2016 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

2016 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

CHP İzmir Milletvekili Temizel:"Hiç değilse ulaştırma, denizcilik ve haberleşme konularının ayrı ayrı bakanlıklar hem de geleceğe dönük stratejiler üretecek ayrı bakanlıklar olması gerektiğini bir kez daha tutanaklara geçirmek isterim"-HDP Muş Milletvekil

TBMM (AA) - Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçesi görüşülüyor.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Bakanlığın görev ve yetki alanının genişliğine dikkati çekerek, bu durumun görüşmelerin sağlıklı gerçekleştirilmesine izin vermediğini savundu.

Ulaştırma, denizcilik ve haberleşmenin, kendi içinde ayrı ayrı bakanlıklarla temsil edilebilecek önemde ve kapsamda alanlar olduğuna dikkati çeken Temizel, "Hiç değilse bu üç konunun ayrı ayrı bakanlıklar hem de geleceğe dönük stratejiler üretecek ayrı ayrı bakanlıklar olması gerektiğini bir kez daha tutanaklara geçirmek isterim" dedi.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım da karayolları ihalelerine değinerek, "Sizin ihale verdiğiniz, duble yol yaptırdığınız karayolları firmalarının takibini ne düzeyde yapıyorsunuz? Teslim alırken öngörülen kullanım süresi nedir? Realize olan kullanım süresi nedir? Yaptığınız duble yolların kullanım süresi, öngörülerin neredeyse yüzde 20, yüzde 30'unda deformasyona uğruyor, kullanılmaz hale geliyor, kazalara zemin sunacak hallere dönüşüyor. Yeni ihalelere çıkmak zorunda kalıyorsunuz" diye konuştu.

Yıldırım, internet yasasının 2007 yılında çıktığını ve 2015'e kadar 8 kez değiştirildiğini ifade ederek, aynı iktidar döneminde bu kadar değişikliğe neden ihtiyaç duyulduğunun sorgulanmasını istedi. Bilişim alanında sansürcü bir zihniyetin kabul edilemez olduğunu belirten Yıldırım, bu alanda sadece genel erişimin engellenebileceğini, farklı ülkeler üzerinden giriş yapılarak her türlü internet ortamına erişilebildiğini söyledi. Yıldırım, "Bir ülkede, Twitter'ın, Facebook'un yasaklanmasının dünya tarafından anlaşılır bir yanı yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

- "Üçüncü havalimanını yapılmasına değil, yerine karşıyım"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise Bakanlığa bağlı teknik kurumlarda uzman ve nitelikli personelin görev yapması, bu kurumların yönetim kademesinin de alanda bilgili kişilerden seçilmesi gerektiğini belirterek, "Sayın Bakan; bu teknik kurumlara uzman kişiler, mühendisler, bilim adamları lazım" diye konuştu.

Günal, sosyal medya üzerinden kendisine terörle mücadele bölgesindeki yaralı polislerin uçakla gönderilmeleri sırasında sorunlar yaşandığı bilgisinin iletildiğini ifade ederek, bu konuda hassasiyet gösterilmesini istedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, başta İstanbul için olmak üzere hayata geçirilen mega projeler için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Binali Yıldırım ve Bakanlık çalışanlarına teşekkür etti.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, seçim bölgesi İstanbul'un çok büyük kentsel sorunları olduğunu dile getirerek, kente, adı "mega" olan projelerle zarar verildiğini savundu.

İstanbul üçüncü havalimanı ihalesine değinen Erdoğdu, hakkında yargı süreci devam eden bir kişinin fiilen ihaleye katıldığını ileri sürdü. "Yer teslimi yapılmamış bir ihalenin temeli atıldı" diyen Erdoğdu, ihalede yer alan şartların daha sonra değiştirildiğini de iddia etti.

Erdoğdu, üçüncü havalimanının yapılmasına değil, yapılacağı yere karşı olduğunu da vurgulayarak, Silivri'ye yapılmasının daha doğru olacağını dile getirdi.

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu ise demiryolları ve deniz ulaşımı alanlarında çalışmalara yoğunluk verilmesi gerektiğini söyledi. Kuyucuoğlu, diğer iller açısından hakkaniyet ölçüsünde Mersin'deki raylı sistem için de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının desteğini istediklerini belirtti.

- "Trafik kazaları, uçak kazaları gibi araştırılmalı"

AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, Bakanlığın özellikle ulaşım alanında koordineli ve entegre çalışmalar yaptığını belirterek, bunun, takdire değer hizmetlerin ortaya çıkmasını sağladığını belirtti.

İstanbul trafiğinde yaşanan sıkıntılara dikkati çeken ve Bakanlığın sorunların çözümünde katkısı olacağını belirten Arslan, "İstanbul ulaşımında da Bakanlığın bir çalışma yapması gerektiği ortadadır" dedi.

Trafik kazalarına işaret eden Arslan, uçak kazalarında olduğu gibi her trafik kazası için de ayrı ayrı kapsamlı incelemeler yapılması ve sonuçlarına ilişkin rapor hazırlanarak, raporun ilgili kurumlar ile ulaştırma firmalarının bilgisine sunulması gerektiğini de söyledi.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ve Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, konuşmaları sırasında Cizre'de bir operasyona ilişkin resmi kaynakların verdiği bilgilerin çelişkili olduğunu ileri sürdüler. Aydoğan, ortada çelişkili bilgiler varken hükümetin bir bakanının komisyonda bulunmasına karşın milletvekillerine konuya ilişkin bilgi vermediğini ifade ederek, bu durumu eleştirdi.

Sokağa çıkma yasaklarının bulunduğu bölgelerde vatandaşların iletişim haklarının engellendiğini, bölgedeki havaalanlarının faaliyet gösteremediğini öne süren Aydoğan, komisyonda bulunan Binali Yıldırım'ın, sunumunda bu konulara değinmemesinin dikkati çekici olduğunu söyledi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu balıkçı barınaklarına değinerek, "Balıkçı barınaklarını, balıkçı kooperatifleri işletemiyor. Bunların büyük bir kısmı da turizme yatkın yerler. Bunların işletmelerinin belediye sınırları içinde olanların belediyelere, özel idare sınırıları içinde olanların da özel idarelere verilmesinde büyük fayda var. Çünkü bu kurumların bütçesi var" değerlendirmesinde bulundu.

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, bölünmüş yol yapımının önemli olduğunu, ancak yük taşımacılığı gibi konular açısından demir ve denizyolu taşımacılığının da ihmal edilmemesi, bakanlık bütçesinde bu alanlar için de dengeli bir dağılım olması gerektiğini söyledi.

Bütçe üzerinde görüşmeler devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :