23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

TANAP Genel Müdürü Düzyol:- "16 milyar metreküplük doğalgaz taşıma kapasitemiz var. Bunu da 31 milyar metreküpe çıkarmak mümkün. Bu da 2020 yılından sonra yapılabilecek. Burada çok fazla gaz vaadi var. Projede her şey olması gerektiği gibi devam ediyor"-

İSTANBUL (AA) - Azerbaycan'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projede her şeyin, olması gerektiği gibi devam ettiğini belirterek, "Proje gerekililiğiyle paralel ilerliyoruz. Öncelikle Türkiye-Gürcistan sınırını tamamlamak istiyoruz, bunu da 2018'de haziran sonuna kadar yapmayı planlıyoruz." dedi.

Düzyol, AA'nın Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nin ikinci gününde yaptığı konuşmada, TANAP'ın bir gaz zincirinin parçası olduğuna değindi.

TANAP'ın yüksek standartlı bir proje olduğunu vurgulayan Düzyol, Avrupa ve Ortadoğu için en uzun, en geniş çaplı boru hattını inşa ettiklerine dikkati çekti.

Düzyol, projenin, sadece paydaşlara fayda sağlamayacağının altını çizerek, "Proje tedarik zincirindeki herkese fayda sağlayacak. Orta Asya üreticileri olan Türkmenistan, Özbekistan gibi üreticilere de fayda sağlayacak. Burada 16 milyar metreküplük doğalgaz taşıma kapasitemiz var. Bunu da 31 milyar metreküpe çıkarmak mümkün. Bu da 2020 yılından sonra yapılabilecek. Burada çok fazla gaz vaadi var. Projede her şey, olması gerektiği gibi devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında 25 milyar metreküpe kadar gazın Avrupa'ya aktarılabileceğini kaydeden Düzyol, "Türkiye'den daha fazla talep gelmezse mevcut kapasiteyle Avrupa'ya daha fazla gaz aktarabiliriz. Doğu Akdeniz gazı da burada kullanılabilir. Türk hükümetiyle yapılacak anlaşmalarla farklı doğalgaz giriş noktaları da oluşturulabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Bulgaristan Enerji Bakan Yardımcısı Zhecho Stankov da Güney Gaz Koridoru'nun büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Güney Gaz Koridoru projesi hepimizin menfaatine olan bir proje. Çok sayıda şirket ve hükümet bunun için bir araya geldi. Doğalgazın Hazar'dan Avrupa'ya erişimi sağlanacak. Bu sadece Hazar gazı değil, projenin başka boyut ve ayakları da var. Bulgaristan açısından bakıldığında biz çok iyi bir bağlantı sağlanması için azami gayret gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye transit değil, ticaret merkezi olmalı"

Gürcistan hükümetine ait doğalgaz ve petrol şirketi Gürcistan Petrol ve Doğalgaz Kurumunun kıdemli danışmanı David Oniani de Gürcistan'ın enerjide batıya yönelik çalışmalar yaptığına değinerek, "Biz bir transit ülkeyiz. Avrupa ailesinin bir parçası olmak istiyoruz. Bölgede işbirliği ve Güney Gaz Koridoru geliştirişmesi de bizim açımızdan çok önemli." diye konuştu.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl ise Güney Gaz Koridoru'nun enerji güvenliği açısından enerjiye bağımlı ülkelerin sorununu çözeceğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Proje aynı zamanda Türkiye'nin gerçek bir enerji ticareti merkezi olmasını sağlayacaktır. Güney koridoru üzerinden TANAP diğer tedarikçilere de açılmıştır. Türkmenistan, İran ve Doğu Akdeniz ülkeleri alternatif tedarikçiler olacaktır. İran yeni pazarlar arıyor, enerji kaynaklarını satmak istiyor. Dış pazarlara açılmak istiyor. Onun için de bu koridor İranlılar için iyi bir fırsat. Kuzey Irak gazı henüz TANAP'la düşünülmüyor ama bu koridor bu gazın da Avrupa'ya ulaştırılmasında büyük önem taşıyacak. Sadece enerji güvenliği değil, kaynak çeşitliliği değil, bu bölgedeki ülkelerin de entegrasyonuna yardımcı olacak. Türkiye, Ukrayna gibi bir transit ülke olmak istemiyor. Türkiye burada bir anahtar geçiş ve ticaret noktası olmak istiyor. Tıpkı geçmişte İpek Yolu zamanında olduğu gibi."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :