2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

HDP Grup Başkanvekili Baluken:

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Hem Ortadoğu'da hem Kürdistan'da IŞİD düştü düşecek, haberiniz olsun. O nedenle Kobani politikasıyla ilgili yanlışlardan bir an önce vazgeçmeniz gerekir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda 2015 yılı bütçesi üzerinde HDP adına konuşan Grup Başkanvekili Baluken, bütçenin, yüzü sermayeye dönük olan rant sahipleri için hazırlandığını savundu.

Bütçenin "toplumsal barışı değil, zoru, baskıyı, silahlanmayı merkezine aldığını; demokratik bir geleceği değil, otoriter bir hegemonyayı dayatmaya çalıştığını; kadını dışlayan, erkek egemen; doğayı talan etmeye çalışan çevre düşmanı, emekçiye ölümü reva gören emek karşıtı" olduğunu savunan Baluken, "Avrupa ülkeleri içerisinde gelir dağılımı adaletsizliğinde Türkiye 1 numaradır. Türkiye'nin bu mevcut durumunda, bugünkü koşullarında her 100 kişiden 15'i yoksulluk sınırının altında yaşamakta, her 100 kişiden 65'inin de borçlu olma gibi bir gerçekliği vardır" diye konuştu. Baluken, şunları kaydetti:

"Böylesi yoksulluğun olduğu bir dönemde milyon dolarların, milyar dolarların havada uçuştuğu saraylar yapmayı her şeyden önce haram olarak, israf olarak yorumluyoruz. Binlerce insana yardım elini uzatacak birtakım mekanizmaları kurmanın, yüzlerce hastane, yüzlerce okul yapabilmenin, milyonlarca öğrenciye karşılıksız burs verme imkanı varken, ataması yapılmayan binlerce öğretmeni bu şekilde istihdam etme imkanı varken milyon dolarların bir saraya harcanmasını biz asla kabul edilemez. Özellikle, bu konuda Ak Parti'li milletvekillerinin de ellerini vicdanlarına koyarak arpa unu ve helvayla karnını doyuran bir Peygamber'in anlayışı ile bu dönem uygulamalarının ne kadar örtüştüğünün hesaplaşmasını mutlaka yapmaları gerekir?"

 

-"Devletin hazinesini soymaktan vazgeçelim"

 

3 siyasi parti bütçeden 315 milyon değerinde Hazine yardımı alırken HDP'nin bugüne kadar devletin hazinesinden tek bir kuruş almadığını belirten Baluken, "Siz bu tabloyu içinize sindiriyorsunuz. Gelin o zaman hep beraber devletin hazinesini soymaktan vazgeçelim. Gelin, hiçbir siyasi parti devletin hazinesinden aldığı paralarla siyaset yapmasın, halkına başvursun. Biz nasıl yapıyorsak siz de sırtınızı devlete değil halka dayayarak siyaset yapın" önerisini getirdi.

"Hem Ortadoğu'da hem Kürdistan'da IŞİD düştü düşecek, haberiniz olsun"' diyen Baluken, "O nedenle önümüzdeki dönemde Kobani politikasıyla ilgili yanlışlardan bir an önce vazgeçmeniz gerekir. Özellikle 6-8 Ekim direnişinde de içerideki tüm Türkiye halklarının Kobani'ye ne kadar duyarlı olduğu ortaya çıkmıştır" dedi.

HDP'ye, eş genel başkanlara karşı, milletvekillerine karşı yürütülen linç ve saldırı kampanyalarına rağmen, çözüm süreciyle ilgili ısrarlarını devam ettireceklerini ifade eden Baluken, şunları söyledi:

"Meclis Başkanlığı'na bir çağrı yapmak istiyorum: Çözüm süreciyle ilgili tereddüdü olan bütün milletvekillerini, bir planlama dahilinde, benzer sorunların yaşandığı ülkelere göndermenizi özellikle tavsiye ediyoruz. İspanya ETA, İrlanda-İngiltere IRA, Kolombiya FARC, Güney Afrika ANC, pek çok örnek var. Bütün bu ülkeler nasıl bu sorunu çözmüşse burada tereddüdü olan milletvekillerinin de o ülkelere gidip gerekli olan bilgileri almasını özellikle sizden talep ediyoruz. Biz çözüm sürecinde sürecin hızlandırılması, dengede giden bisikletin düşmemesi için hızla pedalların çevrilerek nihai hedefe ulaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için dünya örnekleri dışında başvurabileceğimiz önemli bir referansımız daha var."

Baluken, sözlerini, "Silahların ölüm kusmadığı, zeytin dallarıyla, barış güvercinlerinin uçurulduğu bir 2015 yılının Türkiye'sinde yaşamak istiyoruz" diyerek bitirdi ve güvercin resmini kürsüden milletvekillerine gösterdi.

Kaynak:Haber Kaynağı