2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Milli Eğitim Bakanı Avcı:(1)-"(ÖNDER İmam Hatipliler Derneğince bastırılan afişler) Diğer okul türlerinden mezun olan diğer sivil kuruluşlarının da aynı şekilde fen liselerine, Anadolu liselerine de sahip çıksınlar... İmam hatip okullarından mezun olanlar

TBMM (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ÖNDER İmam Hatipliler Derneğince bastırılan afişlere ilişkin, "Diğer okul türlerinden mezun olan diğer sivil kuruluşlarının da aynı şekilde fen liselerine, Anadolu liselerine de sahip çıksınlar... İmam hatip okullarından mezun olanların kurduğu dernekler gerçekten çok faal. Belki o fazla göze batıyor. Ama bu inşallah bir rekabete vesile olur. Diğer okul mezunlarının da kendi okullarıyla ilgili benzer faaliyetlerde bulunmalarında fayda var. Biz onu Milli Eğitim Bakanlığı olarak yadırgamayız" dedi.

Bakan Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2016 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Eskişehir merkez Tepebaşı ilçe Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın Yunus Emre İlkokulunu ziyaret isteğine ilişkin bir soru üzerine Bakan Avcı, Ataç'la konuştuğunu ve konuya ilişkin üzüntüleri kendisine ilettiğini aktardı. Milli Eğitim Müdürüne de bu tür davranışlardan uzak durulması konusunda bütün okulları uyarmasını söylediğini dile getiren Avcı, şöyle devam etti:

"Şöyle bir açıklama var. Uydurulmuş bir açıklama gibi değil ama olabilir. Gerçekten öyle olabilir. Sayın başkanımızla konuştuğumu çok iyi hatırlıyorum. Seçimlerden önce ben sadece Eskişehir'de değil, gittiğim bütün vilayetlerde şunu özellikle milli eğitim müdürlerine açık bir şekilde söyledim: 'Hiç bir okulumuza AK Parti de dahil olmak üzere hiçbir siyasetçi seçim döneminde girmeyecek'. Buna da titizlikle uymaya çalıştık. Hatta o kadar uymaya çalıştık ki ben milli eğitim bakanı olarak zorunlu olarak Eskişehir'de Tepebaşı'nda benim de mezun olduğum Anadolu lisesine giderken sayın başkan da aynı liseden mezun olduğu için benimle birlikte gelmek istediği zaman dedim ki, 'hayır siz şu anda siyasi adaysınız. Dolayısıyla beraber gitmeyelim, siz daha sonra seçimler olup bittikten sonra okulun anlamlı bir gününde, mezunlar gününde yine birlikte gideriz ama bir aday olarak gitmeyelim'. Bunu Eskişehir'de de uyguladık. Belki bundan kaynaklanan bir geniş anlama yani 'hiçbir siyasetçi okullara girmeyecek deyince belediye başkanı da girmeyecek, milletvekili adayları da girmeyecek' gibi bir yorumla da böyle bir şey yapılmış olabilir. Ama her halukarda da yakışıksız bir davranış. Ben Ahmet Ataç'la da konuştum. Kendisi de bu konudaki şeyi biliyor."

- Ulaşım araçlarındaki afişler

Okullarda din derslerinin seçimine ilişkin bazı ulaşım araçlarında da kullanılan poster ve afişlerle ilgili olarak bir soruya ilişkin Bakan Avcı, kendisine gösterilen afişin altında ÖNDER'in imzasının bulunduğunu belirtti. ÖNDER'in imam hatip mezunlarının kurduğu bir mezun derneği olduğunu anlatan Bakan Avcı, derneğin öğrencilerin mezun oldukları okullara gelmesini istediklerini söyledi.

Bunun demokratik bir sivil toplum kuruluşunun eylemi gibi de yorumlanabileceğine işaret eden Avcı, bunun kimseyi mecbur eden bir tarafının bulunmadığını dile getirdi.

ÖNDER'in imam hatip okullarında ihtiyaç duyan öğrencilere yemek gibi bazı yardımlarına ilişkin bir konuya da daha önce TBMM'de açıklık getirdiğini hatırlatan Avcı, "Diğer okul türlerinden mezun olan diğer sivil kuruluşlarının da aynı şekilde fen liselerine, Anadolu liselerine de sahip çıksınlar... İmam hatip okullarından mezun olanların kurduğu dernekler gerçekten çok faal. Belki o fazla göze batıyor. Ama bu inşallah bir rekabete vesile olur. Diğer okul mezunlarının da kendi okullarıyla ilgili benzer faaliyetlerde bulunmalarında fayda var. Biz onu Milli Eğitim Bakanlığı olarak yadırgamayız" diye konuştu.

Bakan Avcı, bir başka soru üzerine, seçmeli derslere ilişkin mesaj gönderen Eskişehir Milli Eğitim Müdür Yardımcısının görevinden alındığını açıkladı.

- Protokol bir şablondur

MEB Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile TÜRGEV arasında yapılan bir protokole ilişkin bir soru üzerine ise Bakan Avcı, 29 sivil toplum kuruluşuyla yapılan benzer protokollerin bulunduğunu ifade etti.

Protokole göre, Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün ve TÜRGEV'in yükümlülüklerini okuyan Bakan Avcı, protokolün 3 yıllığına imzalandığını belirtti.

TÜRGEV'in yurtlarında kalan öğrencilerin eğitim masraflarının ödenmesine ilişkin bir soru üzerine Bakan Avcı, burada diğer protokollerde olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığının benzer işlerini üstlenen eğitimcilerin ücretlerini aldıklarını ifade etti. "Aynı koşullarda, aynı maddelerle Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile bu protokolü imzalar mısınız?" yönündeki soruya karşılık Avcı, "İmzalarız tabii. Getirsinler projelerini. Yıllardan beri sürdürdüğümüz ve 3 yıllığına yenilenmesi talimatını verdiğim Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nın benzer uygulaması var. Bu şablondur" açıklamasını yaptı.

Bakan Avcı, Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün protokol kurallarını açıklarken de "Kiminle olursa olsun 12 kişi bir araya gelir ve mevcut programdan herhangi birini seçerlerse kurs açılır ve ücreti bakanlığımızca ödenir. Siz de getirin benzer kurs taleplerinizi protokol imzalayalım, memnuniyetle ücretlerini ödeyelim" diye konuştu.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :