23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

SOCAR Başkanı Abdullayev:"Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 hedeflerini yakalaması için enerji sektörüne 100 ila 120 milyar dolar tutarında yatırım yapılmalıdır"- "SOCAR, Türkiye’deki 18 milyar dolar değerindeki enerji altyapı yatırımları ile

İSTANBUL (AA) - Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Türkiye'deki yatırımlarının devam edeceğini belirterek, "Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 hedeflerini yakalaması için enerji sektörüne 100 ila 120 milyar dolar tutarında yatırım yapılmalıdır. SOCAR, Türkiye’deki 18 milyar dolar değerindeki enerji altyapı yatırımları ile bu ihtiyacın yaklaşık yüzde 20'sini karşılayacaktır." dedi.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuşan Abdullayev, dünyanın ve insanların ihtiyaçlarının değiştiğini, enerji sektörünün de bu değişikliklere hızlı cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Bundan 40 yıl sonrasının enerji ihtiyaçlarının çok farklı olacağına işaret eden Abdulayev, "Bizler de bugün bu önemli etkinlikte bu geçişin nasıl olacağını, bu çağrılara nasıl cevaplar verilmesi gerektiğini tartışmak için toplandık. Bireyler gelişiyor, bu gelişme ise sanayi ve teknoloji yenilikleri getiriyor. Bunların her biri ise yüksek enerji kaynakları gerektiriyor. Bu artan talebi doğru ve adalet ilkesine uygun şekilde karşılamak, dünya ülkelerinin, halkların daha da büyümesini desteklemek bizim en büyük görevimizdir. Bu bizim önümüzdeki yıllarda en büyük sorumluluğumuz olacaktır. Bugünler yetiştiğinde ise hazırlıksız yakalanmamak için şimdiden araştırmalar yapmak, dünyanın gelecek trendlerini takip etmek ve tahmin etmek gerekir." ifadelerini kullandı.

Abdullayev, geleceğe yönelik taleplerin üstesinden gelmek için ise yeni adımların kararlılıkla atılması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Uluslararası işbirliğinin güçlenmesi, sürekli ekonomik büyüme elde etmek, yeni teknolojilere sahip olmak için kısa, orta ve uzun vadeli vizyonlar ortaya koymak lazım. Biz bir petrol ve doğal gaz şirketi olarak, sadece petrol ve doğalgazla yetinmiyoruz. Geleceği düşünüyoruz, önemli adımlar atıyoruz. Bin 850 kilometre uzunluğunda fiber hat ile SOCAR Fiber Optik şirketimizle geleceğin trendini yakalamaya çalışıyoruz. Rüzgar enerji santralimiz ile temiz enerji alternatifleri üzerinde çalışıyoruz. Liman projemiz olan Petlim ile Ege denizinde taşımacılıkta liderliğe oynuyoruz. Aynı zamanda elektrik enerjisi üretimi yapan projelere yatırımlar yapıyoruz. SOCAR olarak artık 8 yıldır Türkiye’deyiz. PETKİM'i i satın aldığımızda bunun sadece ticari bir satın alma olmadığını, iki ülkenin ve bölgenin enerji alanındaki işbirliğinin başlangıcı olduğunu biliyorduk. Böylece, SOCAR'ın Türkiye'nin en büyük yabancı yatırımcı şirketi olmasını sağladık."

- STAR rafineri 2018'de üretime başlayacak

Türkiye'deki yatırım zincirinin en önemli halkasının STAR Rafineri projeleri olduğunun altını çizen Abdullayev, rafinerinin 2018'de üretime başlayacağını bildirdi.

Abdullayev, STAR Rafinerisi'nin Türkiye tarihinde özel sektör tarafından yapılan ilk rafineri olduğunu ve son 30 yıldan bu yana gerçekleştirilen en büyük yabancı yatırım olma özelliğini taşıdığını hatırlattı. Rafinerinin, Türkiye'nin ithal ettiği ürünlerde milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayacağına dikkati çeken Abdullayev, "Bu entegrasyon projemiz bizim değişen dünyaya daha kolay adapte olmamıza yardımcı olacaktır. Aynı zamanda Güney Gaz Koridoru Projesi çerçevesinde Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP), Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ve Şahdeniz projelerimiz önümüzdeki yıllarda Avrupa ve Türkiye’nin değişen ve artan enerji ihtiyaçlarını karşılayacaktır." ifadelerini kullandı.

Abdullayev, TANAP'ı 21'inci yüzyılın projesi olarak gördüklerini ve bu proje 2018'de devreye girdiğinde Hazar'ın enerji kaynaklarını kardeş ülke Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşıyacağını anımsattı.

PETKİM yarımadasında da kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere 51 megavat gücünde rüzgar enerjisi santrallerinin de gelecek yıl hizmete gireceğini aktaran Abdullayev, "Vizyonumuzu lojistik alanda destekleyen PETKİM Konteyner Limanı projemizin birinci fazı tamamlanmış, ikinci faz çalışmaları da en kısa zamanda tamamlanacaktır. Bunun sonucunda ise bulunduğu Nemrut Körfezini uluslararası deniz ticaretinde önemli bir pozisyona taşıyacak, bölge ekonomisine güç kazandıracaktır. 2018 yılında, sadece PETKİM'in bulunduğu yarımadaya yapacağımız yatırım 10 milyar doları geçecek." şeklinde konuştu.

Abdullayev, bu adımlar sonucunda Türkiye'nin pozisyonunun uluslararası arenada daha da güçlendiğini ve Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in "Bir Millet, İki Devlet" ülküsünde olduğu gibi Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin bir yansıması olarak tarihe kazanan yatırımlar olacağını vurguladı.

- "2023'te Türkiye'nin büyük ortağı olmayı hedefliyoruz"

SOCAR olarak kısa ve orta vadeli vizyonları çerçevesinde Türkiye Cumhuriyetinin 100'üncü yılının kutlanacağı 2023 yılında Türkiye'nin enerjide büyük ortağı olmayı hedeflediklerini belirten Abdullayev, "Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyetinin 2023 hedeflerini yakalaması için enerji sektörüne 100 ile 120 milyar dolar tutarında yatırım yapılmalıdır. SOCAR, Türkiye’dekii 18 milyar dolar değerindeki enerji altyapı yatırımları ile bu ihtiyacın yaklaşık yüzde 20'sini karşılayacaktır." dedi.

Abdullayev, yatırımlarına devam edeceklerini ve özellikle mevcut petrokimya sektöründe var olabilmek ve kazançlı faaliyet göstermek için daha rekabetçi olmaya ve daha azimli çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

- "Düşen fiyatlar yatırımlarımızı durdurmadı"

Düşen emtia fiyatları karşısında bazı şirketlerin enerji projelerini durdurma kararı aldığını hatırlatan Abdullayev, SOCAR'ın devam eden 45 milyar dolarlık Güney Gaz Koridoru projesinde herhangi bir durdurma kararı almadığını ve bu projenin enerji güvenliği için büyük önem arz ettiğini aktardı.

Abdullayev, bu projeyi özellikle petrol fiyatlarının dibe vurduğu bir dönemde yaptıklarının altını çizerek, Türkiye'ye de devam eden istikrarlı ortaklıklarından dolayı teşekkür etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :