2023 Gençlik Şurası

2023 Gençlik Şurası

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Hedeflerimize sadece memleketimizde oturup kendi dilimizi konuşarak ulaşamayız. Gençlerimizin geri dönmek ve benliklerine sahip çıkmak kaydıyla diğer ülkelerde bulunmalarını ve tecrübe kazanmalarını önemsiyorum. Bunun yanında

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hedeflerimize sadece memleketimizde oturup kendi dilimizi konuşarak ulaşamayız. Gençlerimizin geri dönmek ve benliklerine sahip çıkmak kaydıyla diğer ülkelerde bulunmalarını ve tecrübe kazanmalarını önemsiyorum. Bunun yanında Osmanlıcayı en azından yüzünden okumasını bilmeniz gerekiyor. Eğer siz 600 yıllık kitaplarımıza, belgelerimize, kitabelerimize Fransız kalırsanız, Fransızca bilmeniz bir işe yaramaz. Böylesine büyük bir birikimi kullanamayan gençlerimizin arzu ettiğimiz köklü ve derin duruşu sergileyebilmeleri çok zordur." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yahya Kemal Beyatlı Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2023 Gençlik Şurası'ndaki konuşmasında, gençlerden beklentisinin memurluk değil, girişimci olmakla ilgilenmeleri olduğunu söyledi.

Girişimciliğin bazı kelimeleri art arda sıralamak olmadığını aktaran Erdoğan, "Siz istediğiniz kadar inovasyon, girişimcilik ruhu ve sinerji deyip durun. Eğer yeterli bilgiye ve çalışma azmine sahip değilseniz sonuç hüsrandır. Yarının iş verenleri ve üreticileri olacak gençlerimizin öncelikle iştigal etmek istedikleri alandaki teknik bilgilerini hem teorik hem de işbaşı eğitimi ile arttırmaları gerekiyor. Vaktinizi 'Ne olacak bizim halimiz?' diyerek kötümser bir piskoloji ile veya sosyal medyada öldürmek yerine kendinizi sürekli geliştirerek değerlendirmelisiniz. Rabbimiz, İnşirah suresinde şöyle diyor; 'Her güçlüğün yanında bir kolaylık vardır.' O halde önemli bir işi bitirince hemen diğerine koyul. Size düşen iş 'Ya niyet ya kısmet.' diyerek yola çıkmak. Zorluklarla karşılaştığımızda yılmadan 'Bir daha, bir daha.' diyerek yola devam etmektir." ifadelerini kullandı.

Meşhur Batılı bir yazarın "Hep denedin, hep yenildin. Olsun, gene dene, gene yenil. Daha iyi yenil." sözünün de gençlerin kulağına küpe olmasını isteyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizim bir şairimiz de ne diyor? 'Sakın kader deme. Kaderin üstünde bir kader vardır. Ne yapsalar boş. Göklerden gelen bir karar vardır. Gün batsa ne olur, geceyi onaran bir mimar vardır. Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır. Yenilgi, yenilgi büyüyen bir zafer vardır. Sırların sırrına ermek için sende anahtar vardır. Göğsünde sürgününü geri çağıran bir damar vardır. Senden ümit kesmem. Kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır. Sevgili. En sevgili. Ey sevgili.' İşte bunun için bize denemekten hiç bıkmayan, her yenilgisini daha iyisini yapacak tecrübeye dönüştürüp hedeflediği zaferin basamağı haline getiren ve nikayetinde Allah'ın izniyle tuttuğunu koparan bir gençlik lazım. O gençliği de karşımda görüyorum."

- "Mutlaka en az ikinci bir dili öğrenin"

Gençler için başka önemli bir hususun da dil öğrenmeleri olduğuna işaret eden Erdoğan, "Tüm gençlerimizin en az bir yabancı dil öğrenmelerini bekliyorum. Onun için yönetici gençler karşımda. Diyorum ki gençleri seçici olacak ve dil öğrenimine ağırlık vereceksiniz. Bundan kastım da sadece İngilizce değildir. Arapça, Rusça, Çince, Farsça, Fransızca veya bir başka dil, hiç fark etmez. Mutlaka en az ikinci bir dili öğrenin. Osmanlı döneminde bir akıncının, bir elçinin, bir paşanın, velhasıl her kademedeki devlet görevlisinin ve bu geniş coğrafyada iş yapan bir tüccarın en 6-7 dili iyi derecede bildiği anlatılır.

Hedeflerimize sadece memleketimizde oturup kendi dilimizi konuşarak ulaşamayız. Gençlerimizin geri dönmek ve benliklerine sahip çıkmak kaydıyla diğer ülkelerde bulunmalarını ve tecrübe kazanmalarını önemsiyorum. Bunun yanında Osmanlıcayı en azından yüzünden okumasını bilmeniz gerekiyor. Eğer siz 600 yıllık kitaplarımıza, belgelerimize, kitabelerimize Fransız kalırsanız, Fransızca bilmeniz bir işe yaramaz. Böylesine büyük bir birikimi kullanamayan gençlerimizin arzu ettiğimiz köklü ve derin duruşu sergileyebilmeleri çok zordur." değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak finansal okur-yazarlığın ve dolayısıyla matematiğin altını çizmek istediğini dile getiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Büyük filozof Platon'un akademisinin kapısında ne yazıyor? 'Matematik bilmeyen giremez' yazıldığı söylenir. Hangi alanda faaliyet gösterirseniz gösterin, eğer sayılarla aranız iyi olmazsa, eğer bilançoları, gelir gider defterlerini ve nakit akışlarını okuyamazsınız iş hayatında başarılı olamazsınız. Aynı şekilde eğer kardan, zarardan, toplama ve çıkarmadan anlamazsanız işinizi yürürtemezsiniz. Öyle mi? Tüm bunları hayat felsefenizle birleştiremezseniz yönetemezsiniz, sadece yönetilirsiniz. Halbuki biz yönetilen değil, yöneten bir gençlik görmenin hayaliyle yaşıyoruz. Matematiğin bir pozitif bilim olmadığını, temel bilim olduğunu, Osmanlı'da yöneticilerin aynı zamanda iyi birer matematikçi olduğunu da hatırlatmak isterim. Hele bugün rakamlarla aranızı iyi tutmanız çok daha önemli."

Erdoğan, bu anlattıklarının hepsinin elbette önemli olduğunu, en önemlisini, gençlerin asıl sorumluklarını sona sakladığını belirterek, "Bunlar olmadan, diğerleri temeli olmayan bir bina gibidir. Her an yıkılıp gider. Bu sorumlulukları kendi sözlerimle değil, Hz. Lokman'ın oğluna tavsiyeleriyle ifade etmek istiyorum. 'Allah'a şirk koşma. Günahtan ve yalandan sakın. Namazını dosdoğru kıl. Tövbeyi geciktirme. Selama, duaya, gülümsemeye önem ver. Tebessüm sadakadır. Kasılarak yürüme. Bağırarak konuşma. (Herhalde ben biraz bağırdım, Allah affetsin). İlim meclislerine katıl. Cahilden ve kötü komşudan uzak dur. Erken kalk. Az konuş. Sözünü dağıtma. İstişare et. (Bütün işlerinizde istişare ediniz. Allah'ın hükmü bu.) Doğru arkadaşlar seç. Tembel olma. Acele etme. Şefkatli ve ikram sever ol. Başa gelene sabret." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'in sözlerini hatırlatarak, "Kökü ezelde ve dalı ebedde bir sistemin aşkına, vecdine, diyalektiğine, estetiğine, irfanına, idrakine sahip bir gençlik. Kim var diye seslenilince sağına ve soluna bakmadan, fert fert 'ben varım' cevabını verici, her ferdi 'benim olmadığım yerde kimse yoktur!' fikrini besleyici bir dava ahlakına kaynak bir gençlik. Zifiri karanlıkta ak sütün içindeki ak kılı farkedecek kadar gözü keskin ve gerçek kahramanlık madeniyle sahtesini ayırt etmekte kuyumcu ustası bir gençlik. Genç adam bundan sonra senden beklediğim şudur; Tabutumu öz ellerinle musalla taşına koyarken, Anadolu kıtası büyüklüğündeki dava taşını da gediğine koymayı unutma ve bunu tek vasiyetim bil. Allah'ın selamı üzerinize olsun." diye konuştu.

AK Parti Gençlik Kolları Başkanlığı'na, 2023 Gençlik Şurası kapsamında gerçekleştirdiği toplantılar ve hazırladığı raporlar için teşekkür eden Erdoğan, Türkiye olarak 2023'ün hem hedefleri itibarıyla hem de tarihe kalıcı bir iz bırakmak için çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu amaçla Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğşu'nun koordinasyonunda 2023 kutlamaları için ciddi bir hazırlık yürütüldüğününe dikkati çeken Erdoğan, "Yurt içinde ve yurt dışında pek çok faaliyetleri kapsayan bu kutlamaların nereden geldiğimizin, nerede bulunduğumuzun ve nereye gittiğimizin derli toplu bir muahsebesine de imkan vereceğine inanıyorum. Sizlerden 2023 kutlama etkinliklerine sahip çıkmanızı bekliyorum." diyerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, AK Parti İstanbul Gençlik Kolları tarafından Arakanlı Müslümanlara ulaştırılmak üzere 103 bin TL tutarındaki sembolik çek takdim edildi. Erdoğan da şuraya katılan gençlere sertifika verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :