"21. Yüzyılda Sosyal ve Beşeri Bilimler" çalıştayı

"21. Yüzyılda Sosyal ve Beşeri Bilimler" çalıştayı

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca:- "Başka bağlamların sorunlarını ele alarak araştırmalar tasarlamak yerine kendi ortamımıza, kendi sorunlarımıza doğrudan temas eden konuların ele alınması, bunlara dönük kuramların inşa e

ANKARA (AA) - Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca, sosyal bilimlerin Avrupa merkezli, yanlı bir oluşuma doğru gittiğini belirterek, "Başka bağlamların sorunlarını ele alarak araştırmalar tasarlamak yerine kendi sorunlarımıza doğrudan temas eden konuların ele alınması, bunlara dönük kuramların inşa edilmesi büyük bir ihtiyaç." dedi.

ASBÜ tarafından sosyal ve beşeri bilimler alanında üniversitelerde karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmek amacıyla "21. Yüzyılda Sosyal ve Beşeri Bilimler: Sorunlar, Beklentiler, Öneriler" başlıklı çalıştay düzenlendi.

Rektör Prof. Dr. Barca, üniversitedeki çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de sosyal bilimler alanında yeterli sayı ve seviyede çalışma gerçekleştirilmediğini söyledi.

Sosyal bilimlerde üretilen bilginin yaklaşık yüzde 95'inin ABD ve Avrupa merkezli olduğuna dikkati çeken Barca, şöyle konuştu:

"Sosyal bilimlerin Avrupa merkezli, yanlı bir sosyal bilim oluşumuna doğru gittiği kanaatindeyiz. Bugüne kadar çok bağlamlı sosyal bilim üretilmiş olsaydı, bugünkü sosyal kuramların, varsayımların önemli ölçüde değişebileceğini düşünüyoruz. Başka bağlamların sorunlarını ele alarak araştırmalar tasarlamak yerine kendi ortamımıza, kendi sorunlarımıza doğrudan temas eden konuların ele alınması, bunlara dönük kuramların inşa edilmesi, ölçeklerin ve veri toplama yöntemlerinin geliştirilmesi büyük bir ihtiyaç. Aksi takdirde Avrupa merkezli sosyal bilim anlayışının yanlı durumunun giderilememesi sorunu ortaya çıkacak."

Sosyal bilimlerdeki araştırmaların çoğunun bireysel imkanlarla yürütüldüğünü belirten Barca, uzun vadeli makro çalışmalar için kurumsal desteklere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Programa, SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş ile çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.

Çalıştay kapsamında düzenlenecek üç oturumda, "sosyal bilimlerde bilgi üretimi", "bilgi yayılımı" ve "bilginin faydaya dönüşümü" konularında yapılabilecekler ve mevcut sorunların çözüm yolları ele alınacak.

Çalıştayda sunulan görüş ve öneriler, kurumsal politika ve stratejilere yönelik yol göstermesi amacıyla raporlaştırılacak.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :