23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

Total CEO'su Pouyanne:- "Benim istediğim fiyatlar yüksek olduğunda yeni teknolojiler gelmeyebilir benzeri döngüler vardır. Dolayısıyla daha istikrarlı şekilde ilerleyebilmek için önemli olan kendi maliyetlerini kontrol etmek"- "Artık yeni projelerde daha

İSTANBUL (AA) - Fransız enerji şirketi Total'ın üst yöneticisi (CEO) Patrick Pouyanne, düşük petrol fiyatlarının bulunduğu bir ortamda şirketlerin kendi maliyetlerini kontrol etmelerinin öncelikli ve önemli olduğunu söyledi.

Pouyanne, AA'nın Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuştu.

İstikrardan sıkça söz edildiğini ancak petrol piyasasının bir emtia işi olduğunu vurgulayan Pouyanne, şöyle devam etti:

"Emtia olunca mutlaka dalgalanmalar olur. Benim istediğim fiyatlar yüksek olduğunda yeni teknolojiler gelmeyebilir vs. böyle döngüler vardır. Dolayısıyla daha istikrarlı şekilde ilerlemek mümkün olabilir, ama önemli olan kendi maliyetlerini kontrol etmek. Bu fiyatla ilgili değil. Fiyatlarda belirsizliğin olduğu dönemler yaşandı. Fiyatların 80 dolarlara çıkışından bahsedildi, abartılar yaşandı. Hatalar yapılıyor, ama artık tavan taban yok. Bizler ekonomik oyuncularız, bir emtia işindeyiz ve fiyatlar yeterince yatırıma imkan vermeyebilir. Cezayir'den bu yana olanlar gayet olumlu."

Bu yıl Total'ın yatırımlarını planlanan 700 milyar dolar yerine 400 milyar dolarda tuttuğunu kaydeden Poyanne şunları kaydetti:

"Biz durumu gayet iyi biliyoruz, ama sokaktaki adama bunu anlatmak kolay değil. Üretim yüzde 5 düşse muazzam bir düşüş. 2015-2016 yıllarında çok az proje yapıldı, kaya gazı projeleri daha hızlı yapılabilir deniyor, ama onun yatırımcıları da fiyatların düştüğü dönemi hatırlıyorlar. Artık yeni projelerde daha temkinli olmaya çalışıyoruz. Yatırımlar zamanla olacak evet, alımlar düştü ama şimdi biz bütün şirketlerde nakit yönetimine ve kırılganlığa daha fazla dikkat ediyoruz. Bu ciddi bir kriz. Üretici ülkeler doğru yönde ilerliyor peki ama tam olarak istikrarlı bir fiyata eriştik mi? Hayır erişemedik. Bu bir emtia işi. Bugün gerçek bir krizle karşı karşıyayız. Çok fazla dalgalanma var piyasalarda bu bir gerçek. Maliyetler düştüğü vakit yatırım yapılabilir. Son 2 yıl herkes için çok sorunlu ve karmaşıktı. Muazzam yatırım programlarımız vardı bütün stratejiler yeni projelerden vazgeçmek şeklinde gerçekleşti. Hepimizin amacı doğru dengeyi bulmak. Proje tercihi ve seçilmesi açısından dikkatli olmalıyız. Dersler çıkarmalıyız. Çok iyi konumlanmış projeleri seçmeliyiz. Öncelik, daha ucuz olan petrolü hedef alan projeler olmalı."

GE Oil and Gas CEO'su Lorenzo Simonelli de projelere devam edilmesi ve yatırım kararlarının mutlaka alınması gerektiğini söyledi.

Partnerleriyle yeni işbirlikleri yaparak maliyetlerini aşağı çekecekleri bilgisini veren Simonelli, "Sektörü yönetim açısından daha etkin hale getireceğiz. Piyasa güçleri arz ve talebi dengeye getirebiliyor. Biz bunu yaparken karlılık da olmasını istiyoruz ki, yeniden yatırım yapılabilsin." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :