2016 KPSS Ön Lisans soruları ve cevapları yayımlandı

2016 KPSS Ön Lisans soruları ve cevapları yayımlandı

2016 KPSS Ön Lisans soruları ve cevapları ÖSYM tarafından yayınlandı. 16 Ekim'de KPSS önlisans sınavı dün yapıldı ve binlerce memur adayı sınava girdi. Sınavdan çıkan memur adayları soru ve cevaplarının yayınlanmasını bekliyordu...

KPSS önlisans sınavına giren adayların sınavın ardından ortalama bir puan elde edebilmek için sınav soru ve cevaplarının yayınlanmasını bekliyordu. Sınav dün yapıldı, 2016 KPSS Ön Lisans soruları ve cevapları yayımlandı mı? Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sınavına giren yüz binlerce adayın beklediği KPSS Ön Lisans soru ve cevapları ÖSYM tarafından yayımlandı.

16 Ekim Pazar günü tamamlanan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Ön Lisans sınavı sonrası birçok aday, sınav esasında yaptığı soruların doğruluğunu teyit etmek için ÖSYM'nin yayınlayacağı soru ve cevaplara erişmek istedi. İşte ÖSYM'nin yayınladığı 2016 KPSS Ön Lisans soruları ve cevapları...

ÖSYM'DEN DUYURU (16 Ekim 2016) 

2016-KPSS Ön Lisans Düzeyi Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarının Yayımlanması

16 Ekim 2016 tarihinde uygulanan 2016-KPSS Ön Lisans Düzeyi Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarına,16 Ekim 2016 tarihinde saat 20:00’dan itibaren aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir.

2016-KPSS Ortaöğretim Düzeyi’nde kullanılan sorular, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM’ye aittir. ÖSYM’nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz.

Adaylara ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

2016 KPSS ÖN LİSANS SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

TERCİHLER TÜM SONUÇLAR BELLİ OLDUKTAN SONRA YAPILACAK

2016 yılı içerisinde yapılması planlanan lisans, ön lisans ve ortaöğretim KPSS'nin tamamlanması ve sonuçlarının açıklanmasının ardından, B Grubu kadrolar için tercihler alınmaya başlanacak. Tüm sonuçların ardından yayımlanacak olan B Grubu tercih kılavuzu, adayların yapacağı tercihlerdeki kadro sayıları ve koşulları konusunda fikir verecek. Adaylar kılavuzun da yayımlanmasının ardından tercihlerini internet aracılığıyla gerçekleştirebilecek.

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL TAMAMLANACAK?

Adaylar ilk kez yapılacak yerleştirme işlemlerinde herhangi bir ücret ödemezken, aynı sınav sonucu ile yapacakları tüm yerleştirme işlemlerinde ücret ödeyecek. 

Yerleştirme işlemleri puan, tercih ve kadro sayılarına göre yapılacak olan adaylar, yerleştirme işlemiyle ilgili esasları tercih kılavuzundan öğrenebilecek. Yerleştirme işlemlerinde aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması hâlinde de yaşı büyük olana öncelik tanınacak.

ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanacak. Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmayacak.

KPSS PUANI NASIL HESAPLANIR?

Genel kabul görmüş basit bir KPSS hesaplama sistemi var.

0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla puanınızı hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplamaya göre yukarıdaki adayın puanı 0,5 x 70 + 40 = 75 puan olmalıydı. Ancak yapılan testler?n Türkiye ortalaması ve standart sapma değerleri -+5 puan oynamaktadır. 

Şüphesiz hesap konusunda en çok meraklı olanlar öğretmen adaylarıdır. Onbinlerce aday arasından öğretmen olmak isteyenler üç farklı oturuma girmektedirler. Lisans, eğitim bilimleri ve öabt testine giren adaylar atanmak için p121 puanına bakmaktadır. p121 puan hesaplama motoru ile de öğretmenlik puanı olan öabt puanınızı hesaplayabilirsiniz.

KPSS'DE KAÇ NET KAÇ PUAN YAPAR?

KPSS 2016 Lisans bölümü puan hesaplaması nasıl olur? Puanların ve netlerin en ince ayrıntısı ile kolaylıkla hesaplayabilirsiniz

KPSS LİSANS P3 PUANI

55 NET 70 PUAN

62 NET 75 PUAN

72 NET 80 PUAN

84 NET 85 PUAN

91 NET 90 PUAN

A Grubu Kadro Nedir?

Mesleklerle ilgili kadrolar A grubu kadrolardır.

A grubu kadrolar için kamu kurum ve kuruluşları, adayları, KPSS puanlarına göre tekrar sınava tabi tutabilirler. A grubu kadrolar şunlardır: Başbakanlık , bakanlıklar, bakanlıklara ait; müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlükler düzeyindeki bağlı ilgili kuruluşlar. Bu kuruluşların ortaklıklarında bulunan ve özel Yarışma sınavına tabi tutularak girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler. İl özel idareleri, belediyelerin teftiş kurulları.

A grubu Kadrolarda Yerleştirme Nasıl Yapılır?

A grubu kadrolarda merkezi yerleştirme yapılmaz. Daha sonra bir giriş sınavı daha yapılır. Bu giriş sınavı da yazılı ve sözlü guruplardan oluşur.

KPSS B Grubu Nedir ?

İlk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak olanlar B grubu kadrolar olarak adlandırılır. Bu sınava lise, ön lisans, lisans mezunları ve son sınıfta olanlar başvuru yapabilirler. B grubu kadrolar şunlardır: KPSS A grubu dışında kalan tüm devlet kadrolarıdır. ( mühendislik, teknikerlik, memurluk, hemşirelik, mimarlık, avukatlık)

KPSS B Grubu Kadrolara Yerleştirme Nasıl Yapılır? B grubu kadroların yerleştirilmesi, KPSS puanları kullanılarak ve adayların kadrolarla ilgili tercihleri göz önünde bulundurularak, ÖSYM tarafından yapılır.

B Grubu Kadrolara Atanmak İçin KPSS Sınavından Başka Şart Aranır mı? Kamu kurum ve kuruluşlarının B grubu kadrolarına ilk defa atanacakların 657 sayılı devlet memurları kanununun değişik 48.maddesinde bulunan askerlik, sağlık, suç durumu gibi genel ve özel şartları taşımaları gerekir. Ayrıca bu kadroların yaş ve cinsiyet gibi özel şartları da bulunabilir.

KAÇ BİN MEMUR ALINACAK?

Hükümet kamu tarihin en büyük personel alımı için düğmeye bastı. Darbe girişiminin ardından görevden uzaklaştırılan veya açığa alınan personel sayısı 70 bini geçerken bir yandan da yeni alımlar hız kazandı. 2016 KPSS sonuçlarına göre henüz ne kadar memur alınacağı açıklanmadı. Fakat yapılan çalışmalar neticesinde bu sene en yüksek memur alımının gerçekleşmesi bekleniyor.

MEMUR OLMAK İSTEYENLER DİKKAT!

Bugüne kadar yapılan merkezi yerleştirmenin yerine sözlü sınav sistemi tüm kurumlara yayılacak. Sistem yasalaştıktan sonra kamuya alınacak tüm memurlar sözlü sınavdan geçirilecek. Soruşturması yapılmayan memur olamayacak

Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem bugün köşesinde FETÖ ile mücadele kapsamında kamuda yapılacak değişiklikleri kalema aldı.

İşte Erdem'in o yazısı:

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında devlet personel rejiminde devrim gibi yenilikler devam ediyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen alımlarında uygulanan sözlü sınav sistemi artık tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılacak. İlk uygulama Sağlık Bakanlığı'nda 2017'den itibaren başlıyor.

ARŞİV VE GÜVENLİK TARAMASI

Kamuda ağırlıklı olarak sözleşmeli personel Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları'nda bulunuyor. Bu iki bakanlığa alınacak tüm sözleşmeli personel sözlü sınav ve mülakattan geçirildikten sonra göreve başlayacak. Buna ilave olarak güvenlik ve arşiv soruşturmaları da yapılacak. Söz konusu sistem daha sonra tüm kamu kurumlarında da uygulanacak. Böylece KPSS puanının yanında sözlü sınav da gerekecek. Sistem FETÖ mensuplarının kamuya sızmalarının önüne geçilmesini sağlayacak.

SORU ÇALARAK GİRDİLER

Halen yürürlükteki uygulamaya göre kamuda görev almak isteyen memur adayları B grubu kadrolar için Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girdikten sonra ÖSYM tarafından ilan edilen kadro ve pozisyonlara müracaat ediyor. Yüksek puan alanlar doğrudan kamuda memur olabiliyor. Özellikle FETÖ bu yolla elemanlarını kamuya sokabiliyordu. Soruları çalan teröristler bu yolla yüksek puanlara ulaşabiliyordu. Sadece adli sicile bakıldığı için de örgüt elemanları ayırt edilemiyordu.

Sözlü sınavla birlikte ÖSYM'nin merkezi yerleştirme sistemi de sona ermiş olacak. Bundan sonra memur olmak isteyenler sözlü ve mesleğine göre uygulamalı sınava girmek zorunda kalacak. Böylece merkezi yerleştirme yerine kurumsal alım uygulanacak. Kamuda ilk defa görev yapacaklar için ayrıca güvenlik ve arşiv soruşturması da yapılacak. Güvenlik soruşturması neticelendirilmeden hiçbir aday kamuda memur olamayacak

ÖSYM YAPIYOR

Merkezi yerleştirme sisteminde Devlet Personel Başkanlığı ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak bir liste oluşturuyor. Listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından KPSS puan sıralamasına göre yerleştirme yapılıyor. Bu işlem yılda iki kez (kasım-haziran) gerçekleştiriliyor. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile KİT sözleşmeli personel alınıyor. Öğretmen alımları gibi kurumsal alımlar bunun dışında tutuluyor.