2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

AK Parti'li Aygün:

TBMM (AA) - AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, "paralel yapı"nın yerel seçimlerde Mustafa Sarıgül'e can simidi olarak sarıldığını ifade ederek, "Sarıgül'ün 3,5 milyon dolar parayı Bank Ekspres'te Korkmaz Yiğit ile nasıl çaldığını orada burada konuşan arkadaşlar, bunu gelip buradan anlatsınlar. Anlatmazlarsa ben anlatacağım" dedi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Aygün'e, ""Yargıya intikal etmiş de yargının verdiği karar varsa gereğini yaparız. Kimse yolsuzlukların arkasında durmasın. Yolsuzlukla mücadele hepimizin görevidir" diye karşılık verdi.

AK Parti milletvekilleri Gençlik ve Spor Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2015 bütçeleri üzerinde konuşmalar yaptı. 

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Türkiye'nin 2023 yılında savunma sanayisi gelişmiş ilk 10 ülke arasında yer almasını hedeflediklerini belirtti. 

Türkiye'nin savunma sanayisinin 10 yıl önce neredeyse tamamen dışa bağımlı, uluslararası silah şirketlerinin tekelinde olduğunu, günümüzde ise binden fazla şirketle milli yapıya kavuştuğunu dile getiren Ünal, geçen yıl 5 milyar doları aşan üretim, 1,5 milyar doları aşan ihracat kapasitesine ulaşıldığını vurguladı. 

Altay tankı, Atak helikopteri, ANKA insansız hava aracı ve milli gemi projelerine değinen Ünal, "Milli projeler geçmişin yöntemleriyle hayata geçirilseydi milyarlarca dolar yabancı şirketlere akmış olacaktı" diye konuştu. 

AK Parti Osmaniye Milletvekili Suat Önal da savunma sanayisinin AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında yüzde 80 olan dışa bağımlılığının stratejik dönüşümle yüzde 40'ın altında düşürüldüğünü söyledi.

 

-"Dopinge sıfır tolerans"

 

AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, sporun geniş kitlelere ve tabana yayılması için çalışmalar yaptıklarını, gelecek nesillere iyi imkanlar bırakmak için gayret ettiklerini ifade etti.

Türkiye'nin sporda yükselmesi ve tesisleşmesinin artarak devam ettiğini anlatan Bak, bu sayede uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapıldığını belirtti. 

Bak, Dopingle Mücadele Yasası'nın bir an önce çıkarılmasını temenni ettiklerini dile getirdi. Dopingle mücadelede sıfır tolerans prensibinin tavizsiz uygulandığını vurgulayan Bak, 2013 yılında yapılan bin 579 kontrolde çıkan 176 doping sayısının bu yıl 58'e düştüğünü kaydetti. Olimpik branşlarda bu yıl 31 ihlal belirlendiğini anlatan Bak, bu oranın yüzde 1,5 olduğunu, dünya ortalamasının ise yüzde 1,1 düzeyinde olduğunu söyledi. 

 

- Vergilendirme önerileri

 

AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz ise Maliye Bakanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, 2015 bütçesinin seçim bütçesi olmadığını belirtti. Bütçenin mali disiplini bozmadan, üreterek büyümeyi ve istihdamı artırıcı, cari açığı ve enflasyonu azaltıcı tedbirler içerdiğini anlatan Demiröz, "Hatta biraz fazla temkinli davranılmış ve sıkı bir duruş sergilenmiştir" dedi.

Dolaylı vergilerin dolaysız vergilerden fazla olduğunu dile getiren Demiröz, kurumlar vergisinin artan oranlı sistem şekline dönüştürülebileceğini, kurum kazançlarının bir kısmının dağıtılmasının zorunlu hale getirilebileceğini veya tevkifat uygulanabileceğini, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına kar dağıtımı esnasında vergi tevkifatı yapılması gerektiğini, gelir vergisi dilimlerinden yüzde 35'lik dilimin kaldırılarak, diğer dilimlerdeki kademe tutarlarının artırılması gerektiğini söyledi. 

Demiröz, doktorların reçeteleriyle, avukatların noter vekaletnameleriyle, müşavirlerin ise düzenledikleri sözleşme ve beyannamelerle oto kontrol altına alınmasını da önerdi. 

 

- Sarıgül tartışması 

 

AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, AK Parti iktidarında Türkiye'nin 3,5 kat büyüdüğünü, faizin tek haneli rakamlara düştüğünü vurgulayarak, "Eğer ülkemiz 2002'de yüzde 63 faizle borçlanmaya 2013'e kadar devam etseydi 642 milyar dolar, faiz lobisinin cebine gidecekti" diye konuştu.

Bu paranın vatandaşa hizmet olarak döndüğünü anlatan Aygün, şunları söyledi: 

"Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olan küresel faiz lobisi ve yerli ortakları AK Parti hükümetini antidemokratik yollardan devirmek için planlar yapmışlardır. Bu planlar Gezi, paralel ihanet, Kobani algı operasyonlarıdır. AK Parti'ye fitne-fesat ve kasetlerle saldıranlar milletimizle gönül birlikteliğimizi görmezlikten geliyor. Aklı dışarıda, maşaları içeride olan paralel yapının ihanet planlarını, 17 ve 25 Aralık'ı AK Parti'yi yıpratmak üzere kullanan arkadaşlara şunu söylüyorum: Bu daha yargı önünde bitirilmediği halde, 2014 yerel seçiminde can simidi olarak sarıldığınız Mustafa Sarıgül'ün 3,5 milyon dolar parayı Bank Ekspres'te Korkmaz Yiğit ile nasıl çaldığını orada burada konuşan arkadaşlar, bunu gelip buradan anlatsınlar. Anlatmazlarsa ben anlatacağım." 

Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Sayın konuşmacı sapla samanı birbirine karıştırdı" dedi.

AK Parti'lilerin ellerinde ne belge varsa paylaşmasını isteyen Gök, "Yargıya intikal etmiş de yargının verdiği karar varsa gereğini yaparız. Siz 17-25 Aralık gibi en büyük yolsuzluk operasyonunu, başka olayı onun önüne geçirerek kapatacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Dört bakan neden istifa ettiğini açıklarlarsa ikna oluruz. Kimse yolsuzlukların arkasında durmasın. Yolsuzlukla mücadele hepimizin görevidir" diye konuştu. 

Aygün de Sarıgül hakkındaki kararın elinde olduğunu ifade ederek, isteyene vereceğini söyledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı