2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni

2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)"Nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Rahatsız olsanız da olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız"- "Dün darbecilere, vesayetçilere gönüllü hizmetkarlık edenler, bugün de Türkiye'nin enerji yatırımlarını baltalamak istey

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Rahatsız olsanız da, olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız." dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca düzenlenen 2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni'ndeki konuşmasında, termik santrallerde yoğun bir hareketlenme başladığını belirterek, güneş ve rüzgar enerjisinde çok önemli adımlar atılmaya başlandığını söyledi.

Enerji denildiği zaman onun alt yapısını oluşturan ne varsa Türkiye'nin artık bunları kullanır hale geldiğini vurgulayan Erdoğan, "Şimdi nükleere giriyoruz. Nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Rahatsız olsanız da olmasanız da biz nükleer enerjiyi de yapacağız." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerjiyi kilovatsaatte ne kadar daha ucuza halka ulaştırmanın derdi içinde olduklarını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim böyle derdimiz var ama bunların böyle bir derdi yok. Böyle bir anlayışı da yok. Onun için biz onu da yapacağız. Bu safsatalarının tutmadığını görünce bunlar ne yaptılar? Bu sefer dümeni çevreciliğe kırdılar. Ömürlerinde bir ağaç dikmemiş, bir fidana su vermemiş kişiler, birden başımıza ekoloji uzmanı kesildiler. Gezi olayları sırasında insanımızın canına kast eden, esnafın dükkanını yağmalayan, polisimize kurşun sıkan vandalları, üç, beş ağaç için mücadele eden çevreci gençler diye pazarlamaya kalktılar.

Baktılar bu etiket, yurt dışındaki Türkiye düşmanı çevrelerde onlara prim kazandırıyor, işi terör örgütünün broşürüne çevirdikleri gazetelerinde eli kanlı teröristleri ekolojik kahramanlar olarak sunmaya kadar vardırdılar. Çukur eylemlerinde de bu kesimlerin benzer tavırlarına şahit olduk. Öyle ki kim gerçekten samimi çevreci, kim bu işleri başka amaçlar için kullanan istismarcı, inanın ayırt edemez hale geldik. Mesele gerçekten çevreyse, bu ülkenin orman varlığını yaklaşık 21 milyon hektardan, 22,5 milyon hektara çıkaran bir iktidar partisinin lideri olarak kimse kusura bakmasın çevreci sıfatını ben bunlara bırakmam."

Gerçek manada çevreci olmayanları ifşa etmeyi vazife bildiğinin altını çizen Erdoğan, Türkiye'de bu tür istismarları yapanların genellikle kendilerini "sol" ve "sosyalist" gibi sıfatlarla tanımladıklarını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kimileri liberal gibi görünseler de hepsinin yıldızını kazıyınca altından inanın bunlar çıkar. Türk solunun tarlası, sözüm ona karşı oldukları emperyalistler tarafından çok önceden sürülmüştür. Bu gruplar, tarihimizin önemli bir bölümünde Türkiye'nin büyümesini sabote etmenin, ülkemizi kaos ve çatışma ortamına sürüklemenin en kullanışlı araçları olmuştur. 'Kahrolsun' dedikleri tüm güçlerin, Türkiye karşıtı tüm çevrelerin bilerek ya da bilmeyerek taşeronluğunu yapmışlardır. Dün darbecilere, vesayetçilere gönüllü hizmetkarlık edenler, bugün de Türkiye'nin enerji yatırımlarını baltalamak isteyenlere piyonluk yapıyor. Kimse aksini iddia etmesin, herkes kullanırken, bu ülkede kömüre karşı çıkmak demek, Türkiye kendi kaynaklarını değerlendirmesin demek değil midir?"

- "Ben dertliyim, arkadaşlarım da dertli"

Nükleer güç santrallerine karşı çıkmanın, "Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olması" demek olduğunu dile getiren Erdoğan, barajlara karşı çıkmanın da her yıl milyarlarca doların dışarıya akıtılmasına aracılık etmek anlamına geldiğine dikkati çekti.

Bu hafta sonu Doğu Karadeniz'de Artvin'deki tüm barajları tek tek gezdiğini belirterek, gördüklerini anlatan Erdoğan, "Ben dertliyim. Arkadaşlarım dertli. Yapacağız. Ne noktadayız, ne konumdayız bunu göreceğiz. Hamdolsun bütün o barajlar yapılırken, bu barajlarla beraber yüzlerce, binlerce kilometre oralarda yollar yapılıyor. O dağların nasıl tünellerle aşıldığını, nasıl oraların yol haline getirildiğini, şu anda içinde bulunan müteahhit arkadaşlarım var, onlar bizzat yaşıyorlar ama onu yaşamayanlar o derdi bilmez, anlamaz. Bütün bunlarla beraber işte bütün o dağların arasında şimdi barajlarımız var. Bütün bu barajlar, ülkemin susuzluğunu, gidermeye yarıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bağımsızlığını savunan ve hassasiyeti olan hiçbir kimsenin enerji yatırımlarına karşı çıkmasının mümkün olmayacağını vurgulayarak, enerji politikalarında ve uygulamalarında eksik, hata, yanlış varsa bunları tartışmanın başka bir şey, yapılan işlere külliyen karşı çıkıp engellemeye çalışmanın ise bambaşka bir şey olduğunu söyledi.

Meselenin çevre, ağaç ve ekolojik hassasiyet olmadığının altını çizen Erdoğan, "Bunların derdi gerçekten çevre olsa, mesela Avrupa Birliği'nin 2024 ve sonrası için belirlediği emisyon kriterlerinin de altında bir teknolojiyle üretim yapacak olan Çayırhan Termik Santrali İhalesine karşı çıkmazlar. Öyle bir dertleri yok. Ecdadımız ne diyor? Göz nereye bakarsa, gönül oraya akar. Gönül nereye akarsa, ayak oraya koşar. Olay bu. Bunların da gözleri husumete baktığı için, gönülleri de kin ve nefrete akıyor." dedi.

- "Meyve veren ağaç taşlanır"

Sadece enerjide değil, bugüne kadar ülke ve millet için hayata geçirdikleri tüm kritik projelerde, hırsları akıllarının önüne geçmiş bu çevrelerin saldırılarına hep muhatap olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çünkü başarının çekemeyeni çok olur, meyve veren ağaç da taşlanır. Milletimiz de bunların karakterini artık çok iyi bildiği için yaptıkları tezviratlara itibar etmiyor." ifadesini kullandı.

Büyük ve güçlü Türkiye yolunda yürümeye devam edeceklerini bildiren Erdoğan, hedeflere ulaşmak için daha çok çalışacak, daha çok yatırım yapacak, daha çok üretecek, daha çok istihdam sağlayacak, daha çok ihraç edecek, daha büyük adımlar atacaklarını belirtti.

Erdoğan, sürdürülebilir büyümeyi temin için enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmek için yerli kaynakların daha fazla kullanılması gerektiğine işaret etti.

Allah'ın bir emaneti olan tabiata saygı duymadan, sürdürülebilir büyümeden söz edilemeyeceğine dikkati çeken Erdoğan, "Biz bu ikisini birlikte yapacak anlayışa ve imkana sahip olduğumuza inanıyoruz." dedi.

Yerli kaynakları harekete geçirme kararı aldıklarında bu derece başarılı bir ivme yakalayacaklarını ummadıklarını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Ama hamdolsun çok iyi gidiyoruz. Mesela daha önce güneş enerjisindeki rakam 19 doların üzerindeydi. Son ihalede güneşte kilovatsaat başına 6,99 dolar fiyat verildi. Nereden, nereye? Aynı şekilde rüzgarda verilen 3,48 dolarlık teklif de yine bir rekordur. Türkiye, bugün yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde yüzde 32'lik payla Fransa, Almanya, Belçika, Avustralya, Güney Kore, Hindistan, Çin, Rusya ve Japonya gibi ülkelerin de önüne geçti."

-"Meselemiz milli ve yerli bir altyapıya sahip olmak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli kaynakları harekete geçirme modeliyle sadece enerji maliyetlerini düşürmekle kalmadıklarını, aynı zamanda enerji teknolojilerinin yerelleşmesi anlamında da ciddi bir devrime imza attıklarını belirterek, Türkiye'nin bu alanda teknoloji ihraç eden bir ülke konumuna gelme yolunda ilerlediğinin altını çizdi.

Gelecek 10 yıl içinde 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat rüzgar enerjisini devreye almak istediklerini aktaran Erdoğan, "Buna hazır olan girişimcilerimizin şu anda aramızda olduğunu görüyorum. Bundan dolayı da mutluyum." diye konuştu.

Bakanlığın yerli kömüre daha fazla teşvik sağlanması konusunda çalıştığını bildiren Erdoğan, "Bu hususta önümüzdeki yılın ilk aylarında, inşallah bir müjde açıklanacak. Milli enerji ve maden politikası, Türkiye'nin gelecek yıllardaki hedeflerine ulaşmasında önemli bir itici güç olacaktır. Bizim temel meselemiz, siyasi, mali, ekonomik, diplomatik, adli, askeri, kültürel her alanda milli ve yerli bir altyapıya sahip olmaktır. İnşallah bunu hep birlikte gerçekleştireceğimize inanıyorum. Bunun için yatırımcılarımızdan, yeni projelerin haberlerini bekliyorum." değerlendirmesini yaptı.

- Notlar

Programda, konuşmalardan önce 2017 yılı enerji yatırımlarına ilişkin hazırlanan kısa bir film izletildi.

Konuşmalar sonrasında Adana'daki Doğançay Regülatörü ve Hidroelektrik Santraline, Kırıkkale'deki ACWA Power Doğalgaz Komple Çevrim Santraline ve Muğla'daki Karabağ Rüzgar Enerji Santraline canlı bağlantı kurularak açılış kurdeleleri kesildi. İllerdeki valiler ve yatırımcılar tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tesislerle ilgili bilgi verildi.

Bu sırada Muğla'daki enerji santralinin açılışı sırasında Erdoğan, "Gerçekten o türbinler farklı bir hava meydana getiriyor. Her ne kadar Greenpeaceçiler beğenmiyorsa da biz beğeniyoruz." dedi.

Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir an önce kurdeleyi keselim de Meclis çalışmaları aksamasın. İnşallah bugünkü bu açılışlarla enerjimiz daha da artacak, çok daha enerjik olacağız. Türkiye'nin enerjisine enerji katan tüm yatırımcılara şahsım ve milletim adına çok teşekkür ediyorum. Nice yatırımlara." diyerek, 2017 Yılı Elektrik Yatırımlarının toplu açılışını gerçekleştirdi.

(Bitti)



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :