2016 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2016 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti'li Beyazıt: "Herhangi bir AVM'ye girdiğinizde, mescit bulmak istediğinizde bulamıyorsunuz. Mutlaka en altlarda, arabaların park ettiği yerde"

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekilleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerinde görüşlerini dile getirdi.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Kelkit Vadisi'nin, korunması gereken alanlardan biri olduğunu ancak üst ölçekli havza yönetim planı olmadan vadi boyunca, onlarca HES projesi başlatıldığını savundu.

Durmaz, vadinin çeşitli fotoğraflarını göstererek, ırmak akarken, etrafı yeşilken daha sonra şantiyenin girdiğini belirtti. Durmaz, hafriyat üzerine ağaçlar dikildiğini, ancak orman olacak bir yerin bulunmadığını öne sürdü.

Kadim Durmaz, doğayı talan eden HES'lerin, bir de yaşamı tehdit eden nükleer projelerin bulunduğunu öne sürdü.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, kentleşmeyle ilgili programların gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, son 15 yılda betonlaşma üzerinden iktisat politikası yürütüldüğünü öne sürdü.

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, çevre bilincinin yaygınlaştırılması, küçük yaştan itibaren bu bilincin toplumda oluşturulması gerektiğini kaydetti.

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, komisyonun bulunduğu TBMM ana binasının 1950'li yıllarda, milletvekili odalarının bulunduğu binanın ise 2010'da yapıldığına işaret etti. Şimşek, bu iki binanın karşılaştırılmasını isteyerek, eski olan her şeyin kötü olmadığını belirtti.

Şimşek, bütün bakanlıklar ve belediyelerin altyapı planlaması yapması gerektiğini dile getirdi.

- "Kızılderililer kadar medeni olamadık"

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Kızılderili atasözünün "Biz bu topraklarımızı dedelerimizden miras almadık, torunlarımızdan ödünç aldık" dediğine işaret ederek, "Medeni toplum olarak o Kızılderililer kadar medeni olmadığımızı düşünüyorum" dedi.

Cevheri, başka Türkiye, Harran, Şanlıurfa olmadığını belirterek, "Topraklarımızı kurtarmalıyız, torunlarımıza güzel miras bırakmalıyız. Rant uğruna kendi topraklarımıza kıydık" dedi.

AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, tarihi eserleri cami, medrese, han ve hamamlarda gördüklerini özel mülkiyete konu olan binaların çoğunun yok olduğunu anlattı.

İmar uygulamalarında rant oluştuğunu ifade eden Beyazıt, bunun devlet tarafından alınıp, şehirlere, belediyelere ya da devlete kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Beyazıt, AVM'lerin yanlış yerlerde olduğunu belirterek, "Herhangi bir AVM'ye girdiğiniz zaman bir mescidi bulmak istediğinizde bulamıyorsunuz. Mutlaka en altlarda, arabaların park ettiği yerde. Çünkü rant değeri olmadığı için... Oralarda bile zorlanıyorsunuz, orada problemlerle karşı karşıya kalınıyor" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :