2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Maliye Bakanı Şimşek:

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gençler ve kadınlar için part-time çalışma imkanlarının genişletilmesi gerektiğine işaret ederek, "Avrupa'da part-time çalışma oranı yüzde 20, Türkiye'de ise yüzde 10 civarında, bunu artırmamız lazım" dedi.

Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 2015 yılı bütçesinin maddeleri üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 

Yatırım programında yer alan bir yatırım için, yıl içinde gerekli görülerek artış yapılması halinde, bu ödeneğin kurum içi kaynaklardan karşılanabildiği gibi, yatırımları hızlandırma ödeneğinden de aktarma yapılarak karşılanabildiğini söyleyen Şimşek, "Bahsi geçen hizmet binası ile ilgili olarak, kesin hesaplarına bakarsanız, Başbakanlık bütçesi içerisinde bunu görürsünüz. Orada hizmet binası yapılmasına ilişkin bir kalem, 2012 yılında da 2013 yılında da var. Bu rakamlar açık ve net ve bunları daha önce paylaşmıştım" dedi. 

Üniversiteye erişimin artmasının iyi bir şey olduğuna işaret eden Şimşek, "İşsizlik Türkiye'nin karşı karşıya olduğu önemli bir sorun. AB'nin 28 ülkesinde çalışma çağındaki nüfus, yani 15-65 yaş arasına giren nüfusun artış oranı sadece yüzde 0,2; Türkiye'de ise yüzde 2. Bizde, çalışma çağındaki nüfus Avrupa'nın 10 katı hızla artıyor" diye konuştu. 

Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

"2013 eylül ayından 2104 yılın eylül ayına kadar, bir milyon 270 bin vatandaşımıza iş bulmamıza rağmen, işsizlik oranı yüzde 9'lardan yüzde 10'un üzerine çıkmış. Bu çok ciddi bir şekilde hissedilen bir sorun. Biz bunu nasıl çözeceğiz? Tabi ki nitelikli iş gücü çok önemli. O nedenle aktif iş gücü politikaları çerçevesinde eğitime çok önem verdik. Hangi Hükümet olursa olsun, bizim gençler ve kadınlar için part-time çalışma imkanlarını genişletmemiz lazım. Avrupa'da olduğu gibi yüzde 20'lerin üzerine çıkartacak... Bazı ülkeler var ki part-time çalışma oranı neredeyse yüzde 20-30 arasında, Türkiye'de ise yüzde 10 civarında, bunu artırmamız lazım."

 

- Gençler arasındaki işsiz oranı bizde 19,2 Avrupa'da 21,6"

 

2014 yılı itibariyle gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 19,2 olduğuna işaret eden Şimşek, Avrupa'nın nüfusu Türkiye'den çok daha yaşlı olmasına rağmen bu oranın orada yüzde 21,6 olduğunu kaydetti. Şimşek, buna rağmen yüzde 20 civarındaki bir rakamın yüksek bir rakam olduğunu söyledi.

Mehmet Şimşek, "Bizim üçüncü çeyrek için öngörümüz yüzde 2,2 büyüme idi ama büyüme yüzde 1,7 olarak geldi. Ben de dedim ki 'bunda esas olarak, son 13 yılın en büyük kuraklığını yaşadığımız... Tarım önemli bir etkiye sahip. Üçüncü çeyrekte tarım reel olarak küçülmüş. Tarımın küçülmesi sebebiyle öngördüğümüz yüzde 2,2 yerine yüzde 1,7'lik büyüme gerçekleşmiştir" dedi. 

Yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de Eğitim-İş Sendikası'nın bu sabah Tandoğan Meydanı'nda, öğretmenlerin özlük hakları ve atanamayan öğretmenlerin sorunu dile getirmek için miting düzenlediğini söyledi. 

Polisin son derece barışçıl bu gösteriye katılanlara tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ettiğini iddia eden Gök, "70'e yakın kişinin gözaltına alınmasını nasıl izah edersiniz?" diye sordu. Gök, polisin bu şiddetini kınadığını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı