2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın maddelerinin görüşmeleri tamamlandı

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 yılı itibariyle hanehalkı borcunun gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 22 olduğunu bildirdi.

Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın 14 ve 15. maddelerin üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Belediyelere sel, yangın, terör gibi istisnai olayların dışında prensip olarak bir yardım yapılmadığını belirten Şimşek, 2013 yılında belediyelere toplam 11 milyon 608 bin; 2014 yılında ise 11 milyon 378 bin TL ödeme yapıldığını ifade etti.

Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana tamamlayıcı ödenek uygulamasının bulunduğunu kaydeden Şimşek, "Mesela bu sene bütçe açığını 33,5 milyar lira öngörmüştük, 24-25 milyar lira civarında kapatacağız. Yani biz bütçede öngördüğümüz hedefi çok rahatlıkla tutturmuşuz, iki seçime, Ortadoğu'daki çalkantıya, Rusya'daki, Avrupa'daki krize rağmen" dedi.

Dün Ankara'da öğretmenlere yapılan polis müdahalesiyle ilgili bir soruya Şimşek, "Biz bütün çalışanlarımızın, sendikalarımızın demokratik haklarını kullanmalarına son derece saygılıyız. Ben dünkü olayların detaylarını bilmiyorum, varsa bir yanlış gereken mutlaka yapılmalıdır diye düşünüyorum" diye konuştu.

Şimşek, finansal okuryazarlığın üzerinde durulması gereken bir husus olduğunu ve okullarda da bu eğitimin verilmesi gerektiğini söyledi.

Şimşek, 2014 yılının ikinci çeyreği itibarıyla kamunun toplam dış borcunun 119,5 milyar dolar; Merkez Bankası'nın da 4,3 milyar dolar; toplam 123,8 milyar dolar olduğunu belirterek, 2002 yılında ise kamunun borcunun 64,5 milyar dolar, Merkez Bankası'nın 22 milyar dolar, toplam 88,5 milyar dolar borcu olduğunu bildirdi.

Özel sektörün borcunun 278 milyar dolar olduğunu kaydeden Şimşek, Hazine'nin, 5,3 milyar liralık Avrasya Tüneli, Üçüncü köprü ve İzmit Körfez Geçişi projeleriyle ilgili garanti verdiğini, bu 3 proje dışında Hazine garantisinin söz konusu olmadığını söyledi. 

 

-"Yedek ödenekten aktarımlar kesinleşmedi"- 

 

Şimşek, 2014 yılı itibariyle hane halkı borcunun gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 22 olduğunu vurgulayarak, "2002'de bu rakam çok daha düşüktü çünkü hane halkı yüksek enflasyondan dolayı borçlanacak faiz oranlarını bulamıyordu" dedi.

Yedek ödenekten aktarımların henüz kesinleşmediğini belirten Şimşek, bütün rakamların Sayıştay denetimine tabi olduğunu kaydetti.

İmkanlar arttıkça emeklilere daha fazla kaynak aktardıklarını anlatan Şimşek, Maliye Bakanlığı müfettişlerine yeterlilik sınavlarında ikinci bir hak verilmesi için çalışma yaptıklarını kaydetti.

14 ve 15. maddelerin kabul edilmesiyle, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın maddelerinin görüşmeleri tamamlandı. Tasarının tümü yarın yapılacak görüşmelerin ardından oylanacak.

Daha sonra 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanun Tasarısı'nın maddelerinin görüşmelerine geçildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı