2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

2016 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

HDP'li Özsoy: - "Suriye'de yanlış hesap yapmayan yok. Türkiye'nin hatası yanlış hesap değil, yaptığı hatada ısrar etmesidir"

TBMM (AA) - HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, "Suriye'de yanlış hesap yapmayan yok. Türkiye'nin hatası yanlış hesap değil, yaptığı hatada ısrar etmesidir" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Dışişleri, Milli Eğitim, Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının 2016 yılı bütçelerinin görüşmeleri, HDP'li milletvekillerinin konuşmasıyla devam ediyor.

HDP'li Özsoy, "değerli yalnızlığın" stratejik derinlik politikalarının başarısızlığının meşrulaştırılması için kullanılan söylem olduğunu belirterek, hükümetin dış politikada, bir an önce stratejik kararlar alması gerektiğini ifade etti.

Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren Özsoy, bölgeyi Türkiye'nin bu duruma getirmediğini ancak büyük hatası olduğunu ileri sürerek, "(Esed gidecek. Türkiye olarak Müslüman Kardeşler üzerinden belki bir zemin tutabiliriz...) Herkes hesaplar yaptı ancak Suriye'de kimsenin hesabı tutmadı. Esed bile 5 yıl orada kalacağını tahmin etmiyordu. ABD, İran, Türkiye, herkes yanlış hesap yaptı. Suriye'de yanlış hesap yapmayan yok. Türkiye'nin hatası yanlış hesap değil, yaptığı hatada ısrar etmesidir" diye konuştu.

Özsoy, Rusya, ABD, Esad'ın pozisyon değiştirdiğini ancak Türkiye'nin, o esnekliği gösterip, yeni bir pozisyon alamadığını kaydetti.

Türkiye'nin, hırslı politikası nedeniyle bütün küresel, bölgesel güçlerle ilişkilerini neredeyse koparma aşamasına getirdiğini savunan Özsoy, bunun nedeninin ise Kürtlerin orada hak sahibi olmasının istenmemesi olduğunu bildirdi.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, bakanlığın bütçesinin, genel bütçe içerisinde sadece binde 2'lik bir güce sahip bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu, şu manaya gelir, diğer bakanlıklar ve bütün sermaye sahipleri karşısında Türkiye'nin en güçsüz, en savunmasız bakanlığıdır. Oysa, üstesinden gelmesi gereken meseleler hayatidir. Bakanlık, kendisine yasayla verilmiş olan görevleri yerine getiremezse, Türkiye'de canlı yaşam, kaliteli bir kent yaşamı, insanların ortak yaşantılarının fiziki mekanları çökmeye mahkumdur. Bu açmaz karşısında çaresiz bir bakanlıkla yüz yüzeyiz."

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, eğitimin devredilemez, kamusal bir hak olduğunu anımsattı.

Eğitim bütçesinin katılımcı şekilde hazırlanmadığını öne süren Ayhan, Milli Eğitim Bakanlığının çok sayıda sorun alanı bulunduğunu savundu.

Ayhan, kamu kaynaklarının özel okullara aktarılmasına son verilmesi, eğitim-öğretim çağındaki çocuklarını başta yaşam hakkı olmak üzere, eğitim hakkının sağlanması, herkese eşit ve parasal eğitim hakkı tanınması gerektiğini bildirdi.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, hükümetin göreve geldiğinde, YÖK'ü tasfiye edeceğini taahhüt ettiğini ancak YÖK Yasası'nı kuvvetlendirerek, bir baskı aygıtına dönüştürdüğünü ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 6 milletvekili olarak Cizre'ye gittiklerini, burada kaymakam, belediye başkanı, 80 gün orada olan milletvekili, esnaf, baro ve vatandaşlarla görüştüklerini anlattı.

Tanrıkulu, 4 mahalleyi gezdiklerini, fotoğraf karelerine sığmayan, savaş sonrası görüntülerden daha ağır bir tabloyla karşılaştıklarını belirterek, "30-35 yıldır devam eden çatışma ortamında bile hiçbir biçimde tank, topla kentler yerle bir edilmedi. Hendek, barikatlar var, yanlış. Ama tank, top savaş aracıdır" dedi.

Tanrıkulu'nun sözlerine AK Parti'li milletvekilleri de tepki göstererek, Nusaybin'de iki polisin şehit edildiğini ifade etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :