2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2016 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu (1):- "Kandil ile işbirliği yerine Kürtler dahil oradaki insanların hakları için duruş sergileseydi, terörü seçmeseydi biz PYD ile de ilişkilerimizi normalleştirirdik. Bizim Kürt vatandaşlarımızla ne problemimiz olsun"- "Kıbrıs'

TBMM (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD'ye yönelik uygulanan politikalar konusunda, "Kandil ile işbirliği yerine Kürtler dahil oradaki insanların hakları için duruş sergileseydi, terörü seçmeseydi biz PYD ile de ilişkilerimizi normalleştirirdik. Bizim Kürt vatandaşlarımızla ne problemimiz olsun" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2016 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Avrupa Konseyi Sekreteri Thorbjorn Jakland'ın Türkiye'ye yönelik eleştirilerini değerlendiren Çavuşoğlu, Jakland'ın, 'Eksiklikler var ama Türkiye son zamanlarda bu konuda önemli adımlar da atıyor' dediğini belirtti. Eleştirilerin doğal olduğunu ve kendilerinin her yapıcı eleştiriyi dikkate almak zorunda olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde 2004'e kadar denetlenen ülkeydik. Benden önce hiç kimse orada başkanlığı hayal bile etmemişti. Ekmeleddin Bey (İhsanoğlu) de Türk dış politikası bu kadar proaktif olmasaydı İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcılığına da seçilemezdi. Haketmediğinden değil, Türkiye'nin o andaki şartlarıydı ama şu anda çok şükür eksikliklere rağmen çok iyi durumdayız" değerlendirmesinde bulundu.

- "Kıbrıs'ta mülkiyet sorunu epeyce çözüldü"

Kıbrıs'ta müzakerelerin sürdüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, tarafların epeyce konuda mesafe katetse de mülkiyet ve toprak gibi zor konuların da olduğunu hatırlattı. Bu iki konunun birbirine girmiş durumda olduğunu ve bir arada konuşulduğunu anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Mülkiyet konusunda İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine kararlarından sonra taşınmaz mal komisyonu kurulmuştu. Bu komisyon sayesinde bu sorunu epeyce çözdük. Bütçesi biraz daha fazla olsaydı belki çok daha çözülecekti. Özellikle güneydeki krizden sonra oradaki vatandaşlar paralarını almak istediler. Bu sorunun çözümüne de katkı sağlıyoruz. Suyu Ekim ayında vermeye başladık. İleride kapasitesini artırıp güneye ve hatta diğer bölge ülkelerine de vermek isteriz. Şu anda su yönetimi ile ilgili görüşmeler devam ediyor.

Doğalgaz rezervi konusunda Türkiye'nin bu bölgedeki haklarını Birleşmiş Milletler'de kaydettik. Dolayısıyla Türkiye olmadan Doğu Akdeniz bölgesinde hiç kimse hak iddia edemez. Tek taraflı sondaj çalışmaları başladıktan sonra KKTC'nin de haklarını savunmak için bunu yaptık. Şimdi bir gerçek var. Kıbrıs'tan çıkacak gazın Türkiye'den başka gidecek bir güzergahı yok. Bu konuda İsrail'in de Kıbrıs Rum kesiminin de görüşü aynı. Bu nedenle yapılan anlaşmaların da bir anlamı yok.”

- "Rusya ile ekonomik çıkarlar baki"

Bakan Çavuşoğlu, Kırım konusunda Türkiye'nin görüşlerinin hiç değişmediğini söyledi. Türkiye'nin Kırım’ın illegal ilhakını tanımayacağını her zaman dile getirdiklerini aktaran Çavuşoğlu, "Rusya'nın bize bu süreçte en büyük kızgınlıklarından birisi de Kırım konusunda. Batı da dahil tüm dünya önce yüksek sesle konuştular sonra unutmaya başladılar bu konuyu. Ama Türkiye bunu hiçbir zaman unutturmadı" diye konuştu. Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya ile geçici olan sorunu aşabileceğini ancak ekonomik çıkarların baki olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekvador gezisine zırhlı araç götürülmesine ilişkin soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, kendilerinin seyahat edilecek ülkelere zırhlı araç konusunu ilettiklerini ancak cevap alamadıklarını, bölgede bulunan temsilciliklerdeki zırhlı araçları da incelediklerini ve sonuçta doğal olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güvenliğini sağlamak için zırhlı araç gönderildiğini anlattı.

- İsrail ile ilişkiler

İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için başından beri Türkiye'nin 3 şartı olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bunun yerine gelmesi için de her zaman görüştüklerini söyledi. Bu konuların 2 sene önce de görüşüldüğünü ancak İsrail'in anlaşmaya yanaşmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Gezi oldu, 17-25 Aralık oldu, sonra seçim oldu; baktı AK Parti gitmeyecek, o zaman İsrail yeniden yanaşmaya başladı" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, İsrail'e baştan beri Filistin üzerindeki ambargo ve ablukaların kalkması konusundaki şartlarda anlaşılırsa işbirliği yapabileceklerini söylediklerinin altını çizdi.

- "PKK'ya yöneltilen telkinlerin aynısını PYD'ye de yönelttik"

Bakan Çavuşoğlu, PYD konusundaki eleştirileri değerlendirirken, PKK'ya çözüm sürecinde yönelttikleri telkinlerin aynısını PYD'ye de yönelttiklerine işaret etti. Çavuşoğlu, "Kandil ile işbirliği yerine Kürtler dahil oradaki insanların hakları için duruş sergileseydi, terörü seçmeseydi biz PYD ile de ilişkilerimizi normalleştirirdik. Bizim Kürt vatandaşlarımızla ne problemimiz olsun" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :