2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Milli Savunma Bakanı Canikli: (2)- "Darbe girişimi sonrasında FETÖ ile bağı tespit edilen 150'si general, 4 bin 630'u subay, 2 bin 168'i astsubay, bin 211'i uzman erbaş/sözleşmeli er ile 411 devlet memuru/işçi olmak üzere 8 bin 570 personel TSK'dan ihraç

TBMM (AA) - Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, darbe girişimi sonrasında FETÖ ile bağı tespit edilen 150'si general, 4 bin 630'u subay, 2 bin 168'i astsubay, bin 211'i uzman erbaş/sözleşmeli er ile 411 devlet memuru/işçi olmak üzere 8 bin 570 personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edildiğini bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Akaryakıt İkmal ve NATO Pol Tesisleri İşletmesi Başkanlığının 2018 yılı bütçeleri görüşülüyor.

Milli Savunma Bakanı Canikli, görüşmeler sırasındaki sunumunda, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından TSK'nın personel mevcuduna ilişkin bilgi verdi.

Canikli, "Darbe girişimi sonrasında FETÖ ile bağı tespit edilen 150'si general, 4 bin 630'u subay, 2 bin 168'i astsubay, bin 211'i uzman erbaş/sözleşmeli er ile 411 devlet memuru/işçi olmak üzere 8 bin 570 personel TSK'dan ihraç edildi." dedi.

Bakanlığın personel açığının kapatılması için 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bin 537'i subay, 4 bin 36'sı astsubay, 3 bin 26'sı uzman/erbaş, 5 bin 790'ı sözleşmeli er olmak üzere toplam 14 bin 389 personelin temin edildiğini açıklayan Canikli, 2017 yılı fiili kadrolarının tamamlanması amacıyla askeri ve sivil personel temin faaliyetlerine devam edildiğini bildirdi.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından askeri eğitim alanında titiz düzenlemeler yapıldığını aktaran Canikli, 2016'da 108 bin 23 olan harp okullarına müracaat eden öğrenci sayısının, 2017'de yaklaşık 4 kat artış göstererek 436 bin 816 kişiye ulaştığını belirtti.

Harp okulları ile astsubay meslek yüksekokullarında, 2017-2018 eğitim ve öğretim dönemi için askeri öğrenci alım faaliyetlerinin tamamlanmasıyla harp okullarında 3 bin 947, astsubay meslek yüksek okullarında 2 bin 500 olmak üzere toplam 6 bin 447 askeri öğrencinin eğitim gördüğünü vurgulayan Canikli, 23 dost ve müttefik ülkeden toplam 531 misafir askeri öğrenci de Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde öğrenimini sürdürdüğünü ifade etti.

Canikli, savunma, güvenlik, istihbarat ve kalkınma maksatlı çalışan kamu kurum ve kuruluşlarının temel coğrafi veri ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Harita Genel Komutanlığı Coğrafi Veri Merkezi kurulduğunu, güncel düşey engel verilerinin toplanması ve sunulması çalışmalarının etkin şekilde sürdürüldüğüne işaret etti.

Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS) projesine ilişkin bilgi veren Canikli, proje kapsamında düşey engel verilerinden yararlanılarak, pilotu ikaz edecek yazılım ve donanımdan oluşan 400 tabletin tedarik edilmesinin planlandığına değindi. Canikli, ASELSAN tarafından yapılacak 200 tabletin yakında zamanda personele dağıtılacağını belirtti.

- "Hedefimiz, Türkiye'yi küresel oyuncu haline getirmek"

Bakan Canikli, savunma sanayisinde temel hedefin, özgün tasarım ve ileri teknoloji yetenekleriyle Türkiye'yi savunma ve güvenlik alanında küresel oyuncu haline getirmek olduğunu vurguladı.

Silah sistemlerinin yerli ve milli olmaması durumunda, bunların en ihtiyaç duyulan zamanlarda temin edilememesi ve kullanılamaması riskiyle karşı karşıya kalınabileceğine dikkati çeken Canikli, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun en son örneklerinden biri, Fırtına obüsünü, son derece sofistike bir silah sistemi, Suudi Arabistan, Katar ve bir ülkeye daha çok ciddi sayıda satışı gerçekleştirildi. Fırtına obüsünde MTU Alman motoru kullanılıyor. Almanya, bu motorların kullanılarak üretildiği bu araçların (Fırtına obüsleri), üçüncü ülkelerin satışına izin vermemiş ve bu ihracatlar gerçekleşmemiştir. Özellikle Suudi Arabistan ile bağlantımız milyar doların üzerinde rakama tekabül ediyordu."

Canikli, TSK'nın ve güvenlik güçlerinin imkan ve kabiliyetlerini arttırmak hedefiyle savunma sanayi atılımlarına devam edildiğini, savunma sanayisinde yerlilik oranının her geçen gün arttırıldığını vurguladı.

- Savunma sanayi projeleri

Savunma sanayi projelerine ilişkin de bilgi veren Canikli, Milli Muharip Uçak Projesi (TF-X) ile Hava Kuvvetleri Komutanlığının 2030'lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurt içinde özgün tasarım modeli ile karşılanacağını belirtti.

Canikli, proje kapsamında ilk uçuşun 2023'te yapılmasının planlandığını bildirdi.

HÜRKUŞ-A Projesi kapsamında iki prototip temel eğitim uçağının kabulünün yapıldığını dile getiren Canikli, prototiplerden birincisinin silahlandırılarak terörle mücadele Jandarma Genel Komutanlığına teslim edildiğini, ikincisinin test-entegrasyon aşamasının tamamlanmasının ardından yıl içinde teslim edileceğini aktardı.

HÜRKUŞ-B Projesi kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığının eğitim uçağı ihtiyacının karşılanacağına işaret eden Canikli, 15 uçağın üretim ve sistem entegrasyonunun, entegrasyonu tamamlanan uçakların ise yer testlerinin devam ettiğini söyledi. Canikli, proje kapsamında ilk uçuşun Aralık 2017'de gerçekleştirileceğini bildirdi.

- ATAK helikopteri projesi

Canikli, ATAK helikopterine ilişkin proje kapsamında 25 T-129 ATAK helikopterinin, Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildiğini, kalan 61 helikopterin güvenlik birimlerine teslim edilmesinin planlandığını açıkladı.

En modern milli sistemlerle donatılan, yakıt ve mühimmat kapasitesi arttırılan yeni ATAK helikopterinin geliştirileceği ATAK-2 projesinin başlatıldığını belirten Canikli, Turboşaft Motoru Projesi ile ATAK, stratejik İHA ve HÜRKUŞ'un motor ihtiyacının karşılanacağını dile getirdi.

Bakan Canikli, Genel Maksat Helikopter Projesi'ne ilişkin, güvenlik birimleri ile Orman Genel Müdürlüğünce ihtiyaç duyulan 109 T-70 genel maksat helikopterinin üretilmesinin planlandığını bildirdi. Canikli, projede kapsamında ilk helikopter teslimatının 2021'de yapılmasının hedeflendiğini kaydetti.

- Bayraktar TB-2 Taktik İHA Sistemi

Canikli, 2015'ten itibaren kullanılmaya başlanan Bayraktar TB-2 Taktik İHA Sistemi kapsamında 15 silahlı, 38 Bayraktar İHA'nın teslimatının yapıldığını, toplamda 112'si silahlı 151 İHA'nın tedarik edileceğini belirtti.

TUSAŞ tarafından tasarımı ve üretimi yapılan ANKA İHA projesi kapsamında 25'i silahlı 40 platformun tedarik edileceğine değinen Canikli, 3 silahsız ve 2 silahlı İHA'nın tedarik edilerek, teslimatının yapıldığını vurguladı.

- Milli Piyade Tüfeği Projesi

Nurettin Canikli, 42 farklı NATO standardı kapsamında yapılan testleri hatasız geçen tek tüfek olma unvanını kazanan Milli Piyade Tüfeği Projesi kapsamında seri üretim başlandığını, bu kapsamda 3 bin 435 tüfeğin teslim edildiğini ifade etti.

Yıl sonuna kadar 7 bin tüfeğin teslimatının gerçekleştirileceğini açıklayan Canikli, 2026 yılına kadar toplam 250 bin MPT-76'nın alımının planlandığını aktardı.

- ALTAY tankı ve zırhlı araç projeleri

Modern ana muharebe tankının milli imkanlarla tasarlanması, geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonunu içeren Altay Projesi'nin testlerinin başarıyla tamamlandığını, 250'si opsiyonlu olmak üzere 500 adetlik seri üretim için ihaleye çıkıldığını belirten Canikli, yakın zamanda ihalenin sonuçlandırılacağını açıkladı.

Canikli, yüksek koruma ve hareket kabiliyetlerine sahip Ejder Yalçın, Cobra-2, Kirpi ve benzeri zırhlı araçların yüksek yerlilik oranıyla üretildiğini ve hizmet verdiğini kaydetti.

- "Hem caydırıcı hem de etkili silahlı bir güce sahip olmalıyız"

Türkiye'nin zor bir coğrafyada yaşadığını, bu koşullarda ulusal menfaatlerin korunması amacıyla etkin güvenlik politikaları üretmek, muhtemel risk ve tehditleri zamanında ve doğru algılamak gerektiğine dikkati çeken Canikli, "Maruz kaldığımız risk ve tehditler ile orantılı bir şekilde, hem caydırıcı hem de etkili silahlı bir güce sahip olmalıyız." dedi.

Bu anlayışla hazırlanan Milli Savunma Bakanlığı 2018 yılı Bütçe Tasarısının, 40 milyar 402 milyon 239 bin lira olarak sunulduğunu belirten Canikli, şöyle devam etti:

"Milli Savunma Bakanlığı bütçemizin, 20 milyar 329 milyon 549 bin lira tutarında yüzde 50,3'ü modernizasyon projeleri dahil olmak üzere mal ve hizmet alım giderlerinden oluşmaktadır. Bu tutarın 13.8 milyar lirası, Stratejik Hedef Planı 2018 Yılı Modernizasyon Programı ihtiyaçları kapsamındaki projelerine, 6.5 Milyar lirası da Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin barınma, beslenme, giyim gibi yasalarla belirlenmiş yasal istihkakları ile akaryakıt, yakacak, taşıma, ulaşım gibi tüketim mal ve hizmet alımlarına planlanmıştır.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı 2018 yılı Bütçe Tasarısı, savunma projelerinin haricinde kalan Müsteşarlığın personel giderleri ile yönetim faaliyetleri için toplam 66 milyon 11 bin liradır. Bu bütçenin yüzde 59,8'ini personel giderleri, yüzde 7,4'ünü Sosyal Güvenlik Kurumlarına devlet primi giderleri, yüzde 25,1'ini mal ve hizmet alım giderleri, yüzde 2,7'sini cari transferler, yüzde 5'ini ise sermaye giderleri oluşturmaktadır."

- TSK'nın erzak tedarikinde konsept değişikliği

TSK'nın ihtiyaçları olan yiyecek, malzeme ve erzak tedariki konularıyla alakalı önemli bir konsept değişikliğine gidildiğini aktaran Canikli, "Bu konularda zaman zaman kamuoyuna da yansıyan bazı sıkıntılar yaşandığını hep birlikte biliyoruz. 2018'den itibaren bütün tedarik ihtiyacımızı öncelikle kamu kurumları ve kamu kurumu özelliği olan kuruluşlarından temin edeceğiz." dedi.

Bakan Canikli, et ürünlerinin tamamının Et ve Süt Kurumundan satın alınacağını, hububat ihtiyacının ise Tarım ve Kredi Kooperatifinden sağlanacağını kaydetti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :