23 Nisan’da Cumhuriyetimizin temeli atıldı

23 Nisan’da Cumhuriyetimizin temeli atıldı

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Konya İl Başkanı Mevlüt Karpuz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında, ulusumuzun ve çocuklarımızın bayramını kutladı

23 Nisan 1920'de, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk Milleti TBMM'yi kurarak, yeni bir devletin yani Cumhuriyetimizin temelini attığını söyledi.

CHP İl Başkanı Mevlüt Karpuz Türk tarihi bakımından 23 Nisan’ın öneminin büyük olduğunu belirterek, “ Bu tarih, egemenliğin hanedandan alınıp Millete devredilişinin resmen başlangıcını oluşturan bir devrimin tarihidir. Böyle bir devrimin, yüzyıllar boyu, değil gerçekleştirilmesi, hayal edilmesi bile mümkün değildi. 23 Nisan 1920, sadece TBMM'nin kuruluş günü değildir. Bu gün, aynı zamanda demokratik parlamenter rejimin temelinin de atıldığı gündür. Bir ulusal uyanışın belgesi olan Amasya Genelgesi'ndeki şu cümle, Mustafa Kemal'in bu konudaki kararlılığını ve Millete verdiği olağanüstü değer ve önemi ortaya koymaktadır:‘Milletin bağımsızlığını yine Milletin azim ve kararı kurtaracaktır.’

Hem Saltanata hem de işgal güçlerine karşı Milli Mücadeleyi başlatan Mustafa Kemal, parlamenter rejimi ve hukuk devleti ilkelerini bu tarihten itibaren resmen yürürlüğe koymuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Milletin temsilcileriyle kurmuştur. Bu nedenle, 23 Nisan Türk Milleti için olağanüstü önemde bir dönüm noktası olmuştur.

23 Nisan, artık her yıl Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutluyoruz. Aynı zamanda

bugün Ulusal egemenlik günü olarak kutlanmaktadır. Çünkü artık kişi değil, Millet söz

sahibidir;  çünkü her Milletin geleceği çocuklarıdır ve ilk önce onların parlamenter demokrasinin anlamını kavramaları gerekir. 23 Nisan’ın ruhunu yaşatmaları gerekir. Bu anlamda Ulusumuzun ve çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramını kutlarken, bize bu ülkeyi emanet eden başta Cumhuriyetimizin Kurucusu M. Kemal Atatürk’e, silah arkadaşlarına şehit ve gazilerimize minnettarız” şeklinde konuştu.