2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2013 Yılı Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın maddelerinin görüşmeleri tamamlandı

TBMM (AA) - 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2013 Yılı Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın maddelerinin görüşmeleri tamamlandı; Tasarının tümünün oylaması yarın son konuşmaların ardından yapılacak.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 2013 Yılı Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın maddelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakanlık Genelgesi kapsamında, Hazine taşınmazları hakkında yapılacak işlemler konusunda bugüne kadar 3 bin 534 adet yazıyla Başbakanlık'tan izin istenildiğini, Başbakanlık tarafından bu taleplerin yaklaşık yüzde 96'sına olumlu, yüzde birine olumsuz cevap verildiğini kaydetti.

Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışı kapsamında bugüne kadar 135 bin başvuru alındığını bildiren Şimşek, "En geç mayıs ayında tarım arazilerinin satışları başlamış olur ve 2/B'de olduğu gibi önemli bir sorunu çözme imkanına kavuşuruz" dedi.

Şimşek, Çankaya Merkez Camisi ile ilgili gün içinde sorulan soruya Diyanet İşleri Başkanlığ'ından yanıt geldiğini belirterek, kapasite geliştirilmesine yönelik proje başlatıldığını, caminin yıkılıp alışveriş merkezi yapılmasının söz konusu olmadığının bildirildiğini aktardı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Türkiye'nin, dünyanın ticari ve ekonomik haritalarını yeniden çizilmesinde rol oynayan ülkelerden biri olmak üzere gayret ettiğini ifade etti.

 

-"Faşizm" tartışması

 

Genel Kurul'da, CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç'in dün Genel Kurul'da yaptığı konuşmayı eleştirdi. Erdemir, "Bu ülkedeki en büyük bölücüler, farklı düşüneni, eleştiri getireni milletin mensubu görmeyenlerdir. Bu ülkenin tek bölücüleri Anayasa'daki güçler ayrılığı ilkesini reddedenler, 'Kimseye hesap vermeyiz' diyenlerdir. Onlara bir mesajım var: Faşizme geçit yok" ifadelerini kullandı.

AK Parti'li Erdinç, "Burada fikir hürriyetinden, düşünce hürriyetinden bahsedenlerin dün yapmış olduğum konuşmayı tahammül sınırları içerisinde dahi değerlendiremeyecek kadar tahammülsüz olmasını sizlerin takdirine bırakıyorum" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekil Ahmet Aydın, "Ayinesi iştir kişinin lafına bakılmaz. Kimin ne yaptığını, kimin faşizan bir tutum içerisinde olup olmadığı, kimin bu milleti bütünleştirmeye çalıştığını, kimin bölmeye, ayrıştırmaya çalıştığını bu millet biliyor" dedi. 

"Demokrasiyi içinize sindiremediğiniz belli" diyen Aydın, şunları söyledi:

"Eğer sindirebilmiş olsaydınız, bu derece özgürlükçü, düşüncelerini ifade eden bir arkadaşımızın konuşmasını burada farklı anlamlar yükleyerek ifade edemezdiniz. Yeşil dolarları, markları, avroları kimin götürdüğü, kimin ne yaptığını bu millet bilir. Kalkıp burada edebiyat yapmakla, birtakım mesnetsiz iddialarla, hakaretlerle siyaset yapacaksanız, bu millet sizi bu siyasetle iktidar yapmaz. Proje üreteceksiniz. Sizin Türkiye'nin geleceğine dönük ufkunuz, vizyonunuz nedir? Biz '2023, 2053, 2071' diyoruz, sizin yarına ilişkin bu millet adına getirdiğiniz bir öneri, proje var mı? Ana muhalefet, o an ne varsa ona muhalefet... Böyle muhalefet anlayışı olmaz. Muhalefet de sorumlu hareket etmek durumunda. Asıl bölücü, bu milletin karşısında olanlarla paralel hareket edenlerdir, milletin iradesini gasbetmeye çalışanlarla beraber olanlardır." 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da "Şu veya bu şekilde sağlanmış olan halk desteği sizin her konuda her şeyi doğru yaptığınız anlamına gelmez" dedi. 

"Biz, demokrasiyi içimize sindirdik" ifadesini kullanan Altay, "Biz bu ülkeyi demokrasiyle tanıştıran bir partinin mensubu olmaktan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Altay, "Bizim üç vizyonumuz var: Halkı ezmeyeceğiz, devleti soymayacağız, ülkeyi bölmeyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

2013 Yılı Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın maddelerinin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşimi, yarın saat 13.00'te toplanmak üzere kapattı.

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2013 Yılı Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın tümünün oylaması yarın son konuşmaların ardından yapılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı