2017 yılı bütçesi Genel Kurulda

2017 yılı bütçesi Genel Kurulda

MHP Samsun Milletvekili Usta:- "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı, 'dolar' kullanımının azaltılmasına yönelik kampanya son derece yerinde bir kampanya. Dövizin TL'ye çevrilmesi tamam ama altına çevrilmesi yanlış olur"- MHP Osmaniye Milletve

TBMM (AA) - MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Dolar kullanımının azaltılmasına yönelik" kampanyasının son derece yerinde kampanya olduğunu belirterek, "Ancak burada şöyle bir yanlışa düşülmemesi gerekir: Sayın Cumhurbaşkanı, 'yastık altındaki dövizlerinizi ya TL'ye ya da altına çevirin' diyor. Burada, TL'ye çevrilmesi tamam ama altına çevrilmesi yanlış olur." dedi.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Türki̇ye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Afet ve Aci̇l Durum Yöneti̇mi̇ Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Di̇l ve Tari̇h Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi̇, Türk Di̇l Kurumu ve Türk Tari̇h Kurumunun 2017 yılı bütçeleri üzerinde MHP milletvekilleri konuştu.

MHP Samsun Milletvekili Usta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı, "Dolar kullanımının azaltılmasına yönelik" kampanyanın son derece yerinde bir kampanya olduğunu söyledi.

Bunun moral açısından önemine değinen Usta, "Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı çok yüksek. Bu kampanyanın teknik olarak ne kadar faydası olur, o ayrı bir şey. Ancak burada şöyle bir yanlışa düşülmemesi gerekir: Sayın Cumhurbaşkanı, 'yastık altındaki dövizlerinizi ya TL'ye ya da altına çevirin' diyor. Burada, TL'ye çevrilmesi tamam ama altına çevrilmesi yanlış olur. Önemli olan sistem dışındaki paranın, dövizin sisteme getirilmesidir. Altına çevirdiğimiz zaman, altın talebinin artırılması bizim altın ithalatımızın artacağı anlamına gelir, bu ayrı bir sıkıntı yaratır. Ben burada dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Erhan Usta, dövizle olan sözleşmeler bulunduğunu ifade ederek, "Bu sözleşmelerin TL'ye çevrilmesi durumunda birtakım yeni harçlar doğuyor. Bu harçların azaltılmasına yönelik ivedilikle Meclis'te düzenleme, kanun çıkartıp, dövizden Türk lirasına geçişi sağlamamız uygun olur." ifadelerini kullandı.

- "FETÖ, PKK ve DEAŞ'ın çıkış noktası"

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy da FETÖ, PKK, DEAŞ gibi terör örgütlerinin çıkış noktasının, insan hakları ihlaliyle başladığını belirterek, "Sonuçta, Meclis'in tepesinden bomba atan irade de Kandil'den talimat alarak bebekleri katleden caniler de eylemleriyle insan haklarını ihlal ederek, insanların yaşam hakkını ellerinden alma suçunu işlemiştir. Ama daha büyük olan şudur; bu terör örgütüne insan devşirenlerin bireyi ve hürriyetçiliği referans almadan, o bireyi kontrol altına alarak grup hareketlerinin içerisinde onun en insani hakkı olan özgürlüğünü kontrol altına almalarıdır." değerlendirmesini yaptı.

Ruhi Ersoy, 2016 OECD Eğitim Raporuna göre, Türkiye'nin 35 OECD ülkesi içerisinde; çocukların fırsat eşitliği bakımından 34. olduğunu, (1 milyon 297 bin çocuk okula gidemiyor), 6 yaş grubunda her 10 çocuktan 4'ünün okul öncesine gidemediğini, 40 bin 266 çocukta cinsel istismarla ilgili vakaların devam ettiğini, her ay Adli Tıp Kurumunda 650 çocuğa istismarla ilgili işlem yapıldığını bildirdi.

Bunun üzerine, "Toplumumuz nereye gidiyor?" sorusunu sormaktan kendisini alamadığını kaydeden Ersoy, "Milliyetçi, mukaddesatçı, muhafazakar insanların, söylemler üzerinden siyasal dil geliştirmenin ötesinde, gerçeklerle yüzleşip hakikati arama noktasında ciddi önlemler almak durumundadır." dedi.

MHP'li Ersoy, FETÖ ve PKK mücadelesinin kararlı bir şekilde yapılması konusunda MHP'nin durduğu yerin net olduğunu vurgulayarak, "Meclisi bombalayan iradeyle bunlara talimat veren, başta Yurtta Sulh Konseyi olmak üzere, bunların siyasal uzantıları ve örgüt şemasının bir bütün halinde deşifre edilerek cezasının verilmesi gerekir." sözlerini sarfetti.

- "Bütçe, yapısal sorunlara çözüm getirecek yaklaşım içermiyor"

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman ise 2017 bütçesinin, iç ve dış borçlarda tehlike çanlarının çaldığı, borç faizi ödemelerinin arttığı, kamu istihdamında daralma, yatırımlarda azalmaların olduğu, eğitim ve sağlık gibi temel sosyal alanlarda yaşanan ticarileşme ve piyasalaştırma uygulamalarının yaşandığı, vergi adaletsizliğinin ve gelir dağılımının daha da bozulduğu bir ortamda bu sorunlara çözüm üretmekten uzak olduğunu savundu.

2017 bütçesinin, Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarına çözüm getirecek yaklaşım içermediğini öne süren Büyükataman, şunları belirtti:

"Kaynak ve harcama dengesini kuramayan, sağlıklı ve stratejik öncelikleri bulunmayan, bu nedenle üretken olmayan alanlara kaynak tahsis eden, sürdürülebilir, nitelikli büyümeyi teşvik etmeyen, istihdamı artırmayan, tasarruf oranını büyütemeyen bir bütçe niteliğindedir. Bu anlayışla mali disiplinin sağlanması ve kaynakların etkin kullanılması da mümkün görünmemektedir. Bölgemizde yaşanan olumsuz siyasi ve ekonomik gelişmeler de dikkate alındığında gerçekçi olmayan orta vadeli program ve bütçe hedeflerinin 2017 yılında gerçekleşmesi mümkün görünmemektedir. MHP olarak yaptığımız eleştiriler, Türkiye ekonomisinin sorunlarının çözümüne, toplumsal huzur ve refahın artırılmasına yöneliktir."

İsmet Büyükataman, Türkiye'nin 15 Temmuz'da büyük bir badire atlattığını belirterek, "Allah böyle zamanları bir daha göstermesin. Türk devletini yöneten ve yönetmeye talip olanların uyanık olması, kolayca kandırılmaması, aldatılmaması gerekmektedir. Büyük devlet olmanın gereği budur. Büyük devlet, dış ilişkilerini, teknik yardım faaliyetlerini bir cemaatin, tarikatın ya da herhangi bir sivil toplum örgütünün uhdesine bırakamaz, bırakmamalıdır." sözlerini sarfetti.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, MHP'nin; Türk-Kürt kardeşliğine, bin yıllık geçmişten feyz alarak inanan bir hareket olduğunu kaydederek, "(Türk-Kürt kardeştir ama PKK kalleştir) diyoruz, bunu da net bir şekilde söylüyoruz." dedi.

Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Büyük oyun devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı nihayet büyük oyunun devam ettiğini itiraf etti. Gerçekten, büyük oyun devam ediyor. Bu, Sykes-Picot, yüz yıl önce pişirip 1918'de fırına verdikleri, yani Sevr'e sundukları proje devam ediyor. Dolayısıyla, milletimizin ve coğrafyamızın küçük küçük lokmalara ayrılmasının adı olan bu proje bugün de maalesef gündemimizde. Dolayısıyla, sadece aktörler değişmiş, söylemler revize edilmiş. Bizim de bu oyunu bozmak için vicdanı, ilmi, irfanı hür ve aynı zamanda dilde, fikirde, birliği özümsemiş nesillere ihtiyacımız vardır. Bu nesillerin yetişmesinde de en önemli iksir dil ile tarih bilimidir?"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :