2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni

2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "Görünüşte demokratik olan rektörlük seçimleri üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları artıran bir işleve bürünmüştür. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç, YÖK'ün ve cumhurbaşkan

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görünüşte demokratik olan rektörlük seçimlerinin, üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri ve kırgınlıkları artıran bir işleve büründüğünü belirterek, "Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK'ün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum." dedi.

Erdoğan, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, kaliteyi yükseltmenin yollarından birinin de misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma olarak ifade edilen uygulamalar olduğunu söyledi.

Üniversitelerin belirli alanlarda bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak şekilde uzmanlığa yönelmelerini sağlamak gerektiğini vurgulayan Erdoğan, YÖK'ün bu konuda Kalkınma Bakanlığı ile iş birliği halinde başlattığı bir projenin olduğunu bildirdi.

- 5 üniversite özel olarak teşvik edilecek

Uzun süredir hazırlıkları sürdürülen proje kapsamında 5 üniversitenin pilot üniversite olarak belirlendiğine işaret eden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Kalkınma Bakanlığımız, 2016 yılı için birçok çalışmaya ayırmış olduğu bütçe 4,2 milyar iken bu yıl 2017 için 5,1 milyar ayırmış durumda. Bu artış yüzde 21'e tekabül etmektedir. Bu da yine aynı şekilde bu sürece ne tür bir önem verdiğinin ifadesidir. 2006'da kurulan 40 üniversitemiz arasından seçilen 5 yükseköğretim kurumumuz bölgesel kalkınma için ihtiyaç duyulan alanlarda özel olarak teşvik edilecek ve desteklenecek. Burada 5 üniversitemizi ve desteklenecekleri alanları açıklıyorum. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi hayvancılık alanında, Düzce Üniversitesi sağlık ve çevre alanında, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarım ve jeotermal alanında, Bingöl Üniversitesi tarım havza bazlı kalkınma alanında, Uşak Üniversitesi tekstil, dericilik, seramik alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi'nin pilot yükseköğretim kurumları olarak belirlenmiştir. Üniversite ve şehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu demek değildir ki 40 üniversite bu 5 ile bitti. Hayır, bu devam edecek. Bundan sonra da bu sürece girebilecek üniversitelerimiz olabilir."

Erdoğan, pilot üniversitelerin gereken gayreti, çalışmayı üretkenliği ortaya koymaları halinde projenin içinde yer alabileceğini, yeterli çaba gösterilmediği takdirde bir başka üniversitenin projeye dahil olabileceğini dile getirdi.

Beş üniversiteye, elde ettikleri fırsatı iyi değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunan Erdoğan, diğer 35 üniversitenin daha çok çalışarak daha iyi projeler üreterek bölgesel kalkınma alanındaki bu avantajı yakalama imkanlarının her zaman bulunduğunu, bu güzel yarışın üniversiteler, bölgeler ve ülke için hayırlı olacağını vurguladı.

- Rektör seçimleri

Yaşanan tecrübelerin yükseköğretim sistemini hem üniversite hem de YÖK bakımından yeniden bir yapılandırmaya ihtiyaç olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:

"Üniversitelerimiz halen var olan, rektör adaylarının öğretim elemanlarının oylarıyla tespit edildiği sistemin kendisi bir sorun haline dönüşmüştür. Görünüşte demokratik olan rektörlük seçimleri üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları artıran bir işleve bürünmüştür. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK'ün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum. Aynı şekilde genel olarak yüseköğretim sisteminin ciddi bir yeniden yapılandırılmaya tabi tutulması gerekiyor."

Erdoğan, yükseköğretimde yatay büyümede hedeflere ulaşıldığını, artık dikkatleri dikey büyümeye çevirmek gerektiğini, bu konuda kontenjanların gözden geçirilmesinden belli alanlarda taban puan uygulamasına kadar pek çok çalışma yapıldığını ifade etti.

- Kalite Kurulu tavsiyesi

Yükseköğretimin, yeni dönemde kalite odaklı bir büyümeye girecekse bu çalışmalarla ilgili karar alma ve uygulamaların kontrolü süreçlerinin büyük önem kazanacağını anlatan Erdoğan, bunun için YÖK'ten bağımsız ve şeffaf bir "Kalite Kurulu" oluşturulmasını beklediğini söyledi.

Bu kurulun görevini hakkıyla yürütebilmesi için idari ve mali açıdan YÖK'ten bağımsız ve üniversitelerin tamamını değerlendirebilecek kapasiteye sahip olması gerektiğine işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"YÖK'ün halen yürüttüğü, başarılı öğrencilerin ve akademisyenlerin teşviki projelerinin, diğer kurumların benzer çalışmalarıyla koordinasyon içinde ve onları tamamlayıcı bir şekilde sürdürülmesi çok önemlidir. Akademik insan kaynağını zenginleştirmemiz, dikey büyümenin bir diğer önemli şartıdır. Halen 8 üniversitemizde, 9 farklı öncelik alanında öğretim elemanı yetiştirme programı yürütülüyor. YÖK'ün 100 alan 2 bin burs projesi kapsamında başlattığı uygulama, doktora ve insan kaynağını geliştirmeye katkı sağlayacaktır. Üniversitelerimizin uluslararası iş birlikleri kurmaları mutlaka gereklidir ama bu çalışmalar üniversitelerin kapasiteleri, uzmanlık alanları ve hedefleri ile uygun bir şekilde yürütülmelidir. Aksi halde bu tür girişimlerden kaynak israfı dışında bir sonuç çıkmayacağını düşünüyorum."

"Bugün burada ben YÖK'e yeni hedef tavsiye ediyorum." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bölgesel kalkınma için seçtiğimiz 5 üniversite gibi ülkemizin bilim hayatını uluslararası alanda en üst düzeyde temsil edecek 5 üniversite belirleyip bunları özel olarak destekleyelim. Diğer taraftan mesleki yüksek eğitimde rehabilite edilen ülkemizin gerçek anlamda yetişmiş insan kaynağı haline bunları da dönüştürelim. Üniversitelerimiz devlete ve millete yük olan değil ürettikleri bilgiyle topluma değer katan kurumlar haline getirmedikçe hedeflerimize ulaşamayız."

Bir hususun diğer tüm konulardan çok daha önemli ve öncelikli olduğunu dile getiren Erdoğan, "Üniversitelerimiz asli görevlerini yaparken yeni neslin fikir dünyasını besleyecek altyapıyı asla ihmal etmemelidir. Bunun için tarih şuuru ve ana dil sevgisi aşılayacak çalışmaların yasak savma kabilinden değil samimi bir sahiplenişle yürütülmesi gerekiyor. Tarihini bilen, Türkçe'yi hakkıyla konuşan ve yazan nesiller yetiştiremiyorsak geleceğimiz karanlık demektir. " ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :