23. Dünya Enerji Kongresi

23. Dünya Enerji Kongresi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez:- "Yakında enerjinin tüm alanlarında da bizleri görmeye başlayacaksınız"- "Biz bu topraklarda tüm bir dünyanın karışımıyız, kültür harmanıyız. İnsanoğlunun en parlak yüzyıl olmasını temenni ettiğimiz 21

İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Türkiye'nin tüm sarsıntılara rağmen sürekli bir dönüşüm içinde ilerlediğini belirterek, "Yakında enerjinin tüm alanlarında da bizleri görmeye başlayacaksınız. Biz bu topraklarda tüm bir dünyanın karışımıyız, kültür harmanıyız. İnsanoğlunun en parlak yüzyıl olmasını temenni ettiğimiz 21'inci yüzyılda dönüşümü tartışıp geleceğe umutlar ekeceğiz." dedi.

Dönmez, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, katılımcılara hitaben, "Bugün enerji sektöründe hem fiziksel hem de metaforik olarak tam bulunmanız gerektiği yerdesiniz." ifadelerini kullandı.

Katılımcıların; kıtaların birleştiği, kültürlerin kaynaştığı, Doğu ve Batı'nın sentez olduğu, baş döndürücü bir değişimin ortasındaki İstanbul'da bulunduğunu hatırlatan Dönmez, "değişim" ve "dönüşüm"ün, enerjide her zaman konuşulan iki kavram olduğunu söyledi.

Dönmez, kongrenin temasının, "Yeni ufukları kabul etmek" olduğunu belirterek, "Bence çok anlamlı. Piyasaların değişmesi zaten bir norm, burada itiraz söz konusu olamaz. Bugün konuştuğumuz dönüşüm piyasa kurumlarını da işlevsiz hale getiren bir dönüşüm. Kaynak ve teknoloji değiştiğinde tüm denklem ve düzenlemelerimiz de değişiyor. İklim değişikliği ve teknoloji denklemin her iki tarafını da değiştiriyor. Teknoloji dönüşümü acımasız, otomotiv şirketlerine, para birimlerine meydan okuyor, fosil yakıtlı santrallerin gelirini kısıyor. Piyasalar ve insan-ekonomi ilişkisini zorluyor ve sarsıyor. İklim değişikliği insanoğlunun dünyada kalma sorunsalı. Paris İklim Zirvesi (COP 21) ve sonrasında fosillerin geleceği sorunsalı hepimizin masasında bir bilmece. Tüm bu korkutucu dönüşümlerde ne yapacağız? İnsan olmanın gereği olarak sırt sırta, kafa kafaya vererek bir kez daha sorunları çözüme, büyük dönüşümlere ulaştıracağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Enerjinin tüm alanlarında bizleri de görmeye başlayacaksınız"

Türkiye'nin, tüm örneklerin birlikte yakalanabileceği ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Dönmez, 15 Temmuz darbe girişiminde, halkın demokratik sistemine sahip çıktığını ve geleceğinin elinden kayıp gitmesine izin vermediğini, ekonomik olarak da kalkınmaya devam ettiğini vurguladı.

Dönmez, Türkiye'nin tüm sarsıntılara rağmen sürekli bir dönüşüm içinde ilerlediğini, Avrupa'nın en dinamik nüfusu ve ekonomisine sahip olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türk şirketlerini yurtdışında inşaatta, diğer sektörlerde görüyorsunuz. Yakında enerjinin tüm alanlarında da bizleri görmeye başlayacaksınız. Biz bu topraklarda tüm bir dünyanın karışımıyız, kültür harmanıyız. İnsanoğlunun en parlak yüzyıl olmasını temenni ettiğimiz 21'inci yüzyılda dönüşümü tartışıp geleceğe umutlar ekeceğiz. Bugün sadece burada olmanız bile aslında dönüşümün başladığının bir göstergesi. Teknoloji dönüşüm ve iklim dönüşümden de korkmuyoruz. Bunu fırsata çevirmeyi ve insanlığın faydasına çevirmeyi çok iyi biliyoruz."

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Hasan Murat Mercan da törenin başında kısa konuşma yaptı.

Dünya Enerji Konseyi Başkanlığı'nı kongrenin son günü devredecek Maria Jose Nadeau ise enerji sektörünün görünümüne ilişkin bilgi verdi. Doğalgazın hala en önemli kaynaklardan biri olmaya devam edeceğini vurgulayan Nadeau, iklim değişikliğinin sektördeki belirleyiciliğine dikkati çekti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :