23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

UAEA Başkanı Amano:- "Nükleer enerji sayesinde emisyonları kontrol altına alabilir ve iklim değişikliğiyle mücadele edebiliriz"

İSTANBUL (AA) - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, nükleer enerjiyi kullanmadan iklim değişikliğiyle mücadelenin mümkün olmayacağını belirterek, "Nükleer enerji sayesinde emisyonları kontrol altına alabilir ve iklim değişikliğiyle mücadele edebiliriz." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nin üçüncü gününde "İklim Değişikliği Görüşmeleri: İvmeyi Korumak" başlıklı oturumda konuşan Amano, nükleer enerji kullanımının gittikçe arttığını kaydederek, dünyada halen 60 nükleer santralin inşaatının devam ettiğini söyledi.

Amano, 30 ülkede nükleer santrallerin faliyette olduğunu aktararak, 2050 itibarıyla bu alanda yüzde 7'lik bir artışın öngörüldüğünü kaydetti.

Nükleer enerjinin atmosfere sera gazı salmayıp, havayı kirletmediğini anımsatan Amano, nükleer santrallerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde çok faydalı olduğuna inandıklarını vurguladı.

Amano, "Nükleer santralleri kullanma kararlarını devletlere bırakıyoruz. İsterlerse kullanabilirler, isterlerse bertaraf edebilirler, biz kararlarına saygı duyuyoruz. Ancak, bu kadar güçlü bir kaynağı devre dışı bırakmak sağlıklı olmaz. Nükleer enerji sayesinde emisyon salımını kontrol altına alabilir, iklim değişikliğiyle mücadele edebiliriz." diye konuştu.

Nükleer bağlamında gelişmelerin Asya Kıtası'na doğru kaydığını ifade eden Amano, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çin'in elektriğini bu kadar büyük bir nüfus için başka bir biçimde karşılaması mümkün değil. Almanya'da bunlar yavaş yavaş devre dışı bırakıldı ama bütün ülkelerde değil. Batı Avrupa ülkelerinde bile hala nükleer santraller çalışıyor. Bütün dünyada nükleer yaygınlaşıyor ve kullanımı artıyor. Nükleerin kullanımını biz sadece Batı ülkeleriyle sınırlandıramayız. Nükleere olan erişimi gelişmekte olan ülkelere tanımakla da yükümlüyüz. Gelecek yıl Birleşik Arap Emirlikleri ilk defa kendi nükleer santralini şebekeye bağlamış olacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :