2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

AK Parti'li Kalkan: - "İddia ediyorum, borun işlenmişi veya yarı işlenmişinin toplamı, toplam maden ihracatından fazla Türkiye'ye gelir getirecek"- AK Parti'li Keşir: - "AK Parti hükümetleri iktidara geldiği günden bu yana Anayasa'nın sosyal devlet ilkesi

TBMM (AA) - AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, "İddia ediyorum, borun işlenmişi veya yarı işlenmişinin toplamı, toplam maden ihracatından fazla Türkiye'ye gelir getirecek." dedi.

TBMM Genel Kurulunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçeler üzerinde söz alan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, AK Parti'nin hükümete geldiği ilk yıllarda sosyal yardım ve sosyal hizmetler için ayrılan miktar 1,3 milyar iken bugün bu miktarın 45 milyar lirayı aştığını söyledi.

Milletin parasını yine millete hizmet olarak döndüren AK Parti hükümetlerinin "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefesiyle toplumun her kesimi için yaşanabilir bir Türkiye inşa etmeye çalıştığını ifade eden Özkal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, dezavantajlı kesimleri kendi sosyal ortamından koparmadan normalleştirmeyi hedefleyen politikalar ürettiğini belirtti.

Bu kapsamda Yaşlı Destek Programı sayesinde artık yaşlıların evde bakım hizmeti alabildiklerini anımsatan Özkal, evde bakımı mümkün olmayan ya da kabul etmeyen yaşlıların da yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinde hizmet aldıklarını kaydetti. Özkal, şunları söyledi:

"Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın da ailelerinin yanında büyümelerini sağlamak için Aileye Dönüş ve Aile Yanında Destek Uygulamasıyla son 15 yılda 11 bin 333 çocuğumuz ailesinin yanına döndürüldü. Bu kapsamda 107 bin 127 çocuk desteklendi. Bununla birlikte Gönül Elçileri Projesi'yle koruyucu aile yanına yerleştirilen 5 bin 545 çocuğumuz bulunuyor. Ayrıca muhtaç asker çocuğu yardımı kapsamında babası askerde olan çocuklara, öksüz ve yetim yardımı kapsamında annesi ve babası vefat etmiş 18 yaşından küçük çocuklara da nakdi yardım yapılıyor.

Engelli vatandaşlarımızın da kendi ortamlarında bakımları için tüm imkanlar seferber ediliyor. Aile yanında mümkün olmayan engelliler için de Umut Evleri Projesi'yle hizmet veriliyor.

Pozitif ayrımcılıkla kadınlarımızı her alanda olduğu gibi iş hayatında da destekleyerek kadın girişimciliğini ve istihdamını artırdık. 2005 yılında yüzde 20 olan kadın istihdam oranını 2017 yılında yüzde 29'a yükselttik."

- "Aile yapımızın bozulmasına izin vermiyoruz"

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu, çocuk, kadın, aile ve toplum hizmetleri, dezavantajlı gruplar, yabancı uyruklular, şehit yakınları, gaziler ve sosyal yardımlarda grafikler hep olumlu yönde seyrettiğini, çok daha fazlası için el birliğiyle çalıştıklarını söyledi.

Aile yapıları bozulan ülkelerde özellikle gençler üzerinde terör, uyuşturucu, kargaşa ve kaosun net bir biçimde görüldüğünü dile getiren Reyhanlıoğlu, "Ecdadımızdan bize miras olan sağlam aile yapımızın bozulmasına izin vermiyoruz, daha da güçlenmesi için çalışıyoruz. Kadına yönelik fiziki ve ruhsal şiddetle mücadele etmeye sonuna kadar varız ve çocuğu teröristlerce kaçırıldığı için belediye önünde açlık grevi yapan annelerimizin destekçisiyiz." dedi.

-"Devrim niteliğinde düzenlemeler"

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, AK Parti hükümetleri iktidara geldiği günden bu yana Anayasa'nın sosyal devlet ilkesinin "ete ve kemiğe büründüğünü" söyledi.

Sosyal devlet ilkesinin siyasette ilk defa AK Parti döneminde büyük bir paradigma değişikliği yaşadığını belirten Keşir, "15 yıldır sosyal politikalar adına yaptığımız düzenlemeler, fırsat eşitliği, eşit yurttaşlık haklarına erişimde, dezavantajlıların hayata ve geleceklerine umutla bakmalarında devrim niteliğinde düzenlemelerdir." diye konuştu.

AK Parti hükümetleri döneminde zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, taşımalı eğitim, şartlı nakit transferleri, başörtü özgürlüğünün sağlanması ve benzeri pek çok düzenlemeyle bugün 2002 yılında 13,5 olan kız çocuklarının üniversitelileşme oranının 44,4'e yükseldiğini bildiren Keşir, "Geçmişte kadının eğitime erişiminde en büyük engeli koyanların, ikna odalarının mimarlarının bugün kadın haklarının üzerinden AK Parti'yi sözde vurmaya kalkmaları bir hezeyandır." ifadelerini kullandı.

AK Parti Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül, bu yıl içerisinde esnafa ve sanatkarlara verilen desteğin oldukça önemli olduğunu belirtti.

Son 10 senede esnaf ve sanatkara verilen faizli desteğin 65 milyar lira olduğunu ifade eden Akgül, "Bu 65 milyar liranın hepsi sıfır takiple döndü. Yani demek ki alan işliyor, çalıştırıyor, kazanıyor ve geri ödüyor." dedi.

Akgül, 3 ve daha az çalışanı olan esnaf ve sanatkarın, ilave istihdam edeceği kişinin maaşının, vergisinin, sigortasının 6 ayını devletin ödeyeceğini belirterek, "Bu, 1,5 milyon esnaf ve sanatkar için gerçekten beklentinin çok üzerinde bir müjde. Onun için, sebep olanlara, bu işte çalışanlara, çalıştıranlara çok çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

-"Bor, cari açığının kapanmasında çok önemli"

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, son 15 yılda borun altından daha fazla konuşulan bir maden olduğuna dikkati çekti.

"Cenab-ı Allah'ın takdiri ya, bu element dünyada en fazla Türkiye'de bulunuyor." diyen Kalkan, "Türkiye'de tespit edilen bor rezervleri tam 851 bin ton; takribi dünyada bulunanların yüzde 72'si Türkiye'de." bilgisini verdi. Kalkan, şunları kaydetti:

"Dünyadaki bu bor madeni tespit edilen rezervlere göre 40 sene sonra bitiyor. Kimde kalıyor bor madeni? Türkiye'de kalıyor. Türkiye, 40 yıl sonra burada çok farklı şeyleri söyleyecek. İddia ediyorum, işlenmişi veya yarı işlenmişinin toplamı, toplam maden ihracatından fazla Türkiye'ye gelir getirecek.

Bu madde bizde varken, bizim önümüzü kapatsınlar diye 'Bu maddeyi çok abartıyorsunuz, göründüğü kadar değil.' diyorlar. Dünyada 400 maddede kullanılan başka bir maden daha var mı? Bu madde Türkiye'nin cari açığının kapanmasında çok önemli."

Kalkan, Bor Enstitüsünün 2018 bütçesinin 16 milyon 293 bin lira olduğuna işaret ederek, "Bu enstitüden beklentilerimiz ışığında bunu biraz daha artırmamız lazım. Borla ilgili organize ve ihtisas sanayi bölgeleri kuralım. En önemlisi de bor kimyasallarıyla ilgili tesislere hammadde garantisi verelim." değerlendirmesinde bulundu.

Kalkan'ın konuşmasını muhalefet milletvekilleri de alkışladı.

Öte yandan CHP Zonguldak Şerafettin Turpçu ile AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu arasında bir süre tartışma yaşandı.

TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün, ailevi ve ticari konuların Genel Kurulda konuşulmasının şık olmadığını belirterek, tartışmayı sonlandırdı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :