23. Uluslararası Enerji, Çevre Fuarı ve Konferansı

23. Uluslararası Enerji, Çevre Fuarı ve Konferansı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez:- "Yenilenebilirler enerjiyi Türkiye için bir dönüşüm şansı olarak görüyoruz. Sektör jargonu ile 'müteahhit yatırımcıdan', 'sanayici-müteahhit' bir yapıya geçmeyi planlıyoruz"- "Tüm enerjimizi kömürden

İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Türkiye'nin Milli Enerji ve Maden Stratejisi'nin kapsamlı ve uzun dönemli bir yaklaşımı ortaya koyduğunu belirterek, "Yenilenebilirler enerjiyi Türkiye için bir dönüşüm şansı olarak görüyoruz. Sektör jargonu ile 'müteahhit yatırımcıdan' 'sanayici-müteahhit' bir yapıya geçmeyi planlıyoruz. Bakanlığın her standartlaşma ısrarında, 'süre verin' diye erteleme istemeyin, siz önden koşun." dedi.

Dönmez, 23. Uluslararası Enerji, Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI 2017) açılışında yaptığı konuşmada, küresel enerji sektöründe meydana gelen değişimlerden örnekler verdi.

Danimarka'nın geçen hafta alım garantisiz rüzgar yatırımlarına başlayacağını duyurduğunu, İngiltere'nin 21 Nisan 2017’de Endüstri Devrimi'nden bu yana ilk defa kömür yakmadan elektrik ürettiğini anımsatan Dönmez, Avrupa’da toplam kömür emisyonlarını düşüren tek ülkenin İngiltere olduğunu ve petrol tarafında ise ABD’de 2007’den bu yana kule başına verimliliğin petrolde yüzde bin 300, gazda yüzde 388 arttığını anlattı.

Dönmez, Türkiye'nin enerji sektöründe de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın Milli Enerji ve Maden Strateji'sinin, kapsamlı ve uzun dönemli bir vizyonu işaret ettiğini söyledi.

Dönmez, kömür kaynaklarını rasyonel olarak değerlendirme önceliğinin yanında, yeni dönemi de kabullenen ve bu dönemi bir endüstri devrimi gibi gören bir stratejileri olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Yenilenebilirleri Türkiye için bir dönüşüm şansı olarak görüyoruz. Sektör jargonu ile 'müteahhit yatırımcıdan', 'sanayici-müteahhit' bir yapıya geçmeyi planlıyoruz. Bu bizim için de sektör için de gelecek nesillerimiz için de çok önemli. Tüm enerjimizi kömürden üretmeyeceğiz ama elimizdeki en verimli kömür sahalarını bir an evvel devreye alacağız. Artık Bakanlığın önemli performans göstergelerinden birisi kaynak kullanımında, teknolojide ve istihdamda yerlilik olacaktır. İşte bunun için ayrıca Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli ile güneşte ilk ihalemizi yaptık, rüzgarda da ilk tekliflerimizi alacağız. Türkiye yenilenebilir dönüşümünün, çerçevesinde değil, panelinde, eviricisinde ve zekasında olmak istiyor. Devlet olarak da sonuna kadar bu sürecin takipçisi olacağız. Bu yılın geri kalanında da yerlileşmeyi konuşacağız."

- "Siz önden koşun"

Akaryakıt tarafında ise Ulusal Petrol Stok komisyonu olarak, arz güvenliği için bu ay içerisinde düğmeye bastıklarını ifade eden Dönmez, "Artık komisyon EPDK'ya bir hesaplama metodolojisi verdi ve 2018 yılından itibaren mahkemelerin geçmişte bulduğu eksiklikler giderilmiş olarak yeni bir dönemi başlatıyoruz. Güneş için de, rüzgar için de, akaryakıt için de, maden için de gözlemimize göre bir sektörün gelişiminin önündeki en büyük engel sektörün standartlaşamaması. Bakanlığın her standartlaşma ısrarında, 'süre verin' diye erteleme istemeyin, siz önden koşun. Akaryakıt ve doğalgaz, Türkiye’de standartlaşmada üst düzey bir başarı yakaladılar. Bu iki sektörle devlet de rahat iletişim kuruyor. Diğer sektörlerde de benzer bir yapılanma istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Madencilikte de artık rezervlerin uluslararası standartlarda belirleneceğini, yatırımcının bankacıya gittiğinde bir kez daha fizibilite yapmasına gerek kalmayacağını aktaran Dönmez, kömür ve güneşte ise sektörün standartlaşmayı hızlandırmasının çok önemli olduğunu ve bu sektörlerin gelişimini alım garantisi değil, sektörün profesyonellik seviyesinin belirleyeceğini kaydetti.

Gelecek yıl değişimin konuşulacağını belirten Dönmez, "Kazananlar ve kaybedenler yine olacak. Kazananlarla kaybedenler belki yine yer değiştirecek. Petrol fiyatları yine yükselecek, düşecek. Kömür tüketimi yine düşüp artacak. Bu değişimlerin içinde kaybolmayın, değişimin sadece müteahhiti değil, mimarı ve müteahhiti olun. Yerli kaynaklarımızla üretime ve yerli istihdama yatırım yapın." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :