2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni

2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4)- "Şimdi biz yaptırımlarımızı uygulamaya başladığımız andan itibaren zaten ortada kalacaksın. Bir vanayı kapadığımız anda iş bitti. Bütün geliri ortadan kalkıyor. Tırlar Kuzey Irak'a çalışmadığı anda bunlar yiyecek, giyecek bulam

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki referanduma ilişkin, "Şimdi biz yaptırımlarımızı uygulamaya başladığımız andan itibaren zaten ortada kalacaksın. Bir vanayı kapadığımız anda iş bitti. Bütün geliri ortadan kalkıyor. Tırlar Kuzey Irak'a çalışmadığı anda bunlar yiyecek, giyecek bulamayacaklar. Öyle bir duruma gelecekler. Niye? Mecburuz, yaptırım. O zaman bunlara İsrail, nereden, neyi, nasıl gönderecek? Buyursun göndersin." dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni"nde yaptığı konuşmada, Almanya'daki seçimlere değindi. Erdoğan, "Zihinlerini ya bir terör örgütünün ya da başka bir gücün emrine vermiş olanlarla, ne eğitimi ne adaleti ne de başka bir meseleyi konuşma, müzakere etme imkanı bulamazsınız. Elinde sadece çekici olan, her şeyi çivi gibi görür. Bunların da ellerinde sadece ihanet çekici olduğu için sürekli Türkiye'ye ve Türk milletine zarar vermek için uğraşıyorlar. Meydanı bunları bırakmadık, bırakmayacağız. Büyük ve güçlü Türkiye yolunda çalışmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Küresel ve bölgesel ölçekte eşine yüzyılda rastlanabilecek bir dönüşüm sürecinden geçildiğine dikkati çeken Erdoğan, çevrede yaşanan tüm insani krizlere, çatışmalara, istikrarsızlıklara rağmen kendi hedefleri doğrultusunda yola devam ettiklerini söyledi.

Erdoğan, bugüne kadar Türkiye'ye yöneltilen her saldırının, devlet ve millet olarak sergilenen güçlü duruş sayesinde amacına ulaşamadan etkisiz hale geldiğini belirtti. Toplumsal kaos çıkarma planlarından bölücü eylemlere, ekonomik kriz senaryolarından siyasi istikrarsızlık gayretlerine kadar sayısız saldırıyı milletle birlikte göğüslediklerini dile getiren Erdoğan, törene katılanlara "Sizin duruşunuz, sizin durumunuz bizler için çok önemli. Sizin eserleriniz var ya şu gençlerimizi sizler yetiştiriyorsunuz. Yarınların Türkiye'sinin gerçek sahibi bu gençlerimiz olacak." sözleriyle seslendi.

"Hocalarımız bizim varlık sebeplerimiz biz onların eseriyiz." diyen Erdoğan, yeni süreçte bu işe çok daha önem vereceklerini ve helvayı yapacaklarını söyledi. Fiziki imkanların artık daha iyi olduğunun altını çizen Erdoğan, kendilerinin 75 kişilik sınıflarda okuduğunu şimdi 30 kişiden daha az öğrencinin bulunduğu sınıflarda eğitim verildiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, orta öğretimden hatta ilköğretimden üniversitelere gelecek öğrencilerin en ideal şekilde yetiştirilmelerinin Türkiye'yi çok farklı bir yere taşıyacağını belirtti. Türkiye'de 184 üniversite olduğunu ifade eden Erdoğan, "Her ilde üniversitemiz var. Her ilde üniversitemiz olduğuna göre 'Benim Güneydoğu'daki evladımın akıbeti ne olacak?' diye düşünme diye bir durum da yok. İsterse kendi ilindeki üniversitesine isterse farklı bir ildeki üniversiteye gidebilme şansına sahip." dedi.

- "Vanayı kapattığımız anda iş bitti"

Suriye ve Irak başta olmak üzere dört bir yanda yaşanan çatışmaların ateşinin Türkiye'ye sıçramasını engellemekle kalmadıklarını, oradaki mağdurlara da sahip çıktıklarını vurgulayan Erdoğan, bir süredir yeni bir krizle karşı karşıya olunduğunu belirtti.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin, 7 Haziran'da duyurduğu bağımsızlık referandumunu yapmakta ısrarcı davrandığını hatırlatan Erdoğan, referandumun mevcut Irak anayasası bakımından hiçbir hükmünün olmadığına işaret etti.

Erdoğan, İsrail dışında referandumu destekleyen hiçbir ülke ve uluslararası kuruluşun olmadığının altını çizerek "Kuzey Irak'ın inanç ve köken bakımından çok renkli bir yapıya sahip ikliminde tek bir grubun böyle bir teşebbüse girişmesinin yeni çatışmaların ve acıların habercisi olmaktan başka anlam taşımadığını" belirtti.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şimdi yaptın. Neymiş? Yüzde 92 ile onaylanmış. Bunun bir kıymeti var mı? Senin bağımsızlığını kim kabul edecek? İsrail. Dünya İsrail'den ibaret değil ki. Kosova'yı 114 ülke kabul etti ama hala Kosova dünyada maalesef devlet olamadı, hala sıkıntı içinde. BM'de Cumhurbaşkanı ile görüştük. Ne olur? 'Siz İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanısınız. Diğer Müslüman ülkelere de söyleyin de onlar da desteklesinler. Böylece devlet olma yolundaki gerekli oy sayısına ulaşalım.'

Ey Kuzey Irak, sen bir İsrail'le neyi elde edeceksin? Bunlar siyaseti de bilmiyorlar. Devlet nasıl olunur, bundan da bihaberler. Ama sadece 'Biz yaptık oldu' demekle olacağını zannediyorlar. Olmayacak, olamaz zaten.

Şimdi biz yaptırımlarımızı uygulamaya başladığımız andan itibaren zaten ortada kalacaksın. Bir vanayı kapadığımız anda iş bitti. Bütün geliri ortadan kalkıyor. Tırlar Kuzey Irak'a çalışmadığı anda bunlar yiyecek, giyecek bulamayacaklar. Öyle bir duruma gelecekler. Niye? Mecburuz, yaptırım. O zaman bunlara İsrail, nereden, neyi, nasıl gönderecek? Buyursun göndersin."

Irak'ın kuzeyindeki yönetimin attığı adımı İsrail'den başka destekleyen olmadığını kaydeden Erdoğan, "Önce bunu gözden geçirsinler. Bunu gözden geçirmedikçe atacağımız birçok adımı da bundan sonra İsrail'le de atamayız. Türkiye'yi bölgede oyun kurucu olarak görmeyenlerle bizim adım atmamız mümkün değil. Türkiye, bu bölgede oyun kurucudur. Şu anda Kuzey Irak'ta Araplar, Türkmenler ve ciddi bir nüfusa sahip. Bunun yanında Asuriler, Keldaniler, Süryaniler var. Bunlar kendilerinden başka kimseyi tanımıyorlar." diye konuştu.

Erdoğan, Irak Merkezi Hükümeti'nin çevresindeki tüm ülkelerin karşı olduğu bağımsızlık girişiminin, fiilen mümkün olmasının ve orada yaşayanları mutlu etmesinin düşünülemeyeceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu sabah güzel bir istihbarat geldi. Bir şoföre sormuş Kuzey Iraklı. 'Ne yaptın? Ne oy verdin?' 'Evet oyu verdim.' 'Peki bağımsızlığınız tanınmazsa ne olacak?' 'Çoluğumu, çocuğumu alacağım Türkiye'ye gideceğim.' Bu nasıl iştir? Yani işin mantığı yok. Memurunun maaşını ödeyemiyorsun, sana Başbakanlığım döneminde kredi açıyoruz. Yaklaşık bir buçuk milyar dolar bunlara kredi veriyoruz, 'Memurunun maaşını öde' diye sen kalkıp böyle bir adımı atarken bir de soralım demiyorsun.​"

(Sürecek)




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :