2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

HDP Mardin Milletvekili Sancar:-"Adaletle yönettiğini iddia eden hiçbir hükümet cezaevlerinin sayısını artırmakla övünmez, övünemez"-HDP Mersin Milletvekili Fırat:-"Yunan Cumhurbaşkanı; 'Batı Trakya'da müftünün seçimle gelmesini istiyorsunuz da ülkenizde

TBMM (AA) - HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, "Adaletle yönettiğini iddia eden hiçbir hükümet cezaevlerinin sayısını artırmakla övünmez, övünemez." dedi.

HDP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulundaki 2018 yılı bütçe görüşmelerinde grupları adına söz aldı.

Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, konuşmasında bütçelerin önemine işaret ederek, geçmişte yapılan bütçe tasarısı görüşmelerinin gerek milletvekilleri, gerek liderler, gerekse vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildiğini anlattı.

Bu görüşmelerin siyasetçilerin bilgi ve tecrübelerinin aktarıldığı bir ortama dönüşmesi gerektiğini kaydeden Fırat, siyasetin hangi yönde ilerlediğinin, ekonominin hangi yönde gittiğinin bütçe tasarısına bakarak görülebileceğini söyledi.

Fırat, siyasetin sevgi ve saygı içinde yapılması gerektiğinin altını çizerek, bunun aksi durumda toplumdaki bozulmadan da siyasetçilerin sorumlu olacağını dile getirdi.

Türkiye'de 1980 sonrası siyasi partiler ve seçim kanunlarında yapılan düzenlemelerle milletvekili adaylığının neredeyse atama usulüne dönüştüğünü belirten Fırat, bu durumun Meclisin örf ve adetler geliştirmesini de engellediğini ifade etti.

Toplumun da büyük sıkıntı içinde olduğunu iddia eden Fırat, suç oranlarının arttığını, her beş evlilikten birinin boşanma ile sonuçlandığını, kadına yönelik şiddetin arttığını, nefret suçu içeren köşe yazılarının sayısının giderek yükseldiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ziyareti sırasında Lozan Anlaşması'na ilişkin açıklamalarına değinen Fırat, "Yunan Cumhurbaşkanı kalkıp sorsaydı; 'Siz Batı Trakya'da müftünün seçimle gelmesini istiyorsunuz da sizin ülkenizde yüzlerce seçilmiş belediye başkanını yasalara uygun olmayan şekilde nasıl görevden alabiliyorsunuz?' deseydi, acaba ne cevap verirdi?" diye konuştu.

-"Ülkenin üçte birinde seçim sonuçları gasbedildi"

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de HDP'li belediyelere kayyum atanmasını eleştirerek, iktidarın ülkenin üçte birinde bu yolla seçim sonuçlarını gasbettiğini ileri sürdü.

Kendisini yönetmesi için seçtiği belediye başkanlarının usulsüz olarak görevden alındığını gören vatandaşlara, "tasada ve kıvançta bir olalım" demenin gülünç olduğunu ifade eden Önder, görevden alınan pek çok belediye başkanının hala neyle suçlandığını bilmediğini, davalarının dahi açılmadığını söyledi.

"Bu ülkenin demokratik dönüşüm tarihi yazılıyor." diyen Önder, tutuklu belediye başkanı ve milletvekillerinin demokrasi için bedel ödediklerini söyledi.

Önder, Meclis Başkanlık Divanı üyesi olduğunu hatırlatarak, Meclis bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Meclis'in çalışma raporunun kitap haline getirildiğini, inovasyon çağında buna kağıt harcamanın israf olduğunu savunan Önder, kitapta Meclisteki avizelerin bile beş fotoğrafı olduğunu ancak HDP Eş Genel başkanlarının fotoğrafının bulunmadığını belirtti.

Önder, "Faaliyet raporu içinde 15 Temmuz önemli bir yer tutuyor, tutmalı da. Hayatlarını kaybedenleri rahmetle yad ediyorum. Sağlığını kaybedenlere şifa diliyorum ama el insaf; darbenin mağduru onlar, siz değilsiniz ki. Siz bu darbenin olsa olsa ve kendinizi bilseniz mahcubu olursunuz. Nereden mağdurusunuz?" şeklinde konuştu.

-"Adalet adına övünecek hiçbir uygulamanız yok"

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, konuşmasında, iktidarın vaatleri arasında yeni cezaevlerinin bulunduğunu, bunun akıl almaz bir durum olduğunu söyledi.

Sancar, "Bir ülkede cezaevlerinin sayısının artması, suç oranının arttığına mı işaret eder, yönetimde adaletsizlik, çarpıklık, kriz olduğunu mu gösterir? Adaletle yönettiğini iddia eden hiçbir hükümet cezaevlerinin sayısını artırmakla övünmez, övünemez." dedi.

İktidarın adalet alanında övünebileceği hiçbir uygulamasının olmadığını ileri süren Sancar, hukukun evrensel kurallarının dahi çiğnendiğini iddia etti.

Adaletin herkese lazım olduğunu belirten Sancar, "Her cephane tükenir, tükenmeyen tek cephane adalettir." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :