21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali

21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali

Ulusal Uzun Metraj Film yarışmasında "En İyi Film Ödülü"ne yönetmenliğini Nesimi Yetik'in yaptığı "Toz Ruhu" filmi layık görüldü

ADANA (AA) - Adana Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 21'incisi düzenlenen Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen Ulusal Uzun Metraj Film yarışması ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu. "En İyi Film Ödülü"ne yönetmenliğini Nesimi Yetik'in yaptığı "Toz Ruhu" filmi layık görüldü.

Çukurova Üniversire Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ve sunuculuğunu Şebnem Dönmez ile Mehmet Aslan'ın yaptığı ödül töreni, ünlü sanatçıların kırmızı halıdan geçerek tören alanına gelmesiyle başladı. Törenin açılışında Türk sinemasında çeşitli filmlerin soundtrack dinletisi yapıldı.

Gecede, "Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması" ve "Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması"nda derece alan filmlere Altın Koza heykelciklerinin verilmesinin ardından 14 filmin yarıştığı büyük ödüllerin dağıtımına geçildi.

Törende, "En İyi Film Ödülü"ne yönetmenliğini Nesimi Yetik'in yaptığı "Toz Ruhu" filmi aynı zamanda "En İyi Erkek Oyuncu" ile "En İyi Sanat Yönetmeni" ödüllerini de aldı.

Festivalde "En İyi Yönetmen", "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Müzik", "En İyi Görüntü Yönetmeni", "En İyi Kurgu ödüllerini "Deniz Seviyesi" filmi kazandı.

Yönetmenliğini Onur Aydın'ın yaptığı "Silsile" filmi, "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu", "En İyi yardımcı Erkek Oyuncu" ile "Umut Veren Erkek Oyuncu" kategorilerinde ödül kazandı.

- En iyi oyuncular ödüllerini ustalardan aldı

Adana İzleyici Ödülü Vali Mustafa Büyük ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, "Yağmur: Kıyamet Çiçeği" filmi yapımcısı Gülay Kuriş'e ödülü verdi.

Yılmaz Güney Ödülünü "Neden Tarkovski Olamıyorum?" filmiyle kazanan yönetmen Murat Düzgünoğlu'na ödülünü Güney'in kardeşi Yaşar Pütün ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyi Sözlü verdi. 

Festivalde "En İyi Erkek Oyuncu" ödüllerini "Deniz Seviyesi" filmiyle Ahmet Rıfat Şungar ve "Toz Ruhu" filmiyle kazanan Tansu Biçer, ödüllerini Hülya Koçyiğit'in elinden aldı.

"En İyi Kadın Oyuncu" ödüllerini kazanan "Deniz Seviyesi" filminden Damla Sönmez ve "İçimdeki Balık" filminden Deniz Özdoğan için Cüneyt Arkın sahneye çıktı. Arkın, Sönmez ile törene katılamayan Özdoğan yerine filmin yapımcısı Banu Alagöz'e ödüllerini verdi.

Festivalde "En İyi Yönetmen" ödülü alan "Deniz Seviyesi" yönetmenleri Nisan Dağ ve Esra Saydam, aynı zamanda salonda bulunmayan "En İyi Müzik" ödülünü alan Kyle Woodworth ile "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödülünü alan John Wakayama Carey yerine de aldı.

"Silsile" filmiyle "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülü alan Serkan Keskin, aynı zamanda aynı filmde "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülü kazanan rol arkadaşı Esra Bezen Bilgin'in törene katılamaması üzerine ödülünü aldı.

- Ödül listesi

- En İyi Film Ödülü: Toz Ruhu (Nesimi Yetik)

- Yılmaz Güney Ödülü: Neden Tarkovski Olamıyorum? (Murat Düzgünoğlu)

- Adana İzleyici Ödülü: Yağmur: Kıyamet Çiçeği (Onur Aydın)

- En İyi Yönetmen Ödülü: Deniz Seviyesi (Nisan Dağ - Esra Saydam)

- En İyi Senaryo Ödülü: Balık (Derviş Zaim)

- En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Deniz Seviyesi (Damla Sönmez) - İçimdeki Balık (Deniz Özdoğan)

- En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Deniz Seviyesi (Ahmet Rıfat Şungar) - Toz Ruhu (Tansu Biçer)

- En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Deniz Seviyesi (John Wakayama Carey)

- En İyi Müzik Ödülü: Deniz Seviyesi (Kyle Woodworth)

- En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü: Toz Ruhu (Osman Özcan)

- En İyi Kurgu Ödülü: Deniz Seviyesi (Özcan Vardar Bilgin)

- En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Silsile (Esra Bezen Bilgin)

- En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Silsile (Serkan Keskin)

- Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü: Nergis Hanım (Begüm Akkaya)

- Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Silsile (Aytaç Uşun)

- Film Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Neden Tarkovski Olamıyorum? (Murat Düzgünoğlu)

- SİYAD En İyi Film Ödülü: Yağmur: Kır Çiçeği (Onur Aydın)

- Jüri Özel Ödülü: Nergis Hanım - Toz Ruhu - Yağmur: Kıyamet Çiçeği (Settar Tanrıöğen)

- Konuşmalar

Vali Mustafa Büyük, Adana İzleyici Ödülü'nü vermek için çıktığı sahnede, Türk sinemasına ve bu festivale emek veren herkese teşekkür etti.  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı da Bakan Ömer Çelik'in sevgi ve selamlarını iletti.

Sinema ve genç yeteneklere bakanlık olarak desteklerinin devam edeceğini ifade eden Arıcı, "2005-2014 arasında Türk sinemasına 149 milyon 156 bin 813 lira destek verdik. Bu desteğimiz önümüzdeki yıllarda çok daha fazla artarak devam edecek. Yeter ki genç yeteneklerimiz bu işe gönül versin" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, gelenekli, köklü bir festivalin ev sahipliğini yaptıklarını söyledi. 

Bu festivale Adana halktı adına ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Sözlü, "Bu festival tek başına Adanalıların festivali değildir. Bu, Türk sanat, sinemasının festivalidir. Türkiye'nin en önemli iki festivalinden bir tanesidir. Adana'dan Türk sinemasına, sanatına hizmetimiz devam edecektir" dedi.

"En İyi Film Ödülünü" kazanan ve ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü ile Pütün'ün elinden alan "Toz Ruhu"  filmi yönetmeni Nesimi Yetik de çok zorlu şartlarda filmi çektiklerini söyledi. Yetik, ödülü ve filmi, 25 yaşında intihar eden arkadaşı Selman Karaca'ya adadığını bildirdi.

"En İyi Yönetmen Ödülü"nü "Deniz Seviyesi" filmiyle alan yönetmen Nisan Dağ ise çok önemli yönetmenlerle yarıştıkları için aldıkları ödül nedeniyle birazcık şaşkınlık içinde olduklarını söyledi. Yönetmenlerden Esra Saydam da filmin çok zorlu bir yolculuk olduğunu belirterek, aldıkları ödülün bu zorlu yolculukta kuvvet olacağını kaydetti.

SİYAD ödülünü alan yönetmen Onur Aydın, Yılmaz Güney'i seyrederek mesleğe başlamış birisi için Türk sinemasının 100. yılında Adana'da ödül almanın çok anlamlı olduğunu ifade ederek, "Bu anlamlı ödülü büyük usta Yılmaz Güney'e ve küçük usta Berkin Elvan'a armağan etmek istiyorum. Selam olsun" dedi.

"En İyi Kadın Oyuncu" ödüllerini veren Cüneyt Arkın da yaptığı konuşmada, sanatçısına gönlünden vefa sevgi saygı gösteren bir millet görmediğini, Türklerin sevdiği insana yüreğinin bütün güzellik ve zenginliğiyle baktığını söyledi.

"Deniz Seviyesi" filmiyle "En İyi Kadın Oyuncu" seçilen Damla Sönmez ise duygulu anlar yaşayarak, "Kara Murat"ın elinden ödül almasına izin verdiği için organizasyona teşekkür etti.

"Yılmaz Güney" ödülünü kazanan Murat Düzgünoğlu, film çekmenin çok zor bir süreç olarak ifade edilirken kendisi için öyle olmadığını, çok mutlu olduğu bir süreçte filmi çektiğini söyledi.

Düzgünoğlu'na ödülü veren Yılmaz Güney'in kardeşi Yaşar Pütün de Güney'in, Türk sinemasını yurt dışında Türk bayrağını direklere çekerek Türkiye'yi temsil eden "Çirkin Kral" Yılmaz Güney'in aralarında olmadığını söyledi.

Güney'in üzerinden etnik kimlik kullanarak siyasi malzeme oluşturulmasının kendisini son derece üzdüğünü ifade eden Pütün, "Neden? Güney defaten 'Ben halkın sanatçısıyım' demiştir. Bu, Alman, Japon, Fransız halkı da olur. Halkın sanatçısı olmak, ezilenin, mazlumun, garibin yanında duruş sergilemektir. O yüzden Güney de halkın sanatçısı olarak yüreğimizde hala yaşamaktadır" dedi.

Yarışmanın jüri üyeliklerini yönetmen Reha Erdem başkanlığında yapımcı Nida Karabol, görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, oyuncular Ahu Türkpençe ile Ayberk Pekcan ve müzisyen Tamer Çıray yaptı.

- Bazı oyuncular törenden önce ayrıldı

Öte yandan festivale katılan Eşref Kolçak, Mahmut Cevher, Hikmet Taşdemir, Yılmaz Köksal'ın da aralarında bulunduğu bir grup sanatçı, ödül töreninde organizasyon bozukluğu ve kendilerine ayrılan yerleri beğenmedikleri gerekçesiyle törenden önce salondan ayrıldı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı