23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

Energiewende Şirketi İcra Direktörü Graichen:- "Avrupa'nın iklim hedeflerine ulaşabilmek için büyük ölçüde kömürün tasfiye ediliyor olması lazım. Kömürün, 2030'da 2010 ile kıyaslandığında üçte iki azalmış olması gerekiyor"

İSTANBUL (AA) - Alman Agora Energiewende şirketinin İcra Direktörü Patrick Graichen, Avrupa'nın elektrik enerjisinin yüzde 50'sini yenilenebilir enerjiden elde etmeyi hedeflediğini belirterek, "Avrupa'nın iklim hedeflerine ulaşabilmek için büyük ölçüde kömürün tasfiye ediliyor olması lazım. Kömürün, 2030'da 2010 ile kıyaslandığında üçte iki azalmış olması gerekiyor." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde, "Avrupa Elektrik Piyasasının Uyumlaştırılması ve Piyasa Modelinin Rolü" temalı oturumda konuşan Graichen, Avrupa elektrik sektöründe 2030 stratejisinin elektrik ihtiyacının yüzde 50'sinin yenilenebilir enerjiden karşılanması olacağını söyledi.

Graichen, Avrupa'nın yenilenebilirden elde ettiği enerjinin şu anda ihtiyacın yüzde 29'unu karşıladığını belirterek, gelecekte ülkelerin yenilenebilirden elde edeceği payın farklılık göstereceğini, bazı ülkelerin yüzde 50'ye ulaşacağını, bazılarının ise bunun üzerine çıkacağını ifade etti.

Yenilenebilirde asıl kaynakların güneş ve rüzgar olacağını öngören Graichen, "Avrupa'nın iklim hedeflerine ulaşabilmek için büyük ölçüde kömürün tasfiye ediliyor olması lazım. Kömürün, 2030'da 2010 ile kıyaslandığında üçte iki azalmış olması gerekiyor." dedi.

Graichen, bu sebeple çeşitli enerji santrallerinin kapanmasının söz konusu olacağını belirterek, "İklim hedeflerini başarabilmek için bir şekilde kömürü çıkartmak lazım. Bu aynı zamanda madencilikle ilgili. Burada bölge politikası da işin içine giriyor. Böyle şeyleri piyasaya bırakamazsınız." diye konuştu.

Avrupa'nın piyasa tasarımında daha esnek olması gerektiğini vurgulayan Graichen, şöyle konuştu:

"İhtiyacımız olan bir elektrik piyasası Pentagonu. Öyle bir tasarlanmalı ki, hepsi birbirine uymalı. Başka konularda bir şey yapmazsanız doğrudan kömüre bağlanmış oluyorsunuz. Piyasa tasarımının bütüncül bir şekilde ele alınması, ders kitabı modelinden kurtulması ve bu unsurların ele alınması gerekir."

- "Bazı mevzuatlar yamalı bohça görünümü sergiliyor"

İrlandalı Eirgrid şirketinin Baş İcra Direktörü Fintas Slye da Avrupa bağlamında mevzuatların daha basit hale getirilmesi gerektiğine, eğer bu olmazsa hiçbir pazar tasarımının mümkün olamayacağına işaret etti.

Slye, pazar tasarımına bakıldığında karbon salınımını azaltmaya da yardım edecek kilit noktalar bulunduğunu belirterek, "Öncelikle pazar tasarımının nereye gidebileceği öngörülebilmeli. Bazı mevzuatların yamalı bohça görünümü sergiliyor olması yatırımları etkisiz hale getirecektir." ifadesini kullandı.

İkinci olarak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yer veren pazarların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Syle, özellikle rüzgar ve güneş enerjisinin yer ettiği pazarların değerlendirilmesi gerektiğini, kirli enerjilerin yer aldığı pazarlara yönelmenin amaçların dışına çıkılması anlamına geleceğini söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :