23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

Uganda Enerji Bakanı Dujanga:- "Yatırımcılar elde ettiği kazancı yurt dışına çıkarabileceğinden emin olmak istiyor"- Kenya Petrol Bakanlığı Genel Sekreteri Kamau:- "Yasaların keyfi olmaması lazım ve bir rejimden diğerine bunun değişmeyeceğinden emin olunm

İSTANBUL (AA) - Uganda Enerji Bakanı Simon Dujanga, doğru politikaların başarıda anahtar unsur olduğunu belirterek, "Yatırımcılar elde ettiği kazancı yurt dışına çıkarabileceğinden emin olmak istiyor." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde "Afrikayı Güçlendirme: Potansiyelinin Hayata Geçirilmesi" başlıklı oturumda Afrika'dan katılan bakanlar ve uzmanlar Afrika Kıtası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Dujanga, siyasi ve sektörel anlamda liderliğin önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yatırımcıların gelmesini istiyorsanız, öngörülebilir olmalısınız para riske gelmez. Doğru politikalar başarıda anahtar unsurdur. Yatırımcılar bugün söylediğinizden yarın da emin olmak istiyor. Elde ettiği kazancı yurt dışına çıkarabileceğinden emin olmak istiyor. Özel şirketlerin gelmesi için düzenleyici rejimlerin iyi kurulması gerekir."

Dujanga, büyük hidroelektrik programları için de ayrı bir fonlarının bulunduğunu aktararak, yeni elektrik yasası oluşturduklarını ve özel yatırımcıların katılmasını sağladıklarını söyledi.

Kenya Petrol Bakanlığı Genel Sekreteri Andrew Kamau da yatırımcılar için istikrarlı bir hukuk sistemi olmasının önemine değinerek, "Yasaların keyfi olmaması lazım ve bir rejimden diğerine bunun değişmeyeceğinden emin olunması gerekir." diye konuştu.

Kamau, ülkelerinde elektriği olmayan insanların mobil telefonları olduğunu bildirerek, bu telefonları bisikletle bir merkeze gidip şarj ettiklerini kaydetti.

Yenilenebilir enerjinin önemli olduğunu dile getiren Kamau, "Avrupa'da şehirler birbirine yakın fakat Afrika'da şehirler arası mesafeler uzak. Ya elektrik dağıtımı ya da üretim dağıtımı yapacaksınız. Biz, üretim dağıtımı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Emtia fiyatları dalgalandıkça her şey alt üst oluyor"

Standard Bank Group Başkanı Thulani Gcabashe, politika ve mevzuatta istikrarlı olunduğunda yatırım ortamlarının oluşabileceğini belirterek, "Biz genel olarak bu ortamları yaratamadık. Emtia fiyatları dalgalandıkça her şey alt üst oluyor." dedi.

Gcabashe, yatırımcı çekme konusu ekonominin nasıl işlediğini bilenlerin kredi bulabildiğini kaydederek, kıta tarihinde ilk defa bu kadar çok kredilerden faydalanıldığının ve bu kredilerin çoğunun da uluslararası kurumlardan alındığının bilgisini verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :