23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Al Mazrouei:"2020'ye kadar toplam enerji talebimizin yüzde 25'ini temiz nükleer enerjiyle karşılayacağız"- "Güneş enerjisinin bu kadar yayılacağını birkaç yıl önce kimse bilemezdi. Enerji kaynaklarımızı çeşitlendirm

İSTANBUL (AA) - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei, 2020 itibariyle toplam enerji ihtiyacının yüzde 25'ini nükleer enerjiden karşılamayı hedeflediklerini bildirdi.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuşan Al Mazrouei, sıfır emisyona dayalı temiz nükleer enerjiyi hedeflediklerini ve planlarının maliyetinin toplam 20 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Al Mazrouei, ülkelerinde 4 nükleer santral inşa etmeyi planladıklarını belirterek, "Gelecek yıl ilk nükleer santralimizi açıyoruz. Daha sonra 3 santral daha kurulacak. 2020'ye kadar toplam enerji talebimizin yüzde 25'ini temiz nükleer enerjiyle karşılıyor olacağız. Kapımızı yenilenebilir enerjiye de açtık." diye konuştu.

En başta yenilenebilir enerjinin hiç ucuz olmadığına değinen Al Mazrouei, büyük boyutta büyük projelerle yenilenebilir enerjiye de yöneldiklerini söyledi.

Al Mazrouei, 5 bin megavat hedefli güneş enerjisi projesi başlattıklarını kaydederek şunları söyledi:

"Birçok ihale açtık ve her yıl yenilenebilir enerji konusunda rekorlar kırdık. Güneş enerjisinin bu kadar yayılacağını birkaç yıl önce kimse bilemezdi. Enerji kaynaklarımızı çeşitlendirme politikamızı sürdürüyoruz. Bu dönüşüm sırasında pek çok dersler aldık. Başka ülkelerden birçok şey öğrendik. Bu dönüşüme fırsat tanıyacak politikalar seçtik. Farklı enerji formlarının ticari hayata girip rekabet etmesi önemli. Giderek daha yeşil kaynaklı enerjiye dönüyoruz ve gelecekteki politikalarımız da bu yönde olacak."

Sudan Elektrik ve Su Kaynakları Bakanı Mutaz Musa Abdullah Salim de Sudan'da enerji sepetinin bundan 15 yıl önce yüzde 90 fosil kaynaklardan, yüzde 10 da su kaynaklarından oluştuğunu anlattı.

Şu anda Sudan'ın enerji karmasının yüzde 70'ini hidroelektrik enerjisi, yüzde 30'unu da fosil yakıtların oluşturduğunu kaydeden Salim, şöyle devam etti:

"Durum iyileşiyor, en azından doğru bir istikamete doğru yol alıyoruz. Yenilenebilir enerjiye odaklanmamız gerek. Özellikle hidroelektrik ve sonra da rüzgar ve güneşe odaklanmalıyız. Sudan çok büyük bir ülke. Neredeyse Batı Avrupa'nın üçte ikisi kadarız ve nüfus yoğunluğumuz da çok fazla değil. Dolayısıyla hiçbir fizibilite çalışması yapılmadan insanlar rastgele istedikleri yere yerleşmiş durumdalar. Yine de bizim onlara enerji götürüp elektrik sunmamız gerekiyor. Yapmaya çalıştığımız tam da bu. Özellikle rüzgar ve güneş enerjisiyle ile bu insanlara elektrik sunmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda da ulusal düşünüp uluslararası harekete geçiyoruz. Çok yakında Mısır'la da işbirliği yapmaya başlayacağız. Yerel talebi yerel çözümlerle karşılamaya çalışıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :