2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

CHP Grup Başkanvekili Özel:- "İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantı'sına güç vermek ve öneride bulunmak üzere, Amerika'nın İsrail üzerinde Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına karşı Filistin'in başkentinin Doğu Kudüs olduğu ve büyükelçiliklerin orada açılmasıy

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantı'sına güç vermek ve öneride bulunmak üzere, Amerika'nın İsrail üzerinde Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına karşı Filistin'in başkentinin Doğu Kudüs olduğu ve büyükelçiliklerin orada açılmasıyla ilgili bir tavsiye kararının, zirvesiye iletilmek üzere TBMM'den alınmasını CHP Merkez Yönetim Kurulunun grubumuzun talimatıyla Meclise teklif ediyoruz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda HDP Milletvekilleri, 2018 yılı bütçe görüşmelerine ilişkin söz aldı.

İstanbul Milletvekili Garo Paylan, ekonomideki büyümenin hormonlu bir büyüme olduğunu savunarak, öncelikle siyasi bir çözüme ihtiyaç olduğunu söyledi.

Paylan, hükümetin uyguladığı yanlış ekonomi politikaları sorucunda çiftçilerin, işçilerin, esnafın ve emeklilerin ekonomik seviyesinin büyümediğini, bir kısım "yandaş" müteahhitin, patronun ve belli bir sermaye kesiminin büyütüldüğünü ileri sürdü.

Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, ekonomik göstergelerin iyi olmadığını iddia ederek, bu bütçenin halka refah getireceğine inanmadıklarını ifade etti.

Mardin Milletvekili Erol Dora, azınlık vakıflarının yönetimlerinin seçimi ve taşınmaz mallarıyla ilgili sorunların çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Türk Dil Kurumunun adının, kısaltması aynı kalması kaydıyla "Türkiye Dilleri Kurumu" olarak değiştirilmesini ve kurumda kurulacak alt kurulların anadilde eğitim için altyapı çalışması yapmasını talep etti. Yıldırım, "Halkların kardeşliğinin yolu öncelikle dillerin kardeşliğinden geçmektedir." diye konuştu.

- CHP'den Kudüs teklifi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, söz alarak, bugün İstanbul'da, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin düzenlendiğini anımsattı.

Özel, "Toplantıya güç vermek ve öneride bulunmak üzere, Amerika'nın İsrail üzerinde Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımasına karşı, Filistin'in başkentinin Doğu Kudüs olduğu ve büyükelçiliklerin orada açılmasıyla ilgili bir tavsiye kararının, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne iletilmek üzere TBMM'den alınmasını CHP Merkez Yönetim Kurulunun grubumuzun talimatıyla Meclise teklif ediyoruz." diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı da "Bence de yerinde bir teklif." değerlendirmesinde bulundu.

- Meclisten geçici çıkarılma cezası verildi

Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, konuşmasında, tutuklu HDP milletvekillerine değinerek, 4 Kasım'da milletin iradesine bu yolla "darbe yapıldığını" ileri sürdü.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milletinin parlamentosuna bir darbe girişiminde bulunulmuştur; doğru. Ama bu 15 Temmuz'da girişilen bir darbe girişimiydi ve milletin desteğiyle bu darbe girişimi geri püskürtülmüştür. '4 Kasım' diye bir darbe Türkiye Cumhuriyeti'nde olmamıştır, parlamentoda böyle bir şey yoktur." ifadesini kullandı.

Muş, PKK ile milleti tehdit edenlerin, millet iradesi arkasına sığınamayacaklarını kaydetti.

Yeniden söz alan Baydemir, konuşmasında "Ben Kürt halkının bir evladı olarak, Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak..." ifadesini kullandı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın, "Sayın Baydemir, Kürdistan neresi?" diye sorması üzerine Baydemir, elini kalbinin üzerine koydu.

Bahçekapılı, "Siz, burada Kürdistan'ın vekili değilsiniz, siz, burada Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ili olan Şanlıurfa'nın milletvekili olarak bulunuyorsunuz Sayın Baydemir. Lütfen bunu unutmadan bu kürsüye gelip konuşun bundan sonra." dedi.

Yerinden söz isteyen AK Parti Grup Başkanvekili Muş, Türkiye'nin idari yapılanmasının belli olduğunu, şehirlerinin ve bölgelerinin kanunla ve anayasa ile belirlendiğini belirterek, bunun dışında bir tanımlama yapmanın kimsenin hakkı ve haddi olmadığını söyledi.

Bahçekapılı, "Siz Şanlıurfa, Diyarbakır, Güneydoğu ve Doğu illerinden herhangi birinin milletvekili olabilirsiniz. Siz ne kadar oranın milletvekiliyseniz, ben İstanbul milletvekili olarak da oranın milletvekiliyim. Siz de aynı şekilde Trabzon'un, Amasya'nın, İzmir'in milletvekilisiniz. Türkiye'de, Kürdistan diye coğrafi ve siyasi tanımlama yoktur. Lütfen bu kürsüde sözlerinize dikkat edin. Türkiye Cumhuriyeti'nde böyle bir siyasi ve coğrafi yer yok."

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İçtüzük'ün gereğinin yapılmasını talep etti.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da İçtüzük uyarınca Baydemir hakkında işlem yapılması gerektiğini kaydetti.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise "Trakya, Serhat, Lazistan, Anadolu, Rumeli, Kürdistan gibi kavramları inkar etmek, bu ülkenin kadim tarihini inkar etmektir, bu halkların sarsılmaz bağlarının altına dinamit koymaktır. Biz Kürdistan derken, asla ve kata bu ülkeyi bölmek üzerine kurgulanmış bir söylem geliştirmek üzere kullanmıyoruz. Bilakis bu ülkeyi birleştirecek, gücünü tarihten alacak bir yaklaşım olarak dile getiriyoruz." diye konuştu.

Daha sonra Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, İçtüzük'ün 163. maddesi uyarınca Baydemir'e, Meclisten geçici olarak 2 birleşim çıkarılması cezası verilmesi teklifini oya sunacağını söyledi.

Savunma yapmak üzere kürsüye gelen Baydemir, "Dünya yuvarlaktır" dediği için insanların yargılandığını dile getirerek, "Kürdistan'a Kürdistan demek suç değildir ve suç olmamalıdır." ifadesini kullandı.

Yapılan oylama sonucunda, Baydemir'e, Meclisten geçici olarak 2 birleşim çıkarılması cezası verildi. Bahçekapılı, Baydemir'den, Genel Kurul salonundan çıkmasını istedi. Baydemir ile birlikte HDP milletvekilleri toplu olarak salonu terk etti.

- "Bu sözlere katılmıyoruz"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP olarak, ülkenin misakı milli sınırları içerisinde üniter devlet yapısından yana olduklarını ifade ederek, "Biz Osman Baydemir'in bu ifadelerine katılmıyoruz ama bu ifadelerin söyletilmemesi de demokratik anlayışımıza aykırıdır." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet ülküsü ile kurulan Türkiye'yi hiç kimseye böldürtmeyeceklerini söyledi.

Mecliste yapılacak konuşmaların ülkeyi bölmek amacıyla yapılması durumunda bu konuşmaları demokratik çerçevede göremeyeceklerini ifade eden Elitaş, "Türkiye'yi bölme amacıyla yapılacak faaliyetlere, bundan sonra da müsaade etmemeniz gerekir." ifadesini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da her türlü bölücülüğe ve bölücü söze karşı olduklarını vurgulayarak, Baydemir'in sözlerinin kürsü dokunulmazlığı bağlamında olmadığını kaydetti. Usta, "Herkesin bu ülkenin bölünmezliği konusunda hassas olması bunu da oylarına yansıtması lazım." dedi.

- "Bu kürsüde şehitlerin kanı vardır"

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı ise bu kürsünün Türkiye Cumhuriyeti'nin ve aziz milletin kürsüsü olduğunu vurgulayarak, "Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde koca bir halkın bağımsızlığı ve savaşla birlikte kazanılmış ve bize emanet edilmiş bir kürsüdür. Bu kürsüde şehitlerin kanı vardır. Bu kürsüde bütün şehirlerin Türkiye'nin şehirleri, bütün milletvekillerinin de bütün illerin milletvekilleri olduğunu unutmayalım." diye konuştu.

Daha sonra AK Parti milletvekilleri, bütçeler üzerinde konuşmalarını yapmaya başladı.

Öte yandan TBMM İçtüzüğü'ne göre, Meclisten geçici olarak çıkarma cezasına çarptırılan milletvekilinin ayrıca bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :