2018 yılının kelimesi belli oldu!

2018 yılının kelimesi belli oldu!

2017 yılında 'youthquake' yani gençlerin eylemleri ya da etkilerinden doğan, kayda değer kültürel, politik ya da sosyal değişim anlamına gelen 'gençlik sarsıntısı'nı yılın kelimesi seçen Oxford Sözlüğü bu sene zehir, zehirli anlamına gelen 'toxic' sözcüğü

Oxford Sözlüğü 2018'de yılın kelimesini zehir, zehirli anlamına gelen "toxic" olarak açıkladı.

Sözlüğün internet sitesinde kelimenin aranma oranının bu yıl yüzde 45 oranında arttığı gözlemlenirken, Twitterhesabından yapılan paylaşımda insanların "toxic" kelimesini artık her durum, mesele ve olayda kullanmaya başladıklarına dikkat çekildi.

DİĞER ADAY KELİMELER NELERDİ?

Oxford Sözlüğü'nün, 2018 yılının kelimesi için diğer adayları teknoloji karşıtı tepki anlamına gelen 'techlash' ve birisinin kendisinden şüphe etmeye başlaması anlamına gelen 'gaslighting' idi. Tercih dışı bekarlık anlamındaki 'incel', birisini yakın markaja almak anlamındaki 'orbiting' ve bir yerin turizm açısından rağbet görmesi anlamındaki 'overtourism', diğer popüler kelimeler arasında oldu.

2016 VE 2017'DA YILIN KELİMELERİ

Oxford Sözlüğü 2017'de yılın kelimesini 'youthquake' yani gençlerin eylemleri ya da etkilerinden doğan, kayda değer kültürel, politik ya da sosyal değişim anlamına gelen 'gençlik sarsıntısı'nı seçmişti. 2016’da ise, ‘nesnel hakikatlerin belirli bir konu üzerinde kamuoyunu belirlemede duygulardan ve kişisel kanaatlerden daha az etkili olması durumu‘ anlamına gelen ‘post-truth’ (gerçek ötesi) yılın kelimesi olarak seçilmişti.

Sözlük yılın kelimesi adaylarını 150 milyon İngilizce kelime arasından seçiyor.