2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

 TBMM (AA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin, OECD ülkeleri içerisinde tarıma en yüksek destek veren ülke olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Sağlık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2015 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, tarım sektörünün, önemli yapısal sorunları olan bir sektör olduğunu, bu nedenle konuyu önceki iktidarlardan daha farklı, stratejik bir şekilde ele aldıklarını kaydetti.

Bu yapısal sorunlar çözülmeden tarım sektörünü günlük politikalarla ileriye götürmenin ve sorunlarını çözmenin mümkün olmayacağını belirten Eker, "Bu stratejiyi oluştururken en başta bütün sektör paydaşlarıyla görüşmeler yaparak onların da bakış açısını, önerilerini aldık ve buna göre, bu çözüm yolunu onlarla birlikte oluşturduk" dedi.

Eker, Türkiye'nin ilk tarım çerçeve kanununun 2006 yılında çıktığını; tarım envanterinin belirlenmesi ve tarım arazilerinde bölünmenin önlenmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını; tarım havzalarını, üretim havzalarını belirlediklerini; tarım bilgi sistemi oluşturulduğunu; tarımsal envanteri anlık olarak tespit eden sistem oluşturduklarını vurguladı.

Tarımda çalışan insanların gelirlerinin dünyanın her yerinde düşük olduğunu kaydeden Eker, bölünmüş arazinin toplulaştırılması çalışmasına hız verdiklerini ifade etti. Eker, 1961 yılından 2002 yılına kadar 450 bin hektar alanda ancak toplulaştırma yapılmışken 2003'ten 2014'e kadar 12 yılda 4,5 milyon hektar arazinin toplulaştırılmasını tamamladıklarını, 2 milyon hektarın da 2015'te biteceğini söyledi.

Eker, "Yani, 2015 yılı itibarıyla 6 milyon hektarın üzerinde, yaklaşık 6,5 milyon hektar arazi toplulaştırılmış olacak" diye konuştu.

 

-"Tohum üreten bir ülke haline geldik"

 

Tohumu destek kapsamına alan ilk hükümet olduklarını dile getiren Eker, "Tohumculukla ilgili çıkardığımız kanunlar ve o kanunlarla birlikte Türkiye'de nitelikli, yüksek kaliteli sebze tohumluğunun da, hububat tohumluğunun da üretilmesinin önü açıldı. Türkiye bugün tohum üreten bir ülke haline geldi" dedi.

Dünyanın 3. büyük tohum gen bankasını kurduklarını belirten Eker, sertifikalı fidan ve fide üretiminin 2002 yılında 4 milyon iken 2013 yılında 114 milyona çıktığını kaydetti.

Dünya standartlarındaki ilk milli botanik bahçesinin de temelini attıklarını, organik tarım alanının 90 bin hektardan 800 bin hektara çıktığını dile getiren Mehdi Eker, Tarım Sigortası Kanunu çıkardıklarını, dünyanın 3. büyük Tohum Kuraklık Test Merkezi'nin Konya'da açtıklarını anımsattı.

 

-"5,3 milyar TL mazot desteği"

 

Birçoğu da ilk defa olmak üzere 52 yeni destek başlattıklarının altını çizen Eker, "Türkiye için stratejik önemi, değeri olan, halkın beslenmesi için önemli olan hububata, bakliyata, yağlı tohumlara, bunların tamamına prim uygulaması getirdik ve birçoğu ilk kez verilen girdi desteklerini de biz başlattık" diye konuştu.

Bugüne kadar hükümetleri döneminde 5,3 milyar TL mazot desteği ödediklerini ifade eden Eker, şunları kaydetti:

"5 milyar TL kimyevi gübre desteği ödedik. 450 milyon TL toprak analiz desteği verdik. 940 milyon TL sertifikalı tohum, fidan, fide desteği verdik. Sadece tarımın temel girdileriyle ilgili verdiğimiz destek miktarı 11,7 milyar. Nakit hibe desteği 5 kat artırıldı. 1,8 milyardan bu yıl sonu itibarıyla 9 milyar ödenmiş oluyor. Bugüne kadar yaklaşık 70 milyar TL karşılıksız nakdi hibe vermiş durumdayız. OECD ülkeleri içerisinde tarıma en yüksek destek veren ülkeyiz.

Hayvancılığın ayrılan desteğin payını yüzde 4'ten yüzde 30'lara çıkardık. 1 milyar 800 milyon liranın yüzde 4'üydü, 83 milyon lira. Bugün 9 milyarın yüzde 30'u, yani 3 milyar TL.

Canlı hayvan ve hayvansal ürün dış ticaretinde Türkiye net ihracatçıdır. Cumhuriyet tarihinde 8 kat arttı, 246 milyon dolardan 2013 yılında 1,9 milyar dolara çıktı hayvansal ürün, canlı hayvan ihracatı. Türkiye'ye haksızlık yapmayalım. 

Burada 'Cumhuriyet tarihinde ilk defa saman ithal eden bakan sizsiniz' dediler. Artık bir ülkenin gelişmişliği ithal ettiği, yaptığı ticaretle ölçülmez. Bu sene Türkiye'nin ihraç ettiği saman ithal ettiğinin tam 9 katı fazla. 9 kat daha fazla ihraç ediyor. Siz şimdi ihracatını söylemiyorsunuz, ithalatını söylüyorsunuz."

Özel sektörün de yüzünü toprağa dönmesini sağladıklarını, 2003-2013 döneminde özel sektör tarafından tarıma yapılan toplam 51 milyar lira sabit sermaye yatırımı yapıldığını belirten Eker, Ziraat Bankası'na tarımsal kredilerin geri dönüş oranının yüzde 98 olduğunu bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı