21 Aralık dünya kooperatifçilik günü

21 Aralık dünya kooperatifçilik günü

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) Genel Başkanı Recep Konuk, kooperatif çatısı altında nelerin başarılabileceğini örnekleriyle gösterdiklerini söyledi.

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü nedeniyle bir açıklama yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Kooperatif güç birliğidir. Kooperatif, tek tek başaramadığını el birliği ile başarmaktır. Kooperatif, bir çatı altında birleşerek iri ve diri olmaktır. Kooperatif, bir başına imkansız görüneni omuz omuza vererek mümkün hale getirmektir” dedi.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde kooperatif kelimesinin, ‘Ortaklarının gereksinimlerini uygun şartlarda elde etmelerini sağlamak amacıyla kurulan birlik’ veya ‘Üreticilerin, aracıyı ortadan çıkararak ürünlerini daha iyi şartlarda pazarlamak için kurdukları ortaklık’ olarak yer aldığını, ancak bu ifadelerin bugünün kooperatiflerinin ekonomik sistemde üstlendiği işlevi ve rolü ifade etmekte eksik kaldığını belirtti.

Konuk, açıklamasında, “Kooperatif büyük düşünmek, hedef büyütmektir. Özellikle büyük düşünmek ve hedef büyütmektir. Bir başına hayal edemeyeceğini bir araya gelerek hayalden hayata taşımaktır. Mesela sütü satarken kıymetini arttırmak için kooperatif çatısı altında bir araya gelip o çatıdan 100’ün üzerinde ülkede pazara bir marka altında süt ve süt ürünleri satmayı başarmaktır. Onlarca sanayi tesisi kurup 13 milyar dolarlık iş yapabilecek seviyeye ulaşmaktır. Hem üretirken biz kaybediyoruz, hem tüketirken tüketici daha fazla bedel ödüyor deyip sebzenizi meyvenizi sadece 9 adet kamyonetle kooperatif organizasyonu altında bir araya gelerek tüketici ile buluşturup dünyanın en büyük market zincirlerinden birine ulaşmaktır. Faiz yükünden kurtulmak için 3-5 köy bir araya gelip kurduğun finansman kooperatifinden dünyanın en büyük bankalarından birini çıkarmaktır. Hollanda, İsviçre, Almanya ve daha birçoğunda birçok insan tek başına başaramayacaklarını kooperatif çatısı altında başarmış, başarmaya da devam edecek. Bizim kooperatifçiliğimiz sırtında hala bazı bagajlarla mesafe almaya çalışıyor. Kooperatiflerimiz hala ekonominin güçlü bir dişlisi olamadı. Ancak, ülke kooperatifçiliği açısından umutlu olmamızı gerektirecek sebeplerimiz çoğaldı. İki sene önce kooperatifçilik strateji belgesini yayınladık. Kooperatifleri bir sivil toplum örgütü konumundan iktisadi bir aktör konumuna yükselttik. Mesela tarım sektöründe üç kişiden biri tarımda çıkış yolu olarak kooperatifçiliği göstermeye başladı” diye konuştu.

 

“KOOPERATİFÇİLİĞE EN GÜZEL ÖRNEK PANCAR ÜRETİCİSİDİR”

Pankobirlik Genel Başkanı Konuk, kooperatifçilikle nelerin başarılabileceğinin en güzel örneğini pancar üreticisinin 15 yılda 1 fabrikadan 35 fabrika kurarak gösterdiğini bildirdi. Konuk, “İki binli yıllara girerken kooperatifçilikle nelerin başarılabileceğini bu toprakların dışından örneklerle izah ediyor, uzaklara methiyeler düzüyorduk, şimdi kendi örneklerimiz, kendi modellerimiz de var. Dün özendiklerimizin özendiği bir modelimiz, başka coğrafyalarda anlatılan başarı hikayemiz var. Bu modelin müellifi, pancar üreticileridir. El ve gönül birliği yapılınca kooperatif çatısı altında nelerin başarılabileceğinin örneği pancar üreticisinin son 15 yılda başardıklarıdır. Kooperatifçiliği eğer ucuz almak ve pahalı satmak gibi dar kalıplara hapsetmezseniz, onun sanayi ile de taçlanacağının, finansman problemine de çözüm üreteceğinin, tarlada atılan tohuma da müdahil olacağının, ürettiğini katma değerli hale getirerek ekonomik sürecin bütününe de müdahil olunabileceğinin, daha da önemlisi faaliyet alanını büyüttükçe üreticisini de büyüteceğinin ispatı Konya Ovasındadır. 1 fabrikadan sadece 15 yılda 35 fabrika çıkarmak, tek üretim kaleminden binin üzerinde mamul ürüne doğru genişlemek, tarlada başlayan süreci bir marka altında toplayıp rafa kadar ulaştırmak ve dünün içe kapanık sektöründen dünyanın en büyük beş gıda şirketinden birini çıkarmayı hedeflemek kooperatifçiliği geniş yorumlamanın ve bir kalıba hapsetmemenin sonucudur.

Dünya Kooperatifçilik Günü vesilesiyle ülkemiz kooperatifçiliğine yeni bir ivme kazandırmanın, yeni bir bakış açısı getirmenin gururunu yaşıyor. Ancak yaptıklarımızla yetinmeyeceğimizi ve başka coğrafyalarda halen anlatılan bu başarı hikayesini yeni başarılarla zenginleştirerek bu topraklarda yazmaya devam etme kararlılığında olduğumuzu ifade ediyorum. Türk Kooperatifçiliğine ve ülke ekonomisine katkı verme azim ve kararlılığından asla taviz vermeyen, refah ve zenginliğin her kesime ve herkese ulaşmasını amaç edinen Pancar Üreticileri Kooperatifleri ve onun sahipleri adına, birlik ruhunun her meselenin çaresi olduğunu hatırlatıyorum. Burada, Türk Kooperatifçiliğine emek vermiş değerli büyüklerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Gününü kutluyorum” şeklinde konuştu.