2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

2016 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

AB Bakanı Bozkır (1): - "(AB tarafından Türkiye’deki Suriyeliler için verilecek 3 milyar avro) Bu yardımın detayları üzerinde bir ihtiyaç listesini AB dönem başkanlığına 2 gün önce tevdi ettik" - "Bu liste üzerinde mutabakata varıldıktan sonra da bu maddi

TBMM (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye’de geçici korumadan yararlanan Suriyelilerin ihtiyaçlarına yönelik AB tarafından bu yıl verilecek 3 milyar avro için ihtiyaç listesini AB dönem başkanlığına 2 gün önce tevdi ettiklerini belirterek, "Bu liste üzerinde mutabakata varıldıktan sonra da bu maddi kaynağın Türkiye’ye intikali çok kısa sürede gerçekleşecektir ve Suriyeli misafirlerimizin eğitim, sağlık ve barınma ihtiyaçları gibi çok önemli hususlarda etkin bir şekilde kullanılması için çalışmalara başlanacaktır" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde bir sunum yapan Bozkır, Türkiye-AB ilişkileri açısından yoğun bir dönemden geçildiğini belirtti.

Bölgede ve küresel sistemde yaşanan kırılmaların Türkiye’yi her zamankinden daha fazla öne çıkaracak durumda olduğuna dikkati çeken Bakan Bozkır, AB’nin karşı karşıya bulunduğu krizlerin, istikrarı bakımından Türkiye’nin önemini gözler önüne serdiğini ifade etti.

Bozkır, gelinen noktada ortak çıkarlar doğrultusunda ilişkilerde bir paradigma değişimi yaşandığını ve AB üyeliği konusunda hükümetin kararlılığının bunda çok etkili olduğuna değindi.

- "Türkiye yükümlülüklerini tamamlayacak"

Türkiye ile AB arasında yıllar sonra 29 Kasım 2015’te yapılan zirve sonrası açıklanan metinde ilişkiler açısından çok önemli somut kararlar alındığını anlatan Bozkır, kararların hayata geçirilmesinde zamanlama konusuna büyük önem atfettiklerini bildirdi.

Zirvede diyalog kanallarının açık olmasına ilişkin alınan karara değinen Bozkır, bu çerçevede Hollanda Dönem Başkanlığı'nda yapılması öngörülen 2. Türkiye-AB zirvesinin çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizesinin kaldırılması sürecinin hızlandırılmasının da zirvede alınan en önemli kararlardan biri olduğunu anımsatan Bakan Volkan Bozkır, 16 Aralık 2013’te Vize Serbestisi Diyalogu ve Geri Kabul Anlaşması'nın aynı anda imzalanması ile bu sürecin başlatıldığını vurguladı.

Vize yol haritasında öngörülen 72 yükümlülüğün gerçekleşmesiyle, vizenin Ekim ayında kaldırılmasının mümkün görüldüğünü ifade eden Bozkır, Türkiye’nin üzerine düşen bu yükümlülüklerin tamamının Mart ayına kadar tamamlanmış olacağını kaydetti.

- "Türkiye'nin fesih hakkı var"

Vize Serbestisinin, Geri Kabul Anlaşması'nın üçüncü ülke vatandaşları bakımından yürürlüğe girmesinden makul bir süre sonra yerine gelmemesi halinde, Türkiye’nin anlaşmanın 24. Maddesi çerçevesinde anlaşmayı fesih hakkı bulunduğunu kaydeden Bozkır, "Türk vatandaşlarının Ekim 2016 itibariyle Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilmesine imkan tanıyan bu sürecin, AB’ye tam üyelik önündeki en önemli engeli oluşturan ön yargıların aşılmasına katkıda bulunacağını umuyoruz" diye konuştu.

- Külfet paylaşımı

Zirvenin başka bir çıktısının da Türkiye-AB Ortak Göç Eylem Planı olduğuna işaret eden Bakan Bozkır, bu çerçevede Türkiye ile külfet paylaşımının gereklerinden biri olarak, AB’nin Türkiye’de geçici korumadan yararlanan Suriyelilerin ihtiyaçlarına yönelik bu yıl için 3 milyar avro yardım sağlanması konusunda mutabakata varıldığını anlattı.

Bozkır, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yardımın detayları üzerinde bir ihtiyaç listesini AB dönem başkanlığına 2 gün önce tevdi ettik. Bu liste üzerinde mutabakata varıldıktan sonra da bu maddi kaynağın Türkiye’ye intikali çok kısa sürede gerçekleşecektir ve Suriyeli misafirlerimizin eğitim, sağlık ve barınma ihtiyaçları gibi çok önemli hususlarda etkin bir şekilde kullanılması için çalışmalara başlanacaktır."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :