2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

HDP Gaziantep Milletvekili Toğrul:- "AKP hükümetinin petrol, doğalgaz gibi büyük ölçüde ithal ettiğimiz enerji kaynakları konusunda siyasi, diplomatik hamleler yapmak gibi bir lüksü bulunmamaktadır"- HDP Diyarbakır Milletvekili Tan:- "Demiryolları halen b

TBMM (AA) - HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, "AKP hükümetinin petrol, doğalgaz gibi büyük ölçüde ithal ettiğimiz enerji kaynakları konusunda siyasi, diplomatik hamleler yapmak gibi bir lüksü bulunmamaktadır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen BDDK, SPK, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, EPDK, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun 2017 yılı bütçeleri üzerinde HDP milletvekilleri konuştu.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın geçmiş dönemde yaptığı konuşmalarından oluşan videoyu kürsüden izleterek, "Eş genel başkanımız bu bütçenin insanların mutluluğu, huzuru, refahı için kullanılması gerektiğini, buna göre bütçelenmesi gerektiğini söylüyor." dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın konuşması üzerine sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, şunları söyledi:

"PKK için şiddet bir siyasal stratejidir. 1984'de başladı, azalttı, çoğalttı ama her halükarda şiddet marifetiyle ulaşmak istediği bir hedef var, varlık sebebi bu, hiçbir zaman vazgeçmedi. PKK ve şiddet öylesine ikiz kardeş ki şiddetten vazgeçmesi mümkün değil. Kim ki şiddete karşı çıkmak istiyorsa PKK'ya karşı çıkacak. Herkesin insanlığa karşı boynunun borcu da budur."

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, demiryollarının halen batı standartlarının çok çok gerisinde bulunduğunu ileri sürdü. Tan, hızlı tren projelerinde Yozgat, Sivas, Erzurum, Kars hattına ağırlık verildiğini İzmir veya Adana hattının ise geri planda tutulduğunu ifade etti.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, modern dünyada enerjinin hayatın en vazgeçilmez yaşamsal ihtiyaçlardan birisi olduğunu belirterek, enerjiyle ilgili en önemli sorunların başında dışa bağımlılığın geldiğini anlattı.

Türkiye'nin doğalgaz ithalatında dünyada 5. sırada, petrol ithalatında ise 13'üncü sırada olduğunu vurgulayan Toğrul, "Çift dikiş yapan talebeler gibiyiz. Hükümet her yıl sınıfta kalıyor. Dışa bağımlılıkla ilgili sorunu nasıl aşacağımızı uzun uzun anlatmaya çalıştık ama kulak veren hükümet maalesef yok. AKP hükümetinin petrol, doğalgaz gibi büyük ölçüde ithal ettiğimiz enerji kaynakları konusunda siyasi diplomatik hamleler yapmak gibi bir lüksü bulunmamaktadır." değerlendirmesini yaptı.

HDP Van Milletvekili Adem Geveri ise Meclis Başkanlığından bir talebi olduğunu belirterek, konuşmasını Kürtçe yapmak istediğini söyledi.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, resmi dilin Türkçe olduğunu vurgulayarak, "Ayrıca, siz tüm Genel Kurula ve televizyon izleyen bütün vatandaşlarımıza hitap ediyorsunuz. Anadiliniz Kürtçeyi kullanmak suretiyle sadece Kürtçe bilen, anlayan vatandaşlarımıza hitap etmiş olacaksınız. Onun için resmi dil olan Türkçeyle lütfen konuşunuz." dedi.

- "Net şekilde tavrınızı ortaya koyacaksınız"

Konuşmasını Türkçe sürdüren Geveri'nin ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Burada grup başkanvekillerinin (Çağlar Demirel) kullandığı ifade yenilir, yutulur bir ifade değildir. 'Biz, PKK adına burada bir konuşma yapma ya da eleştiri ya da bir değerlendirme yapma yetkisine sahip değiliz.' diyor. Başkanvekili, 'dil sürçmesi mi yaptınız?' diye ikazda bulunuyor. Hiç oralı olmuyor. Sizin konuşma yapma imkanınız bu kadar. Size ne kadar talimat verilirse o kadar konuşabilirsiniz. Gelip burada demokrasi havarisi kesilmeyin. Ne kadar söylerlerse o kadar hareket ederler. PKK'ya tek laf edemiyor. Buradan şov yapmayın. Siz önce teröriste, terörist diyeceksiniz. PKK'ya PKK diyeceksiniz. Net şekilde tavrınızı ortaya koyacaksınız. " ifadesini kullandı.

- Yüksekdağ'ın konuşma videosuna tepki

HDP Siirt Milletvekili Besime Konca'nın konuşması sırasında, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın grup toplantısında yaptığı konuşmasından oluşan videoyu kürsüden izletmesi üzerine AK Parti milletvekilleri sıralara vurarak Konca'yı protesto etti.

Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi birleşime ara verdi. Verilen arada AK Parti ve HDP milletvekilleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Aranın ardından yerinden söz alan siyasi partilerin temsilcileri kürsülerden video izletilmesinin doğru olmadığını belirterek, kürsünün hatipler tarafından kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :