internet haberciliğine kadar medyaya ilişkin var olan sorunların çözümü için, geniş katılımlı çalıştaylar düzenlenmeli ve alınacak kararlar zaman geçirilmeden uygulamaya konulmalıdır. Çünkü özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Medya gücü, demokrasinin yegane teminatıdır"

Basın Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı da İkinci Meşrutiyet'in yürürlüğe girdiği ve sansürün kaldırıldığı tarih olan 24 Temmuz 1908'in Türkiye'de Basın Bayramı olarak kutlandığını hatırlattı.

İletişim sahasında büyük bir değişim yaşandığını, bunda medyanın belirleyici ve dönüştürücü bir rol oynadığını vurgulayan Gölbaşı, "Temel hak ve hürriyetlerin temini, demokrasi bilincinin yerleşmesi, çoğulculuk, bilgi toplumu ve nihayet küreselleşme süreçlerinde enformasyon devriminin payı yadsınamaz. Bugün dünyada son 30 yılda önceki 5 bin yılda üretildiğinden daha fazla enformasyon üretildiği iletişim kuramcıları tarafından iddia edilmektedir." açıklamasında bulundu.

Gölbaşı, doğru haber ve bilgi ağına her zaman ihtiyaç duyulacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Okurları ve kamuoyuyla sorumlu yayıncılık ilkesi doğrultusunda bağ kurmuş, evrensel gazetecilik kuralları içinde olmakla beraber lokal haber üretimini ihmal etmeyen bir medya gücü, ekonomik ve sosyal kalkınmanın yanı sıra demokrasinin de yegane teminatıdır. Basın, toplumun geniş kesimlerini etkileme ve yönlendirme gücüne sahip olması yönüyle bilhassa gelişmiş demokrasilerde önemli bir kamusal güç olarak fonksiyon icra etmektedir. Şüphesiz basının en önemli işlevi, kamuoyunu doğru ve tarafsız bir habercilik anlayışıyla bilgilendirmektir. Basının bu kamu görevini sorumlu bir yayıncılık misyonuyla üstlenmesi ülke menfaatlerini, kamu düzenini, toplumsal dinamikleri ve mesleğin gerektirdiği ahlaki değerleri göz ardı etmeden objektif bir şekilde yerine getirmesi büyük önem taşımaktadır."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :