2016 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

2016 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

Ekonomi Bakanı Elitaş:- "Rusya'dan 2015'te gelen turist sayısı 4,5 milyon kişi. Bu turistlerin 3,5 milyonunun Türkiye'ye gelmeye devam edeceğini tahmin ediyorum"- "2015 yılı 24 Kasım-31 Aralık itibarıyla Rusya'ya ihracatımızda yüzde 54,6 azalma olmuş"-“Tü

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya'dan 2015'te 4,5 milyon turist geldiğini belirterek, "Bu turistlerin 3,5 milyonunun Türkiye'ye gelmeye devam edeceğini tahmin ediyorum" dedi.

Elitaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının, 2016 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

İktidar ve muhalefet partilerinden yapıcı eleştiriler yapıldığını kaydeden Elitaş, komisyon üyelerine teşekkür etti. Elitaş, "Biz inandığımız fikirler doğrultusunda, hükümetimizin aldığı program doğrultusunda bir fikir ürettik ve bunun doğru olduğu inancıyla devam ettirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

AK Parti'nin zirve yaptığı bir dönemde bakan olarak görevi devraldığını vurgulayan Elitaş, 1 Kasım seçimlerinde, en yüksek oy oranlarından birini aldıklarını hatırlattı. Elitaş, "Her sıkıntının beraberinde bir fırsat vardır diye düşünüyorum. Her kriz kendi fırsatını içinde taşır" ifadelerini kullandı.

Elitaş, dış politikadaki gelişmelere Türkiye’nin kayıtsız durmasının mümkün olmadığına işaret ederek, 2016’yı Türkiye’nin yeniden yapılanma ve hedef belirleme yılı olarak değerlendirdi. 2015 yılında ortaya çıkan petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Türkiye’nin yeni pazarlara yönelme ihtiyacının hasıl olduğunu bildiren Elitaş, bundan önceki dönemlerde bin doları gören demir çelik fiyatlarının son dönemdeki gelişmelerle 250 dolara düştüğünü anlattı.

Elitaş, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefinin, küresel ekonomideki büyüme beklentileri ışığında belirlendiğini vurguladı. Türkiye’nin dünya ihracatındaki payının kademeli olarak arttığını belirten Elitaş, 2023 yılında 36 trilyon dolar olması beklenen dünya ticaret hacminin yüzde 1,5’inin Türkiye tarafından alınmasını hedeflediklerini kaydetti. Başka bir eleştiri üzerine de Elitaş, “Benim insicamım kolay kolay bozulmaz” diye konuştu.

- "Türkiye markasının tanınması için önemli çalışmalar yapılacak"

Sayıştay’ın “Destekleme Fiyat İstikrar Fonu gider hesabı’na ait işlemlerin herhangi bir muhasebe hesabına dahil edilmemesinden dolayı hesapta bulunan paranın atıl bir şekilde bekletilmesi ve hesaptan gider olarak muhasebeleştirilmeden 75 milyon 410 bin 640 lira 61 kuruşun kullanılması” bulgusuna değinen Elitaş, ek ödenek talebi üzerine Maliye’nin söz konusu tutarın harcanabileceğini beyan ettiğini, Bakanlığının da bu meblağı kullandığını söyledi.

Elitaş, yeni Türkiye markası tanıtım faaliyetlerine ilişkin Bakanlığının talep ettiği ödenek tutarının tamamının 2016 yılı bütçesinde karşılanmadığını ancak ek ödeneklerle bunu sağlayabileceklerini kaydetti. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da bu konuda Bakanlığın talep ettiği tüm tutarın Maliye Bakanlığından istenmesi gerektiğini belirtti.

Mustafa Elitaş, Türkiye markasının tanınması için bu yıl önemli çalışmalar yapılacağını ifade ederek, “Bugüne kadar Türkiye’nin dünya çapında kabul görmüş Türkiye markasının olduğunu söylemek yanıltıcı olur. Türk markasının oluşabilmesi için, noktasal gayret göstermek için bu heyecanı taşıyan markaları tespit ederek, onlara gerekli desteği vermek için gayret göstereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Bu sözler üzerine Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, değer itibarıyla dünya çapında Türk markaları bulunduğunu, bunlardan birinin de kurucu genel müdürlüğünü de yaptığı LC Waikiki olduğunu söyledi.

Türkiye’deki markaların katma değerinin belli bir noktaya ulaşmadığını dile getiren Elitaş, “Markalaşmaya 2016 yılında özel bir ehemmiyet vereceğiz” diye konuştu. Elitaş, dahilde işleme rejimi konusunda da değerlendirme yapılarak iyi bir noktaya gelineceğini ifade etti.

Elitaş, kaynağı belirsiz giren dövizin minimum seviyede olması gerektiğini belirterek, "Bu para alt kalemlerden giriyor, bavul ticaretinden ve turizm gelirlerinden kaynaklanabilir. Anket yaparak net hata noksan kalemleriyle ilgili kısmın ne olduğu ortaya çıkabilir. Net hata noksan kalemleri, Merkez Bankası kayıtlarında ne görünüyorsa odur zaten" diye konuştu.

- Rusya krizi

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan krize de değinen Elitaş, olay sonrasında hemen Rusya masası oluşturduklarını bildirdi. Yaş meyve sebze ihracatçılarının şu anda Rusya kaynaklı ihracatlarının eksilişini, başka ülkelere yapılan ihracatlarla telafi ettiklerini kaydeden Elitaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"25 Kasım'dan 15 Aralık'a kadar geçen sürede, Rusya ile yaptığımız ihracatta normal seyri 2015 yılının 1 Ocak'ından 1 Aralık'ına kadar yüzde 40'lık bir düşüş var. Çünkü, emtia ve hammadde fiyatlarının düşmesinden kaynaklı Rusya'nın 110 dolara sattığı petrolün 30 dolarlara düştüğü bir dönemde, gelirindeki düşmeden kaynaklı zaten yüzde 40 civarında bizim Rusya'ya ihracatımızda bir düşüş var. Normal şartlar altında Rusya'ya olan ticaretimiz 3,7 milyar dolarlık bir seyre ulaşacaktı. Uçak krizi olduğu o 15 günlük dönemde ihracatımızda yüzde 80 civarından bir azalma oldu. 15 Aralık'tan itibaren, aralık sonuna kadar olan sürede Rusya ile olan ihracatımız normal seyrine geldi. 2015 yılı 24 Kasım-31 Aralık itibarıyla, Rusya'ya ihracatımızda yüzde 54,6 azalma olmuş. Yaş meyve sebze ihracatı yapan özellikle Antalya bölgesinde olağanüstü bir sıkıntı yok."

- Turizm gelirleri

Elitaş, Rusya'ya ihracat yapan firmaların zararlarıyla ilgili telafi edici faaliyetleri olduğunu söyledi. Tekstil ve konfeksiyon ihracatçı birliklerinin özellikle sadece Rusya'ya çalışan firmalara ilişkin firmaların ne ölçüde zarar görebileceğine ilişkin bir çalışma yaptıklarını anlatan Elitaş, bu çerçevede engelleri kaldırmaya çalıştıklarını vurguladı.

Elitaş, Rusya'dan 2015'te gelen turist sayısının 4,5 milyon kişi olduğunu anlatarak, turist başına ortalama gelirin de 750-800 dolar civarından olduğunu belirtti. Bu turistlerin 3,5 milyonunun Türkiye'ye gelmeye devam edeceğini tahmin ettiğini dile getiren Elitaş, "Rusya'ya 2015 yılı toplam ihracatımız bavul ticareti hariç 3,7 milyar dolar. Turizmle ilgili kısım 2014 yılında toplam bavul ticareti 3,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor, 2015 yılında 2,5 milyar dolar, 2016'da ise yüzde 30'lık kayıpla 1,7 milyar dolara inmesini tahmin ediyoruz. 2014 yılında 4,5 milyon turist, 2015 yılında 3,6 milyon turist gelmiş. 2015 yılı turizm gelirlerimizin 1,8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Turizm gelirlerinde 2016 yılında 1 milyar dolar bir azalış bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Müteahhitlerimizin yaptığı işlerle övünüyoruz"

Elitaş, et ithalatı ile ilgili açıklama yaptığını hatırlatarak, et ihracatı ve ithalatıyla ilgili bir karar alabileceklerini anımsattı. AB ve Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde 19 bin ton etin ithal edilmesinin zorunlu olduğunu dile getiren Elitaş, Bosna Hersek ile daha önce yapılan bir anlaşma neticesinde 6 bin 500 tonluk alınması gereken et ithalatı olmak üzere, toplamda 25 bin tonluk et ithalatı mecburiyeti bulunduğunu bildirdi. Söz konusu ithalat kararlarının dün Resmi Gazete'de yayımladığını anımsatan Elitaş, ithalatın Et ve Süt Kurumu tarafından gerçekleştirileceğini belirtti.

Türk müteahhitlerin yurt dışındaki başarılı çalışmalarına da değinen Elitaş, "Türk müteahhitlerin ünü sadece çalıştıkları bölgelerde değil, dünyanın her yerinde haklı bir noktaya doğru gelmiş. Müteahhit firma sayısı bakımından dünyada ikinci, ciro açısından ise sekizinci sıradayız. Müteahhitlerimizin yaptığı işlerle övünüyoruz, gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Mustafa Elitaş’ın konuşmasının ardından Ekonomi Bakanlığının 2016 yılı bütçe ve kesin hesapları komisyonda kabul edildi.

Bu arada Başkan Bilgiç, AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider’in doğum gününü kutladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :