23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

Ekvador Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Vintimilla:"1,5 yıl içerisinde de 500 binden fazla hanede sıvı gazlı ocakları elektrikli ocaklara dönüştürmeyi başardık"- "Ekvador'da çok yakında elektrik artık ulaştırma sektörünü ele geçirecek"

İSTANBUL (AA) - Ekvador Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı Esteban Albornoz Vintimilla, evlerde elektrikli ocakların kullanımı için teşvik verdiklerini belirterek, "1,5 yıl içerisinde de 500 binden fazla hanede sıvı gazlı ocakları elektrikli ocaklara dönüştürmeyi başardık. Hedefimiz ise 3 milyon hane." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuşan Vintimilla, son on yılda ülkenin elektrik sektöründe büyük bir dönüşüm olduğunu ifade etti.

Vintimilla, termal üretimin yerini yenilenebilir kaynaklarla değiştirdiklerini kaydederek, enerji şebekelerinin de durumunu iyileştirip yüzde 23 olan enerji kaybını 10 yıl içerisinde yüzde 12'ye düşürdüklerini bildirdi.

Aydınlatma, buzdolabı ve yemek pişirme alanında çalışmalar yaptıklarını kaydeden Vintimilla, "Yemek yapabilmek için bir şey ithal etmeniz gerekiyor. Evlere teşvikler verdik yemek yapabilmek için ve 1,5 yıl içerisinde de 500 binden fazla hanede sıvı gazlı ocakları elektrikli ocaklara dönüştürmeyi başardık. Hedefimiz ise 3 milyon hane bunun parçası olana kadar devam etmek." diye konuştu.

Vintimilla, yemek yapma ve ulaştırma sektöründen işe başladıklarını anımsatarak, Ekvador'da çok yakında elektrik artık ulaştırma sektörünü ele geçirecek. Enerji entegrasyonu bir seçenek değil bir sorumluluktur." dedi.

Afganistan Su ve Enerji Bakanı Ali Ahmet Osmani de kendi enerjilerini üretmenin önemli olduğunu söyleyerek, "Önce Bakanlar Kurulu'nun bir çalışmasıyla yenilenebilir enerji politikamızı ortaya koyduk. Buna göre enerjimizin yüzde 95'i yenilenebilirden gelmeli kararını aldık." dedi.

Osmani, halihazırda elektriğin yaklaşık yüzde 20'si hidroelektrik ve güneş enerjisinden karşıladıklarını ifade ederek, fosil kaynakları Orta Asya ve İran'dan ithal ettiklerinin bilgisini verdi.

Ülkeleri için tek yolun kamu-özel ortaklığı olduğunu ifade eden Osmani şöyle devam etti:

"Afganistan'da büyük bir baraj yaptık. Özel sektörün bu baraja yatırım yapmasını istedik. Türkiye'den bir şirket ilgi duyduğunu belirtti. 200 milyon dolardan fazla yatırım yapacaklar, ekipman sağlayacaklar. Bizim politikamız gereği suyu satamıyoruz ama enerjiyi satabiliyoruz. Hidroelektrik sektörü Afganistan'da konuya ilgi duymadı. Ancak eğer hükümet suya yatırım yaparsa ve özel sektörde enerjiye yatırım yaparsa bu sorun çözülür. Kamu-özel ortaklığı bunu sağlayabilir. Özel sektörün ülkemizde böyle bir rolü olabilir."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :