2016 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

2016 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

AB Bakanı Bozkır (2):- “(2016'da hazırlık süreci tamamlanacak fasıllar) Siyasi karar alınır alınmaz bu fasılların açılabilmesini mümkün kılacak bütün teknik hazırlıklar tamamlanma aşamasına gelmiştir” - “Türkiye’nin reform süreci, Avrupa Birliğine katılım

TBMM (AA) – Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Komisyonu ile 2016’nın ilk çeyreğinde açılması için hazırlıkların tamamlanması konusunda mutabık kalınan fasıllara ilişkin, “Siyasi karar alınır alınmaz bu fasılların açılabilmesini mümkün kılacak bütün teknik hazırlıklar tamamlanma aşamasına gelmiştir” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Avrupa Birliği Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesine ilişkin sunum yapan Bozkır, 17 Aralık 2015’te Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun on AB ülkesi lideriyle Brüksel’de katıldığı Fikirdaş Ülkeler Zirvesi'ne katıldığını hatırlatarak, AB ülkelerine yönelen düzensiz göçün Türkiye- AB Ortak Eylem Planı çerçevesinde kontrol alınması konusunun ele alındığını belirtti.

- Katılım müzakereleri

Bozkır, Türkiye- AB Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nın iki yıl aradan sonra toplanmasının ve Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. faslın açılmasının, katılım müzakerelerinin canlandırılması çerçevesinde atılan en somut adımlar olduğunu ifade etti.

Avrupa Komisyonu ile "Enerji" başlıklı 15. faslın, "Yargı ve Temel Haklar" başlıklı 23. faslın, "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik" başlıklı 24. faslın, "Eğitim ve Kültür" başlıklı 26. faslın, "Dış, Güvenlik ve Savunma Politikası" başlıklı 31. faslın açılmasına yönelik hazırlıkların 2016’nın ilk çeyreğinde tamamlanması konusunda mutabık kalındığını anlatan Bozkır, “Siyasi karar alınır alınmaz bu fasılların açılabilmesini mümkün kılacak bütün teknik hazırlıklar tamamlanma aşamasına gelmiştir” dedi.

- “2016 reform odaklı bir yıl olacak”

Bozkır, 2016 yılının reform ve AB odaklı bir yıl olacağını vurgulayarak, “Türkiye’nin reform süreci, Avrupa Birliğine katılım sürecinin özünü oluşturuyor” dedi.

Bakan Bozkır, reformların hayata geçirilmesi için son bir yılda TBMM’de altı kanun ve 135 ikincil düzenlemenin kabul edildiğini hatırlattı.

- Gümrük Birliği'nin güncellenmesi

Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin Türkiye için önemli bir gündem maddesi olduğunu söyleyen Bozkır, şöyle devam etti:

“Ülkemizin Gümrük Birliği’nin güncellenmesinden öncelikli beklentisi, başta serbest ticaret anlaşmalarına ilişkin sıkıntılar olmak üzere, ticari taşımacılık araçlarımıza bazı AB üyesi ülkelerin uyguladığı karayolu kotaları ve Gümrük Birliği ile ilgili konularda AB’nin karar alma mekanizmalarına katılım hususundaki sorunların çözümü için sürdürülebilir mekanizmaların oluşturulması ve bu şekilde AB ile ticaretimizin önündeki engellerin kaldırılmasıdır.”

Bozkır, AB ile 150 milyar doları aşmış ticaret hacminin, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi durumunda iki katına çıkabileceğini kaydetti.

- AB iletişim stratejisi

AB iletişim stratejisi çerçevesinde yurt içinde ve dışında kamu, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve üniversiteler ile sivil toplum diyaloğu toplantıları düzenlendiğini vurgulayan Bozkır, bugüne kadar 16 binden fazla sivil toplum temsilcisinin bu toplantılara katılarak AB fonlarından ve Erasmus programlarının imkanlarından nasıl yararlanabilecekleri konusunda bilgilendiklerini belirtti.

- Türkiye- AB Mali İşbirliği

Türkiye AB mali yardım mekanizmasının genel koordinasyonundan AB Bakanlığının sorumlu olduğunu belirten Bozkır, “2007- 2013 dönemine ilişkin olarak ülkemize AB’den tahsis edilen 4,79 milyar avro tutarındaki hibe başta siyasi reformlar olmak üzere sosyal politikadan gıda güveliğine, kırsal kalkınmadan eğitime kadar halkımızın yaşam standartlarını yükseltecek her alandaki projeler için kullandırılmıştır” dedi.

Volkan Bozkır, 2020 yılına kadar olan dönemde de 4,5 milyar avro tutarında mali yardım hibe desteği kullanacağını belirtti.

- Ulusal Ajans

Plan ve Bütçe Komisyonuna, kamuoyunda Ulusal Ajans olarak bilinen, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığının eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki programlarına ilişkin bilgi veren Bozkır, şöyle devam etti:

“Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2004-2013 döneminde yaklaşık 24 bin projeye 600 milyon avronun üzerinde hibe tahsis edilmiştir. Bu projeler kapsamındaki faaliyetlerden 81 ilimizden 400 bini aşkın vatandaşımız yararlanmış, bunlar arasından 300 binden fazla vatandaşımız ise yurt dışında eğitim, staj ve gönüllülük çalışmalarına katılmıştır.”

Bakan Bozkır, 2014-2020 döneminde ise Erasmus Plus Programı kapsamında yaklaşık 800 milyon avro tutarında kaynağın kullanılmasının, ve yaklaşık 500 bin katılımcının program kapsamındaki faaliyetlerden faydalanmasının planlandığını belirtti.

Bozkır, Bakanlığın 2016 yılı bütçesinin 318 milyon 725 bin TL olarak öngörüldüğünü hatırlattı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :