"2017 Afet Risk Azaltma Küresel Platformu"

"2017 Afet Risk Azaltma Küresel Platformu"

Meksika'da düzenlenen platform kapsamında "Özel Durumlarda Ülkelerin Zarar Görebilirliklerinin Azaltılması" başlıklı oturum yapıldı- AFAD Başkan Yardımcısı Özer:- "Bizler afet risklerini azaltma konusunda birlikte yürüttüğümüz çalışmaların insan odaklı bi

CANCUN (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkan Yardımcısı Fatih Özer, "Bizler afet risklerini azaltma konusunda birlikte yürüttüğümüz çalışmaların insan odaklı bir temele ve engelli, mülteci ve yaşlı gibi toplumumuzun en savunmasız kesimlerini de içerecek şekilde insan hakları temelli bir yaklaşıma dayanması gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Özer, Meksika'nın Cancun kentinde bir otelde "2017 Afet Risk Azaltma Küresel Platformu" kapsamında düzenlenen "Özel Durumlarda Ülkelerin Zarar Görebilirliklerinin Azaltılması" başlıklı oturumda konuştu.

Sendai Çerçevesi'nin, Birleşmiş Milletler (BM) üye devletleri tarafından 2015 yılı mart ayında gerçekleştirilen 3. BM Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı'nda kabulünün ardından afet risklerinin azaltılması konusunda pek çok şey ortaya yapıldığını belirten Özer, AFAD'ın afet risklerinin azaltılmasına yönelik terminolojinin yenilenmesi amacıyla belirlenen 7 küresel hedef kapsamında Türkiye ve Afet Risk Azaltma Avrupa Forumu (EFDRR) adına Açık Uçlu Çalışma Grubu'na değerlendirmelerini ilettiğini bildirdi.

Özer, Sendai Çerçevesi'nden çıkarılan derslerin entegre edilmesiyle EFDRR yol haritasına ciddi katkılar sağlandığını ifade etti.

İstanbul'da yapılan EFDRR Açık Forum Toplantısı'nın, birden çok paydaşın afet risklerinin azaltılması konusuna yönelik taahhütlerini pekiştirme anlamında önemli bir adım olduğunu dile getiren Özer, yaklaşık 500 katılımcının ortak hedef olan afet risklerinin azaltılması ve deneyimlerin paylaşılması amacıyla İstanbul'da bir araya geldiğini kaydetti.

Önceki toplantılarda yalnızca hükümet yetkilileri yer alırken İstanbul'daki forumun hükümetler arası kuruluşları, bilimsel ve akademik kurumları, özel sektörü, sivil toplum temelli kuruluşları ve daha pek çok kurumu bir araya getirdiğini anlatan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok paydaşlı katılım, bizlerin de bu konuya yaklaşımını güçlendirmektedir. Zira Sendai Çerçevesi'nde de öngörüldüğü üzere yeni risklerin ortaya çıkmasını mümkün olduğunca engellemeyi ve tüm bakış açılarından yararlanmayı arzu ediyoruz. Bu noktada ekonomik zararların yanı sıra afet riski, iklim değişikliği ve de Suriye krizinin bölgesel etkileri de düşünüldüğünde oldukça gündemde olan bir konu olan göç arasındaki ilişkilere de ağırlık verilmektedir. Konferans, ayrıca afetlerde can kayıplarını ve ekonomik zararları azaltmak amacıyla 2015 yılında kabul edilen 15 yıllık uluslararası anlaşması niteliğini haiz Sendai Afet Risklerinin Azaltılması Çerçevesi'nin uygulanması bakımından da önemli olmuştur. Sendai Çerçevesi, Küresel Hedef E'de, 2020'ye kadar Ulusal/Yerel Afet Risk Azaltma Stratejileri olan ülke sayısını artırmaya yönelik çağrıda bulunmaktadır. AFAD, bu hedefe ulaşmak amacıyla Türkiye Afet Yönetimi Stratejisi ve Eylem Planı ile Yerel Afet Risklerini Azaltma Planları konusunda çalışmalarını sürdürmektedir."

- "TARAP çalışmalarına başladık"

Türkiye Afet Risk Azaltma Planı'nı (TARAP) hazırlama konusunda çalışmalara başladıklarına değinen Özer, bu planın amacının öncelikler doğrultusunda risk azaltma faaliyetlerini belirlemek, kurumlar arasında koordinasyon sağlamak ve bunu yaparken yatırımların birbiriyle çakışmasını önlemek olduğunu belirtti.

Özer, TARAP kapsamında üç pilot ilde İl Afet Risk Azaltma Planlarını (İRAP) uygulamaya koyduklarını, söz konusu planların hazırlanması ve takibinin Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) ile gerçekleştirileceğini duyurdu.

Bu noktada, İl Afet Risk Azaltma Planlarını Türkiye'nin 81 ilinde 2020 yılına kadar tamamlamayı amaçladıklarını dile getiren Özer, şöyle konuştu:

"AFAD olarak afetler ile ilgili yaklaşımımızı değiştirmiş bulunuyoruz. Afetlerin etkilerini önlemek adına, afet olduktan sonra hasarı gidermek yerine kaynaklarımızı afet önleme ve afet risk azaltma faaliyetlerine ayırmalıyız. Bu vizyona hizmet etmek üzere ilgili bakanlıkların ve kurumların katkısıyla TARAP geliştirilmiştir. TARAP, kaynaklarımızın verimli kullanılmasıyla birlikte milli servetimizin korunmasını sağlayacak akılcı bir sistem olacaktır. TARAP, afet risk azaltma faaliyetlerinde 'ne, nasıl, ne zaman ve kim' sorularına cevap niteliğindedir. Afet risk bilgilerinin toplanması, bu planın temelinde yer alırken planda, aynı zamanda mevcut ve yeni afet risklerine de yer verilmektedir. TARAP'ın paydaşları arasında merkezi ve yerel devlet kurumları, özel sektör, akademi dünyası, sivil toplum kuruluşları, medya, aileler ve bireyler yer almaktadır."

Bu planın, mevzuat, teknik düzenleme, kapasite geliştirme ve uygulama anlamında ortaya temel bir ilke koyduğuna işaret eden Özer, "Bizler afet risklerini azaltma konusunda birlikte yürüttüğümüz çalışmaların insan odaklı bir temele ve engelli, mülteci ve yaşlı gibi toplumumuzun en savunmasız kesimlerini de içerecek şekilde insan hakları temelli bir yaklaşıma dayanması gerektiğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :