2023 seçimleri için tarihi gün tarihi imza! Cumhurbaşkanı Erdoğan karara bağlayacak

2023 seçimleri için tarihi gün tarihi imza! Cumhurbaşkanı Erdoğan karara bağlayacak

Milyonların merakla beklediği 2023 seçimleri için tarihi gün geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihini bugün Beştepe'de saat 14.00'te karara bağlayacak.

Türkiye'nin gündeminin ilk sıralarında yer alan 2023 seçimleriyle ilgili tarih bugün netleşecek. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasında yaşanacak olan seçimler öncesinde, oy kullanacak olan vatandaşlar '2023 seçimleri ne zaman yapılacak?' sorusuna cevap arıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim kararını bugün açıklayacak. Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına çevrildi. Peki seçim kararı ne zaman açıklanacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan saat kaçta açıklama yapacak?

AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçim tarihine işaret etti. Erdoğan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu millet vakit geliyor 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır. Asla bu tür kurusıkı atanlara prim vermeyecektir. Onlar deprem bölgesine gidip sadece konuşacak poz verip dönecek. Şu anda biz can derdindeyiz onlar ise mal derdinde. Şimdilik not ediyoruz vakti gelince bu notları açıklayacağız. Adaylık kavgasından milletin dertleriyle dertlenemeyenlerin kendi sığ dünyalarıyla baş başa bırakıyoruz."

Buna göre; 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak.

"10 MART'TA SEÇİM KARARI ALACAĞIZ"

Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim gündemiyle ilgili şöyle konuşmuştu: Gündem sapmasına yol açacak sürecin geride kalması ve seçim tartışmalarından çıkılması şarttır. Seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılması bize bu imkanı verecektir. Seçim sürecindeki gündemimizde deprem olacak. 10 Mart Cuma günü Anayasa'nın bize verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün alacağı kararla seçim tarihi resmi olarak kesinleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kararı Beştepe'de saat 14.00'te açıklayacağı öğrenildi. Tarihin netleşmesi sonrasında 2023 seçim süreci başlamış olacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), takvimi belirleyecek.

ADAYLIK BAŞVURULARI 21 MART'TAN İTİBAREN ALINACAK

Tarihin netleşmesi ile 14 Mayıs tarihinde sandığa gidecek olan seçmen, hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçecek. YSK’nın açıklayacağı seçim takvimi bu iki süreci kapsayacak. Olası takvime göre YSK, 21 Mart’tan itibaren cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alacak.

Nisan ayının ilk haftasında ise cumhurbaşkanlığı aday listeleri YSK tarafından kesinleşecek. Seçime ittifak ile girecek partiler, YSK’ya ittifak protokollerini teslim edecek. 8 Nisan’da da milletvekili aday listelerinin YSK’ya verilmesi bekleniyor.

7 GÜN İÇİNDE İSTİFA

Milletvekili aday adayı olmak isteyen memurların ise seçim kararıyla 7 gün içinde istifalarını vermeleri gerekiyor. Seçmen listelerinin askıya çıkarılmasının ardından itirazlar incelenecek.

Nisan ayının ortasında ise Resmi Gazete’de aday listelerinin yayınlanmasıyla propaganda dönemi başlamış olacak.

DEPREMZEDELER VE YURT DIŞI SEÇMEN NASIL OY KULLANACAK?

Deprem dolayısı ile farklı şehirlere göç eden vatandaşlar için de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenleme yapılacak. YSK, yurt dışı seçmenlerle ilgili de Dışişleri Bakanlığı’nın görüşünü alacak. Hangi ülkelerde kaç sandık kurulacağı ve oy verme günleri belirlenecek.

Bazı temsilciliklerde oy verme günü 3 gün bazı temsilciliklerde 1 haftayı bulabilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.