2017 yılı bütçesi Genel Kurulda

2017 yılı bütçesi Genel Kurulda

MHP İstanbul Milletvekili Yalçın: - "Sadece yönetim sistemini değiştirerek, Türkiye'nin içinde bulunduğu riskler ortadan kaldırılamaz"- MHP Muğla Milletvekili Erdoğan:- "FETÖ ile mücadele edilirken, yeni paralellere alan açılmamalı"

TBMM (AA) - MHP İstanbul Milletvekili Edip Semih Yalçın, "Sadece yönetim sistemini değiştirerek, Türkiye'nin içinde bulunduğu riskler ortadan kaldırılamaz." dedi.

Yalçın, TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM bütçeleri üzerindeki konuşmasında, yapılması planlanan anayasa değişikliğine değindi.

15 Temmuz sonrasında Türkiye'de güçlü bir demokratik rejimi yeniden tesis etmenin yolunun anayasa ve yasaların gereklerinin titizlikle yerine getirildiği, hukukun egemen olduğu bir yönetim anlayışını hakim kılmaktan geçtiğini anlatan Yalçın, "Türkiye gemisi bu dalgalı sulardan bir an önce uzaklaştırılmalı ve hukukun sakin limanına çekilmelidir. MHP terörle mücadelede olduğu gibi, Türkiye'de rejimin yerinden oynayan taşlarını, sarsılan temellerini onarmak, hükümet tarzını anayasal temele oturtmak için elini demokrasi tuğlasının altına koymuştur. Burada, bir kişi veya grubun çıkarları değil, bütün milletimizin selameti, devletimizin bekası söz konusudur." diye konuştu.

AK Parti ile MHP arasında yapılan anayasa değişikliği görüşmelerinde, Meclisin icra erki karşısında güçlü ve etkin bir konumda olması, kuvvetler ayrılığı prensibinin hayata geçirilmesi hususlarının dikkate alındığını vurgulayan Yalçın, şunları söyledi:

"Sadece yönetim sistemini değiştirerek, Türkiye'nin içinde bulunduğu riskler ortadan kaldırılamaz. Türkiye'nin geleceği, milletimizin mukadderatı açısından risk oluşturan bütün faktörleri tespit etmek ve bunları tamamen ortadan kaldırmak icap eder. Hangi yasayı çıkarırsanız çıkarınız, hangi anayasayı kabul ederseniz ediniz, aslolan bunların uygulanıp, hukukun üstünlüğü prensibine sadık kalınmasıdır. Aslolan, hukukun üstünlüğünün, demokrasi kültürümüzün bir parçası haline getirilmesidir. Hukukun üstünlüğü hayata geçirilmediği takdirde, demokrasilerin dikta rejimlerine, otokrasilere dönüşeceği muhakkaktır. Hukuk herkese lazımdır. Demokrasinin güçlenmesi, insan hakları ihlallerinin sona ermesi, ülkemize toplumsal barışın ve huzurun gelmesi, ancak hukukun üstünlüğünü hakim kılmakla mümkündür."

-"Bir zamanlar mağdur edenler..."

MHP Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, yüksek yargı kurumlarının bütçeleri üzerinde konuşmasında, Türkiye'de yargı ile siyaset arasında çekişme yaşandığını belirterek, yargının tarafsız ve bağımsızlığının sahiplenilecek tek varlık olduğunu ifade etti.

Öztürk, 2010'dan beri yargının alaşağı edilmesini üzülerek seyrettiklerine işaret ederek, "Bir yerde hakimler vicdanları ile hükümet arasına, bir yerde de vicdanları ile polisler arasına sıkışmış durumda. Bir zamanlar mağdur edenler mağdur durumda. Kurunun yanında yaşlar da yanıyor." dedi.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, 15 Temmuz ile ilgili sorulması gereken sorular olduğunu belirterek, "15 Temmuz gecesi MİT Müsteşarına neden ulaşılamadı? Araştırma Komisyonunda dinlediğimiz kişiler FETÖ ile ilgili askeri kaynaklara bilgi gitmediğinden yakınıyor. Bunun sebebi nedir? Başbakan hala başbakandır ve kimse sormasa da tarih kendisinden hesap soracaktır. FETÖ'nün mali kaynakları tüm detaylarıyla el konulmalı. Üst düzey bürokrat ve siyasetçilere, belediye başkanlarına niye ulaşılamıyor? Karanlık noktalar aydınlatılmalı." ifadesini kullandı.

FETÖ ile mücadelede tüm yapılanların hukuk içinde yapılması gereğine işaret eden Erdoğan, FETÖ/PDY ile mücadele edilirken, yeni paralellere alan açılmamasını ve yeni terör örgütlerinin çıkmasına seyirci kalınmamasını istedi.

"MGK, Türkiye'nin gündemi yerine sanal gündemlerle ülkeyi meşgul ediyor." diyen Erdoğan, Türkiye'nin sosyal kaos yanında ekonomik krizin de eşiğinde olduğunu öne sürdü.

Erdoğan, vatandaşa dövizini bozdurma çağrısı yapıldığını hatırlatarak, "İnsanların parası olsa döviz alacağına borçlarını öder. Seçim bölgem olan Muğla'da mülk satışı artmıştır. Turizm bitmiştir, 2017 yılı için de umut vadetmiyor. Yaş sebze ve meyve pazarlarımızı kaybettik." diye konuştu.

- "Diyanet, siyaset üstü kalmalı"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da Diyanet İşleri Başkanlığının dini doğru şekilde anlatması için önemli olduğunu belirterek, "Diyanet görevini yapsaydı FETÖ toplumda bu kadar yer tutmamış olacaktı. Diyanet yapısını gözden geçirmelidir ve siyaset üstü kalmalıdır. Diyanet, sendikalar arasında ayırım yapmamalıdır. Bununla ilgili çok fazla şikayet geliyor. Kurum kendi personeli arasında da adaletli olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Sayıştay raporlarının kuşa çevrilerek, Meclise gönderildiğini ileri süren Günal, bütçe hakkının denetlenmesinin engellendiğini savundu.

Günal, ekonomide yapısal önlemlere ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Üzerimizde baskı yaratacak, döviz kırılganlığını azaltacak çalışmaları gerçekleştirmeliyiz. En çok döviz getiren turizm sektörü ama onunla ilgili de yasal düzenlemeleri çıkaramadık." diye konuştu.

-HDP'li Paylan, Şimşek ve Kurtulmuş ile sohbet etti

Öte yandan, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, konuşmasını tamamlamasının ardından, Komisyon sırasına giderek, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile uzun süre sohbet etti.

Şimşek ve Paylan, birleşime ara verildiğinde Genel Kuruldan birlikte çıkarak, kuliste de sohbet etmeye devam etti.

Paylan, birleşimin açılmasının ardından yeniden komisyon sıralarına giderek, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Şimşek ile sohbetini sürdürdü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :