2018 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2018 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Komisyon Başkanı Bilgiç:- "31 Aralık'tan önce çıkarılması gereken bazı hususlar ve bir-iki düzenlemeyle ilgili maksimum 20 maddelik bir torba tasarı çalışmamız var"

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, 31 Aralık'tan önce çıkarılması gereken bazı düzenlemelerle ilgili azami 20 maddelik bir torba tasarı çalışmasının olduğunu bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Maliye Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

Milletvekillerinin sorusu üzerine Bilgiç, aciliyeti olan, 31 Aralık 2017 öncesi çıkarılması gereken bazı düzenlemelerle ilgili mini bir torba çalışması hazırladıklarını belirtti. Bilgiç, madde sayısının azami 20 olduğunu ifade etti.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bir virgülüne dahil dokunmadan bütçenin komisyondan geçtiğini savundu.

Cari açık vererek, bunu tüketim ekonomisine döndürerek ve tüketim üzerinden alınan dolaylı vergilerle mali disiplinin sağlandığını öne süren Paylan, borcun 80 milyonun üzerine bindiğini söyledi. Paylan, son iki yıldır sadece cari açık verilmediğini, bütçe açığının da büyüdüğünü, Türkiye'ye doğrudan yatırım gelmediğini ileri sürdü.

Paylan, bu bütçenin vicdansız ve adaletsiz olduğunu, vergi toplarken da adaletsiz davranıldığını, benzin istasyonlarına, tekel bayilerine, beyaz eşya bayilerine, telekom şirketlerine adeta vergi dairesi kurulduğunu söyledi.

Vergilerin yüzde 70'inin dolaylı vergiler olduğunu dile getiren Paylan, "Dolaylı vergilere bu kadar yüklenmişseniz, sosyal adaletten asla bahsedemezsiniz. Maliye ne yapıyor, buralardan hazır vergileri topluyor, geriye kalıyor doğrudan gelirden çok küçük bir vergi. Maliye idaresinde, 'Verirsen ver, vermezsen yapılandırırız, uzlaşırız, sen gel bakarız' bakışı var. Yapılandırmaları yukarıdan aşağıya yağdırırken tepeye yağdırıyorsun, aşağı damlayanlarla 80 milyon idare ediyor. " diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, 2018 yılı bütçesinin umut vermediğini, gelecek yılın da zor geçeceğinin görüldüğünü öne sürdü. Kalaycı, bütçede çiftçi, esnaf, memur, emekli başta olmak üzere dar ve sabit gelirlerinin refahına yönelik bir gelişmenin öngörülmediğini söyledi.

Kalaycı, Türkiye ekonomisinde büyümede istikrarsızlığın devam ettiği, makroekonomik hedeflerin tutturulamadığı, döviz kurlarında aşırı sıçramaların yaşandığı, TL'nin aşırı değer kaybettiği, işsizliğin çift hanelerin arttığı bir durumda olduğunu öne sürdü.

Uzun süredir devam eden başarısız ekonomi politikalarının, Türkiye'yi uzun ve orta vadeli hedeflerden hızla uzaklaştırdığını ifade eden Kalaycı, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu yapısal reformlara bir an önce başlanmasını istedi. Kalaycı, büyümenin nimetlerinin vatandaşlara yansımadığını ileri sürdü.

Mustafa Kalaycı, Türkiye'de en fazla büyüyen sektörün finans olduğuna işaret ederek, "Ülkemizde en fazla kazanan, en fazla kar eden finans sektörüdür. Milletimiz gece gündüz bankalara çalışmakta, emeğini, alın terini, gelirini, kazancını bankalara faiz olarak aktarmaktadır. Faiz lobisi, rantçılar kazanıyor." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :