2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

2015 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

Sağlık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulu'nda Sağlık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

MHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Ali Öz, AK Parti'nin iktidarında sağlık hizmetinin özelleştirildiğini, sağlığın metalaştırıldığını, alınıp satılan, devredilebilen ticaret haline getirildiğinin açıkça görüldüğünü savundu.

AK Parti'nin sağlık çalışanlarını, sağlık emekçilerini başta hekimler olmak üzere göz ardı ettiğini, görmezden geldiğini ve özlük haklarını iyileştirme anlamında hiçbir adım atmadığını iddia eden Öz, "Söz vermiştir, yerine getirmemiştir. Vermiş olduğu sözleri özellikle seçim öncesi dönemde daha da yoğun bir hale getirmiş, hep bundan siyasi bir rant elde etmiştir" diye konuştu.

Öz, Sağlık Bakanı'ndan, 24'üncü Yasama Yılı tamamlanmadan sağlık çalışanlarının tamamının hak etmiş olduğu fiili hizmet zammını, yıpranma payını bir an önce vermesini sağlık çalışanları adına talep etti.

MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Sağlık Bakanlığı'nın genel bütçeli bir kamu idaresi olmasına rağmen kurum bünyesinde döner sermayeli işletme bütçelerinin aynı kamu idaresi içinde farklı bir bütçe yapısını oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi:

"TBMM tarafından verilen bütçe yetkisi ve raporlanan bütçe uygulama sonuçları genel bütçeye ilişkin olup döner sermaye gelirleri parlamento bilgisi ve kabulü dışında gerçekleşmektedir. Tahsis edilen bütçe ve uygulama sonuçları Bakanlığın tüm faaliyetlerini içermediğinden TBMM'nin bakanlık faaliyetleri hakkında doğru bilgilendirilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Sayıştay raporunda ifade edildiği gibi değerlendirilebilecek mal ve hizmet üretim ve satışı gerçekleşmediği için Bakanlık merkez döner sermayesinin bir döner sermaye işletmesi olmadığı da ayrıca ifade edilmektedir. Bundan dolayı bizce bu bütçeyi başka konularda eleştirmenin hiçbir anlamı yoktur. Esasen şeffaf ve hesap verebilir olmayan bu bütçenin TBMM'de görüşülmesi abesle iştigaldir diyorum."

 

- "Korkunç bir rakam"

 

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, 2003'te kayıtlı işsiz sayısının yaklaşık 600 bin iken bugün bu sayının 3 milyonu geçtiğini ve 4 milyona yaklaştığını belirterek, bunu "korkunç bir rakam" olarak niteledi.

17 Aralık operasyonuna değinen Türkkan, "Hırsızlığı meşrulaştırmak isteyen bir hükümetle karşı karşıyayız. Bu, ayıptır, her şeyden önce de günahtır. Bu yüzden Sayın Bakan, sözlerinizi kınıyorum ve sizi önce Allah'a, sonra da halkımıza havale ediyorum" dedi.

Türkiye'nin sanayi bakımından çok vahim bir durumda olduğunu iddia eden Türkkan, "Peki, bilim ne alemde? Hayvanat bahçesinden TÜBİTAK'a müdür atanan bir ülkede bilim adına konuşacak hiçbir şey olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı'na ait fotoğraflar gösteren Türkkan, havalimanının belediyelerin sahipsiz köpekleri bıraktığı yer olduğunu ileri sürdü. Türkkan, şunları kaydetti:
"Cengiz Topel Havalimanına ne gelen var ne giden. Kuş uçmaz, kervan geçmez bir vaziyette bekliyor. Cengiz Topel Havalimanı şimdilerde kargalara ve sahipsiz köpeklere ev sahipliği yapıyor. Kimse bana ve hemşehrilerime maval okumasın. Yazık bu milletin parasına. Milyonlarca lira harcanarak yapılan havaalanının durumu bu. İn cin top oynuyor. Dünyada havaalanı olan ama yolcusu inen uçağı olmayan tek havalimanı Cengiz Topel Havalimanı."

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da yerinden söz alarak, Ziraat ve Gıda mühendisleri ile Veteriner hekimlerin iş , aş, kadro ve atama için Abdi İpekçi'de buluştuğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bunlar okumuş gençler. İş bulamadıkları için babalarından harçlık almaktan utanmakta, aile huzurları bozulmaktadır. Sorun ciddidir, boşanma ve intiharlar olmaktadır. Bunlara sebep olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nın 2013'te 20 bin olan kadrosunu 4 bine düşürmesini ve boş kadrolara atama yapmamasını kınıyorum. 20 bin kadro verilerek bu sorunun çözülmesi ve bu kadrolara atama yapılarak bu gençlerin hayallerine kavuşmalarını temenni ve talep ediyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı