2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu:

TBMM (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "AK Parti hükümetleri döneminde anne ve bebek ölümlerinin azaltılmasında kayda değer bir performans yakaladık. Türkiye, bebek ölümlerini en fazla azaltan dünyadaki 5 ülkeden biri" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Sağlık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı  kuruluşların 2015 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014 yılında 2012 yılı için orta üst gelir grubu ülkelerde doğumda beklenen yaşam süresini 74'e yükselttiğini belirterek, Türkiye'de bu rakamın 76,88'e yükseldiğini söyledi. Müezzinoğlu, üst gelir grubu ülkelerin ortalamasının ise 79 olduğunu kaydederek, "En önemli sağlık göstergesi açısından dün orta üst gelir grubu ülkeleriyle aynı seviyedeydik, bugün üst gelir grubu ülkelerini yakalama sınırındayız" diye konuştu.

Sağlıkta Dönüşüm Programı'na değinen Müezzinoğlu, ülke genelinde yeni doğan tarama programlarını yaygınlaştırarak genişlettiklerini, işitme taramasını okul çağı çocuklarında da yaygınlaştırdıklarını söyledi.

Okul öncesi çocuklarda kırılma kusuruna yönelik görme taramasını yine yaygın bir şekilde uyguladıklarını belirten Müezzinoğlu, koruyucu ağız diş sağlığı hizmetlerini geliştirdiklerini, 2014 yılında 5,6 milyon ilkokul öğrencisine ve 2 milyon yetişkine diş bakım seti dağıttıklarını bildirdi.

Müezzinoğlu, 72 ilde 986 yatakla anne otelini milletin hizmetine sunduklarını, birinci basamak sağlık tesislerini yenilediklerini ve bu tesisleri modern sağlık merkezleri haline dönüştüreceklerini ifade ederek, aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirdiklerini vurguladı.

Müezzinoğlu, aile hekimi başına düşen nüfusu 2017 yılına kadar 3 binlerin altına indirmeyi hedeflediklerini, aile hekimliğinde uzmanlık eğitimini teşvik ettiklerini, görüntüleme merkezlerini, hizmetlerini yaygınlaştırdıklarını, aile sağlığı merkezlerini diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, çocuk gelişimcisi gibi personellerle desteklemeyi planladıklarını söyledi.

Sağlığın korunması için kapsamlı programlar hayata geçirdiklerini, kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet, solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere, belirli hastalıklar için ulusal programları uygulamaya koyduklarını anımsatan Müezzinoğlu, sağlıklı beslenme ve obezite danışma birimleriyle 130 bin kişiye ulaştıklarını kaydetti.

 

- Daha az şeker ve tuz tüketimi

 

Daha az şeker ve tuz tüketimini teşvik eden programları geliştirdiklerini belirten Müezzinoğlu, özellikle tütünle mücadelede kararlılık sayesinde Türkiye'nin model ülke haline geldiğini vurguladı.

Uyuşturucuyla mücadelede de Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıkların dinamikleriyle dünyaya örnek olacak başarıların sağlanacağına inandığını ifade eden Müezzinoğlu,  ruh sağlığı hizmetlerini toplum temelli olarak geliştirmeye devam ettiklerini söyledi.

Müezzinoğlu, bağımlılıkla mücadele çerçevesinde uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığı merkezleri yani TUBİM'leri kurduklarına, tedavi merkezlerinin sayısını ve etkinliklerini artırdıklarına dikkati çekerek, Dünya Sağlık Örgütü ile iş birliği içinde Batı'daki uygulamaları örnek alan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları altyapısını tamamladıklarını vurguladı.

İçme ve kullanma sularının kontrolünü sağladıklarını ifade eden Müezzinoğlu, "Bu önümüzdeki süreçte, yerel yönetimlerle birlikte entegre bir şekilde, kamuoyunun da her musluktan akan suyun kalitesini internet ortamında izleyebilecekleri noktaya taşımayı planlıyoruz" diye konuştu.

Halk sağlığı tehditlerini Erken Uyarı ve Yanıt Sistemi ile kaynağında kontrol ettiklerini, bulaşıcı hastalıkların gözetimi ve kontrolüne hız verdiklerini ve bu kapsamda Ebola ve MERS virüsü hastalıklarına yönelik acil eylem planları hazırlayarak gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Müezzinoğlu, Türkiye'nin bu anlamda risk alanında her türlü tedbiri alan ileri ülkeler arasında yer aldığına işaret etti.

 

-"Vatandaşın sağlığa erişim sorununu ortadan kaldırdık"

 

Vatandaşların sağlığa erişim sorununu ortadan kaldırdıklarının altını çizen Müezzinoğlu,  2002'de 3,2 olan kişi başı hekime müracaat sayısının son 3 yıldır 8,2 olduğunu belirtti.

Nitelikli yatak oranının 2002'de yüzde 6'lardan 2014'te yüzde 43'lere ulaştırdıklarını, hedefin 2017 yılı sonuna kadar bu oranı yüzde 90'ların üzerine çıkarmak olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu,  ülke genelinde, canlı ve kadavradan gerçekleşen tüm organ nakilleriyle organ bekleyen hasta bilgilerini içeren yeni Ulusal Organ Nakli Bilgi Sistemi'ni oluşturduklarını ve bu sayede 2002'de 745 olan organ nakli sayısının, 2014 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 4 bin 300'ü yakaladığını dile getirdi.

Müezzinoğlu, ilaç fiyatlarını dünyada örnek olacak şekilde ucuzlattıklarını, tüm dünyada büyük takdir toplayan İlaç Takip Sistemi'ni kurduklarını ve bu sistem karekod kullanılan ve izleme yapılabilen ilk yaygın uygulama olduğunu belirtti.

Reçete Bilgi Sistemi'ni uygulamaya koyduklarını, akılcı ilaç kullanımı ulusal eylem planını hazırladıklarını aktaran Müezzinoğlu, yalnızca şehirlerde değil, köylerde de en ücra köşelere kadar 112 acil sağlık hizmetlerini sunduklarını söyledi.

 

- "840 yeni ambulans almayı planlıyoruz"

 

İstasyon sayısını artırıp, ambulansları en son teknolojilerle donattıklarını, ambulansları sürekli yenilediklerini anlatan Müezzinoğlu, 2014 yılı içerisinde ambulans filosuna dahil edilen ambulans sayısı 798 olduğunu, 2015'te ise 840 yeni ambulans almayı planladıklarını bildirdi.

Sisteme hava ve deniz ambulanslarını da eklediklerini belirten Müezzinoğlu, "Hava ambulansında gece hizmetiyle dünyada gece uçuşu yapabilen 14., Avrupa'da ise 11. ülke olma yolunda, önümüzdeki yıl planlarımızı gerçekleştireceğiz. 2007'den günümüze 4 deniz bot ambulansla 4 bin 26 vakanın müdahale ve naklini gerçekleştirdik, 2015 yılında 6 deniz bot ambulansla hizmet sunmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Müezzinoğlu, Avrupa'nın en büyük medikal kurtarma ekibini kurduklarını, 81 ilde özel eğitimli 6 bin 391 sağlık personeli yetiştirdiklerini ifade etti.

 

- "(Önce insan) diyoruz"

 

Muhtaç ve mağdur durumda olanlara insani yardım faaliyetlerine devam ettiklerinin altını çizen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 800 binden fazla kardeşimizi, misafirimizi ülkemizde kabul ettik. Birleşmiş Milletlere üye 193 devletten 46'sının nüfusu 1 milyon 800 binin altında. Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Çankırı, Gümüşhane, Iğdır, Kilis, Sinop ve Tunceli olmak üzere 11 ilimizin toplam nüfusuna denk bir rakamdan bahsediyoruz. Gerçekten büyük bir rakam ve bu ülke 3 yıldır bu hizmeti başarıyla ve saygın bir şekilde sunuyor ve sunmaya da devam edecek.

Kimlere yardım elimizi uzatmadık ki? Suriyeliler, Iraklılar, Türkmenler, Kürtler, Ezidiler, Süryaniler... Çünkü biz 'önce insan' diyoruz.  Din, dil, ırk, renk ve mezhep ayrımı yapmadan herkesi ülkemize kabul ediyor ve herkese, ülkemizde sağlığın saygın hizmetlerini sunuyoruz."

Müezzinoğlu, insan kaynağında da çok ciddi artışlar sağladıklarını belirterek, 2002'de hizmet alımı dahil 256 bin olan sayıyı 2014'te 530 bine ulaştırdıklarını söyledi.

Uzman hekim, pratisyen hekim, diş hekimi, hemşire-ebe başına düşen nüfusun en fazla olduğu il ile en az olduğu il arasındaki farkı azalttıklarının altını çizen Müezzinoğlu, "13 katlık farkı 3’e indirdik" dedi.

2003-2014 yılları arasında 757’si hastane ve ek binası ollmak üzere 1.737’si birinci basamak sağlık kuruluşu olmak üzere toplam 2 bin 494 sağlık tesisini tamamladıklarını ifade eden Müezzinoğlu, geleceğin şehir hastanelerini inşa etmeye başladıklarını aktardı. 

 

- Şehir hastaneleri

 

Bu şehir hastanelerinin hem 77 milyon ülke insanına sağlık hizmeti sunumunda ve hem de akın coğrafyasındaki 1 milyar nüfusa sağlık turizminde hizmet sunabilme de Türkiye'yi bölgenin sağlık merkezi yapacağına inandığını aktaran Müezzinoğlu, şunları söyledi:

"Bu çerçevede, 17 projenin sözleşmesi imzalandı ve önümüzdeki süreçte de yeni projelerin ihale süreçlerini başlatacağız. Şehir hastaneleri dünyada bu ölçekte ilk ve tek proje. 2023 yılında yaklaşık 170 bin yatak nitelikli hale gelecek ve dünyada sağlık tesisleri altyapısını yenilemiş tek ülke konumuna ulaşmış, gelmiş olacağız. 

Sadece şehir hastaneleri yapmıyoruz. Bunun dışında da ülkemizi yeni sağlık tesisleriyle donatıyoruz. Bu kapsamda, 52 bin hasta yatağı kapasitesinin yenilenme çalışmaları devam ediyor. Şu anda 32 bin yatak kapasiteli 216 hastanemizin inşaatları devam ediyor. Bunların bir kısmı hizmete girme aşamasında, bir kısmı 2015'te hizmete girecek ama en geç 2016'da bunların tamamı hizmete girmiş olacak."

Müezzinoğlu, geçen ay Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nı yasalaştırdıklarını, kuruluş çalışmalarını en kısa zamanda tamamlayacak ve bu alanda da Türkiye'nin sağlıkta bilimsel ve AR-GE yönündeki dinamiklerini çok daha iyi noktaya taşıyabilmenin gayreti içinde olacaklarını söyledi.

Müezzinoğlu, güvenli ürüne erişimi sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında türkiye'de üretilen veya ithal edilen tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin piyasaya sürülmesini denetimini, takibini ve gözlemini yapmak üzere ürün takip sistemi kurulması çalışmalarına başladıklarını bildirdi. 

 

- Yapılacak çalışmalar

 

Bakanlık olarak yapacakları çalışmalara ilişkin bilgi veren Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Çok paydaşlı sağlık sorumluluğu kapsamında önümüzdeki dönemde yılbaşı itibarıyla kurallarını ve prensiplerini deklare edeceğimiz, 1 metre bisiklet yolu yapan yerel yönetimlerimize 1 bisiklet hediye edeceğiz. Ama bu standartların Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve dünya standartlarındaki bir noktayı yakalaması lazım.

Ülkemizin ihtiyaç duyacağı plazma fraksinasyonu tesislerinin kurulmasını hedefliyoruz, ihale süreçlerini bir ay içinde başlatmayı planlıyoruz. Onkogen projesinin altyapısını hazırladık. Rekombinant faktör üretimi projesini hazırlıyoruz. Aşı alımını beş yıllık, yedi yıllık alımlarla aşı üretimini Türkiye'de yapan ve bu anlamda yine dışarı bağımlı olmaktan kurtulacak projelerimizi de önümüzdeki yılda hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yine, sağlıkta teknolojik gelişmeleri ve dünyada hızla artan e-sağlık uygulamalarını yakından takip ediyoruz. Bu projeyle sağlık kaydı olacak. Sistemin sayesinde sağlık daha iyi takip edilen, daha iyi ölçülebilen bir hizmet sektörü olacak. Gerek SABİM'le gerek sağlık web TV'siyle sağlık turizmindeki yeni dinamiklerimizle önümüzdeki süreçte sağlık turizmi, sağlık endüstrisi, ilaç sanayi ve tıbbi teknolojide Türkiye'yi yalnız tüketen değil, tüketirken ciddi düzeyde üreten, hem kendisi bu üretimden istifade eden hem de dünya tüketimine bu anlamda destek veren bir ülke olmayı hedefliyoruz."

Müezzinoğlu, AK Parti hükümetleri döneminde anne ve bebek ölümlerinde kayda değer bir performans yakaladıklarını belirterek, "Türkiye, bebek ölümlerini en fazla azaltan dünyadaki 5 ülkeden biri ve bizim dışımızdaki bu 4 ülkenin de nüfusu 4,5 milyondan az. Belirli bir noktaya indikten sonra bu süreç durağanlaşır. Zaman zaman çok hafif yükselme, zaman zaman da çok hafif düşmeler olur" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı