"2023 İhracat Stratejisinde Konya Değerlendirmesi"

"2023 İhracat Stratejisinde Konya Değerlendirmesi"

Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdür Yardımcısı Arslan: "Türkiye olarak ihracatta yaşadığımız sorunlardan bir tanesi 97 ürün grubunda firmalarımızın dağılımının dengesiz olması. Bazı gruplarda 8-10 bin tane ihracatçımız var, bazılarında ise

KONYA (AA) - Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdür Yardımcısı Halil Bader Arslan, "Türkiye olarak ihracatta yaşadığımız sorunlardan bir tanesi 97 ürün grubunda firmalarımızın dağılımının dengesiz olması. Bazı gruplarda 8-10 bin tane ihracatçımız var, bazılarında ise 100 tane" dedi.

Arslan, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) eğitim platformu TİMAKADEMİ tarafından Konya'daki bir otelde düzenlenen "2023 İhracat Stratejisinde Konya Değerlendirmesi" toplantısının kapanışında, Konya ve Türkiye'nin ihracat rakamları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de yaklaşık 63 bin ihracatçı bulunduğunu ve sayılarının her yıl 2 bin 500 ile 3 bin arasında arttığı ifade eden Arslan, firma başına düşen ortalama ihracat rakamının 2,5 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

Bunun yıldan yıla yüzde 10 civarında artış gösterdiğine işaret eden Arslan, Konya'daki bir firmanın ortalama ihracatının ise 1 milyon doların altında olduğunu dile getirdi.

Arslan, istatistiksel sınıflandırıldığında Türkiye'de 97 ihracat ürün grubu olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu gruplarda ihracat yapıyoruz. Tarım ürünlerinden başlıyor, uçak motorları, gemilere, saatlere kadar devam ediyor. Türkiye olarak ihracatta yaşadığımız sorunlardan bir tanesi 97 ürün grubunda firmalarımızın dağılımının dengesiz olması. Bazı gruplarda 8-10 bin tane ihracatçımız var. Bazılarında ise 100 tane. Az ihracat yapılan gruplarda aslında dünyada talep az değil. Biz doğal olarak komşumuzdan bakıyoruz, ne satıyor diye. Onların yaptığını taklit ediyoruz. Bu işin doğasında var ama diğer pazarlara ve mallara da gözümüzü kapatmamamız lazım."

Türkiye'de hem ihracat yapılan ülke sayısı hem de ürün sayısında ciddi bir artış olduğunu dile getiren Arslan, Konya'nın ihraç ettiği ürün ve ülke sayısında önemli artış yaşanmadığını, bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması için çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Toplantının "Markalaşmada Bir Başarı Hikayesi" bölümünde Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, deneyimlerini anlattı.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı