2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:

TBMM (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Sadece 2014 yılı içinde 154 spor tesisinin yapımı tamamlanmıştır. Ayrıca yine bu yıl içinde 129 yeni spor tesisinin yapımı da yatırım programına alınmıştır" dedi. 

Kılıç, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu bütçeleri ile Gelir Bütçesi'nin görüşülmesi sırasında söz aldı.

Türkiye'nin son 12 yılda 2023 vizyonu doğrultusunda ortaya koyulan hedeflere ulaşmak için büyük ilerleme gösterdiğini belirten Kılıç, bu hedeflere ilerlerken sahip olunan en büyük hazinenin gençler olduğunu ifade etti. 

Kılıç, gençlerin düşünen, sorgulayan, etkin ve bilinçli bireyler olmaları için çalışmalar yürütüldüğünü diğer taraftan da bedenen ve ruhen sağlıklı bir toplumun temel unsurlarından olan sporun geniş kitlelerce yapılmasının teşvik edildiğini aktardı. 

Kılıç, gençlik ve spor alanında ortak bir anlayış, vizyon, politika ve hedef birliğine ulaşmak açısından bu alandaki tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve ilgili tüm paydaşlarla işbirliğine gidildiğini anlattı. 

Gençlerin bilgi toplumunun gerekleri ile donanmış ülke kalkınmasında aktif, yaşam becerileri güçlü, özgüven sahibi, insani ve milli değerlere haiz, girişimci ve katılımcı olmalarının sağlanması ile gençlere sunulan hizmetlerin kalitesinin yükseltilmesinin temel amaçları olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

"Gençlerin zararlı alışkanlıklara ve şiddete yönelmelerini önlemek üzere spor, kültür ve sanat alanlarında gelişimlerini destekleyecek programların uygulanmasına devam edilecektir. Özellikle bu dönem içerisindeki proje desteklerinde uyuşturucu madde mücadelesine ayrı bir önem verilmiştir. Spor alanın da ise sağlıklı ve hareketli bir yaşam gereği olarak toplumda spor yapma kültürünün yerleştirilmesi, spor hizmetlerinin kalitesi ve çeşitliliği artırılarak sporun geniş kitlelere yaygınlaştırılması ve başarılı sporcular yetiştirilmesi temel amaç olarak belirlenmiştir."    

Konuşmasında, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin gerçekleştirildiği gençlik merkezleri hakkında da bilgi veren Kılıç, bu merkezlere 2002 yılında 11 bin 600 olan üye sayısının, 2014 yılı Aralık ayı itibariyle 759 bin 97 kişiye ulaştığını söyledi. Kılıç, 2002 yılında 74 olan gençlik merkezi sayısının da bugün itibariyle 182'ye çıktığını, 2016 yılında ise 344'e yükseltilmesinin hedeflendiğini aktardı. 

 

-"50 binden fazla gencimizin kamplardan faydalanmasını hedefliyoruz" 

 

Gençlik kamplarının Bakanlıklarının önemli faaliyet alanlarından biri olduğunu dile getiren Kılıç, 2014 yılında toplam 18 gençlik kampından 72 bin 780 gencin faydalandığını bildirdi. "Önümüzdeki sene içinde 50 binden fazla gencimizin gençlik kamplarından faydalanmasını hedefliyoruz" diyen Kılıç, bu kapsamda yeni kamp alanları oluşturulmasına çalışıldığını söyledi. 

 

-"Ailelerin eğitimi noktasında ayrı bir proje uygulayacağız"

 

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında da çok ciddi çalışmaların gerçekleştirileceğini anlatan Kılıç, şöyle devam etti:

"2014 yılında da uyuşturucu ile mücadele ve sivil toplum kuruluşlarının 122 projesini desteklemiş durumdayız. Önümüzdeki sene de bunlara devam edeceğiz. bununla beraber Yeşilay'la beraber de çok ciddi çalışmalarımız devam etmektedir. Hem bilinçlendirme anlamında hem mücadele anlamında. Aynı zamanda ailelerin eğitimi noktasında ayrı bir proje uygulayacağız."

Spor alanındaki çalışmalara da değinen Kılıç, yatırım amacıyla tahsis edilen ödeneklerle 65 yüzme havuzu, 304 adet futbol sahası, 203 gençlik merkezi, 238 spor salonu, 28 atletizm pisti, 29 TOKİ ve belediyeler ile protokol kapsamında yürütülen stadyum ve 102 diğer spor tesisi olmak üzere 969 proje yürütüldüğünü, bunlardan 410'unun yapımının tamamlandığını bildirdi. 

Kılıç, "Sadece 2014 yılı içinde 154 spor tesisinin yapımı tamamlanmıştır. Ayrıca yine bu yıl içinde 129 yeni spor tesisinin yapımı da yatırım programına alınmıştır" dedi.    

Spor kulüplerine yapılan destekler hakkında da bilgi veren Kılıç, "2002 yılında ülkemizde faaliyet gösteren, 6 bin 35 olan spor kulübü sayısı verilen destekler sayesinde hızla artmış ve 13 bin 154'e yükselmiştir. 2002-2013 yılları arasında 7 bin 745 spor kulübüne 93 milyon 794 bin 807 lira nakdi yardım yapılmış olup, 2014 yılında ise 676 spor kulübüne toplam 19 milyon 605 bin lira nakdi yardım yapılmıştır" diye konuştu. 

 

-Dopingle mücadele

 

Kılıç, dopingle mücadele konusunda ise şunları söyledi:

"Dopinge karşı sıfır tolerans prensibimizi taviz vermeksizin uygulamaktayız. Dopingle Mücadele Ajansı'nın üye ülkelerinden talep etmiş olduğu destek anlamındaki özel desteğin ödenmesi konusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk ülke olmuştur. Uluslararası Doping Ajansı'nın Başkanı Türkiye'de yaptığı konuşmada Türkiye'nin doğru yolda olduğunu ve Türkiye'nin mücadelesinin diğer ülkeler tarafından da örnek alınması gerektiğini açıkça dile getirmiştir."

Kılıç, 2014 yılında Türk sporcuların katıldıkları uluslararası müsabakalarda 739 altın, 694 gümüş, 909 bronz madalya aldıklarını aktardı.

 

-"Çankaya ve Beşiktaş Belediyesi'ne teşekkür ederim"

 

Çankaya ve Beşiktaş Belediyeleri'ne yaptırdıkları yurtlar nedeniyle teşekkür eden Bakan Kılıç, "Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun 2014 yılı sonuna kadar ulaşacağı kapasite 390 binin üzerindedir. Bu 391 öğrenci kapasitesine ulaşmamız için bu yıl içinde yaptığımız yatırımlarla beraber, sadece bu yıl 100 bini aşkın yatak kapasitesini Kredi ve Yurtlar Kurumu'na kazandırmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Kredi ve Yurtlar Kurumu'na Türkiye genelinde başvuru sayısının 488 bin olduğunun altını çizen Kılıç,  "Bu yıl sonuna kadar yerleştirmiş olacağımız, kapasitemiz dahilindeki öğrencilerimizle beraber, yerleştirme oranımız yüzde 45'e ulaşmış olacak. Çalışmalarımıza hızla devam edip çok daha fazlasını yapmak için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı