2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "yurt dışı para transferi" iddialarına ilişkin belgeler tartışmalara neden oldu- AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, kürsüde CHP Grup Başkanvekili Altay'ın kendisine verdiği belgeleri yırtarak, "TBMM FETÖ'nün gönderdiği b

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "yurt dışı para transferi" iddialarına ilişkin belgeler tartışmalara neden oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın kendisine verdiği para transferine ilişkin olduğu iddia edilen belgeleri kürsüde yırtarak, "TBMM, FETÖ'nün gönderdiği bu evrakları savunmamalı." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2016 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelerde, Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasının ardından CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu söz alarak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddia ettiği "yurt dışı para transferine" ilişkin olduğu savunulan belgelerle kürsüye çıktı.

Belgesiz hiçbir iddiayı gündeme getirmediklerini ifade eden Erdoğdu, "Bize dediniz ki 'Cumhurbaşkanının yakınlarının vergi cennetinde şirketleri yok.' Bu ne Sayın Başbakan?" sorusunu yöneltti.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sataşmadan dolayı söz aldı.

Kılıçdaroğlu'nun, "Burada usulen milletvekilliği yapıyorsunuz." dediğine dikkati çeken Elitaş, "Bu, Türkiye Büyük Millet Meclisine yapılan bir hakarettir. Milletvekili arkadaşlarımız, 550 milletvekilinin hukuku için itirazlarını dile getirdi." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilere CHP'li milletvekillerinin açıklama yaptığını vurgulayan Elitaş, "Sayın Kılıçdaroğlu sizi taşeron yapmış, siz de taşeronun taşeronusunuz. O sizin iddia ettiğiniz belgeler, internette 2011 yılında FETÖ'cüler tarafından gündeme getirilmiş. 2017 yılı Mayıs ayında yine Fuat Avni tarafından güncenlenmiş. Size o belgeler ABD'den getirildi. O metin kargoyla ABD'den gönderildi." ifadelerini kullandı.

Elitaş'ın bu sözleri üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da evrakları kürsüdeki Elitaş'a verdi. Elitaş da evrakları yırtarak, "Türkiye Büyük Millet Meclisi, göğsünü siper etmiş millet gibi durmalı, FETÖ'nün gönderdiği bu evrakları savunmamalı." dedi.

Elitaş'ın yırttığı ve kürsüde kalan evrakları Genel Kurulda görevli kavas topladı.

- MHP'li Aksu'nun konuşması

Bu arada, bütçenin tümü üzerinde şahsı adına konuşan MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, bölgesel ve küresel gelişmelerin, evrensel düzeyde kabul gören değer ve kavramların içinin boşaltıldığını, doğru ve yanlışların birbirine karıştığını gösterdiğini dile getirdi.

Aksu, özellikle İslam coğrafyasında yaşanan çatışmaların ve zalim yönetimlerden kaynaklı dramların sonunun gelmediğini söyledi.

Son olarak ABD'nin Kudüs ile ilgili sorumsuz kararının, uluslararası hukuku yok saymanın ne kadar kolay olabileceğini gösterdiğinin, Ortadoğu'da ve dünyada yeni krizlerin fitilini ateşlediğinin altını çizen Aksu, "İslam dünyasının gözbebeği olan Kudüs haklı davamızdır, asla gasp edilemeyecek ve rehin alınamayacaktır. Tüm bu gelişmeler göstermektedir ki tok ve hür insanların yaşadığı, küresel düzeyde adalet anlayışının egemen olduğu bir dünya özlemi uzun bir süre daha devam edecektir. Bu durum tarihi misyonuna uygun olarak Türkiye'ye güçlü bir devlet ve lider olma sorumluluğu yüklemektedir." diye konuştu.

Türkiye'nin terörle mücadeleyle birlikte karmaşık bölgesel gelişmelere odaklansa da artan enflasyonun, dış ticaretin, işsizlik ve kamu açığı gibi sorunların asla ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Aksu, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisinin ihtiyacı, güven ve istikrar içinde sağlıklı bir yatırım, üretim, ihracat, istihdam zincirinin oluşturulması suretiyle yoksulluğun azaltılması ve gelir dağılımının daha adil hale getirilmesidir. Yoksullukla mücadelenin esasını işsizlikle mücadele oluşturmaktadır. Bugün istihdamda kısmi artışlar olsa da işsizlik oranları istenen seviyeye gerilememiştir. Yüzde 13'e yükselen enflasyon dar gelirli vatandaşlarımızın geçimini zorlaştırmakta, üretici fiyatlarındaki yüzde 17,5'luk artış ise enflasyondaki düşüş gruplarını azaltmaktadır. Cari açığın yüzde 4'ler civarında olması her yıl 35-40 milyar doları başka ülkelere göndermek zorunda kaldığımız anlamına gelmektedir. Bütçenin başarısı mali disiplinle birlikte yapısal reformların gerçekleştirilmesine, vergi gelir performansının artırılarak sürdürmesine ve kayıt dışı ekonominin azaltılmasına bağlıdır. Ancak 2018 bütçesi vergi tabanını genişletmek yerine mevcut mükelleflerin yükünü daha da artırmaktadır."

15 Temmuz sonrasında FETÖ ve terör örgütü PKK öncülüğünde oluşturulan lobilerin Türkiye'yi köşeye sıkıştırma gayretlerinin devam ettiğine dikkati çeken Aksu, "Hemen her gün Türkiye ekonomisini sıkıntıya sokacak bir manipülasyon, istikrarsızlığı tetikleyecek bir söylem ve gelişme yaşanmaktadır. Bu durum karşısında meselelere daha titiz yaklaşmak zorunlu hale gelmektedir." diye konuştu.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 2018 Yılı Merkez Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddelerine geçilmesinin kabul edilmesinin ardından birleşimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.

TBMM Başkanı Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile bazı AK Parti yöneticileri Genel Kurul'un kapanmasının ardından Başkanlık Divanının arkasındaki bölümde bir süre görüştü.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :